Το προφίλ της Ριέκα

Από paokfc.gr: Λίγο πριν τη σέντρα της αναμέτρησης στο γήπεδο της Τούμπας η στήλη Rival Analysis του paokfc.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Ριέκα.
Πηγή: paokfc.gr
Το προφίλ της Ριέκα

Η ιστορία

Η Ριέκα ιδρύθηκε το 1925 και αρχικά ονομαζόταν Ουνιόν Σπορτίβα Φιουμένα. Η ιστορία της παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον κι έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής του Φιούμε όπου βρίσκεται η κροατική σήμερα πόλη της Ριέκα.Την περίοδο της ίδρυσης της λοιπόν, το Φιούμε ανήκε στην Ιταλία. Η Ουνιόν Σπορτίβα Φιουμένα λοιπόν ξεκίνησε να αγωνίζεται στην 3η εθνική κατηγορία, με μεγαλύτερες επιτυχίες δύο προβιβασμούς στη σημερινή Serie B.Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το Φιούμε εντάχθηκε στην Γιουγκοσλαβία, η Ουνιόν μετονομάστηκε σε Ριέκα και ξεκίνησε τη σεζόν 1946-47 να αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία, μέχρι το 1992 και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.Έκτοτε και μέχρι σήμερα η Ριέκα παίζει φυσικά στην κροατική λίγκα και είναι σταθερά στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας, έχοντας κατακτήσει ένα πρωτάθλημα (2017) κι έξι Κύπελλα.

Η πορεία

Τη σεζόν 2020-21 η Ριέκα τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα της Κροατίας, πίσω από την πρωταθλήτρια Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τη Όσιγεκ. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά αλλά έπεσε θύμα έκπληξης, καθώς έμεινε εκτός τελικού από την αδύναμη Ίστρα.Η αντίπαλος του Δικεφάλου πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του UEFA Europa Conference League και ξεκίνησε την πορεία της από τον 2ο προκριματικό γύρο.Αφού απέκλεισε την αδύναμη Γκζίρα από τη Μάλτα με δύο νίκες (0-2, 1-0), βρήκε στο δρόμο της τη Χιμπέρνιαν από τη Σκωτία.Στο Εδιμβούργο οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1. Στον επαναληπτικό της Κροατίας η Ριέκα έφτασε σε ένα επιβλητικό 4-1 κι εξασφάλισε την πρόκριση στα Play Offs.Τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα της Κροατίας βρίσκεται στην τέταρτη θέση μαζί με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ με επτά βαθμούς, μετά από τέσσερις αγώνες.

Ο προπονητής

Στο τιμόνι της Ριέκα βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο ο Γκόραν Τόμιτς, ο οποίος έχει εμπειρία από Ελλάδα, καθώς ως παίκτης είχε περάσει για ένα εξάμηνο από την ΑΕΚ το μακρινό 1998.Ο Τόμιτς μετά από το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας στην κροατική Σιμπενίκ, ομάδα της γενέτειράς του, όπου έκανε και τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως παίκτης, ταξίδεψε στην Κίνα και έμεινε εκεί για περίπου τέσσερα χρόνια.Επέστρεψε στην Κροατία κάνοντας ένα πέρασμα από τον πάγκο της Ίστρα, πριν αναλάβει τις τύχες της Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, την οποίο οδήγησε τη σεζόν 2019-20 στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, την κατάληψη της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα.Ο Τόμιτς διαδέχθηκε τον Ρόζμαν στον πάγκο της Ριέκα και παρά το γεγονός πως βρίσκεται μόλις λίγους μήνες στην ομάδα, έχει κερδίσει την εκτίμηση της διοίκησης και των φιλάθλων με την δουλειά του.

Το ρόστερ

Ομάδα σχετικά νεανική, αν αναλογιστεί κανείς πως στο ρόστερ υπάρχουν μόλις δύο ποδοσφαιριστές άνω των 30 ετών. Η ποιότητα είναι δεδομένη, ενώ υπό τις οδηγίες του Τόμιτς παρατηρούμε πως η αγωνιστική φιλοσοφία προσαρμόζεται σχεδόν σε κάθε παιχνίδι πάνω στον αντίπαλο.Τρεις παίκτες θα μπορούσαμε να πούμε πως ξεχωρίζουν από το ρόστερ. Ο στόπερ Βελκόβσκι, ο ακραίος Μούριτς, ο οποίος δεν ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη κι αναμένεται να αποχωρήσει με μεταγραφή κι ο δανεικός από τη Νόριτς Ντρμιτς.Άξιος αναφοράς κι ο κεντρικός επιθετικός Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση κι έχει βοηθήσει έως τώρα με τρία γκολ σε πέντε αγώνες.

Διαβάστε ακόμη...