«Αν με ρωτούσαν ξανά, ΠΑΟΚ θα επέλεγα!»

Από inpaok.com: Ο Τόμας Μουργκ ήρθε το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ για να κλείσει το κενό που άφησε η πώληση του Δημήτρη Πέλκα στη Φενέρμπαχτσε. Ο Αυστριακός ξεκίνησε πολύ καλά τη σεζόν, αλλά είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα.
Πηγή: inpaok.com
«Αν με ρωτούσαν ξανά, ΠΑΟΚ θα επέλεγα!»

Ωστόσο, κατάφερε να σημειώσει ένα από τα πιο όμορφα τέρματα της σεζόν, αυτό στον ημιτελικό με την ΑΕΚ που ουσιαστικά, έστειλε τον Δικέφαλο στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, το οποίο μετέπειτα κατέκτησε.

Ο Μουργκ, που στην πρώτη του σεζόν με τα ασπρόμαυρα κατέκτησε τρόπαιο, μίλησε στο INPAOK κάνοντας το ταμείο της χρονιάς, ενώ αναφέρεται και στους στόχους του για τη νέα που ξεκινά σε λίγες ώρες.

Ο 26χρονος μιλά για τα όσα περίμενε να συναντήσει στην Ελλάδα και τον Δικέφαλο, για την αίσθηση που είχε πριν εκτελέσει το φάουλ κόντρα στην ΑΕΚ, τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που περιμένει πως και πως να τους δει στην Τούμπα, αλλά και το τι θέλει να δείξει στον Ράζβαν Λουτσέσκου.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αυστριακός στο INPAOK:

Αυτή ήταν η πρώτη σου σεζόν εκτός Αυστρίας. Αν κοιτάξεις πίσω πώς την αξιολογείς;

«Ναι, αυτή ήταν η πρώτη μου σεζόν εκτός Αυστρίας και μου δίδαξε πολλά. Οι συμπαίκτες μου, μου έμαθαν πολλά. Ήρθα σε μια νέα χώρα και προσπαθούσα να εγκλιματιστώ. Η σεζόν ξεκίνησε καλά. αλλά στη συνέχεια χάσαμε κάποιους εύκολους βαθμούς και μείναμε πίσω στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Στο τέλος όμως επανήλθαμε και τα πήγαμε καλά, τόσο στο Play Off, όσο και στο Κύπελλο. Για μένα στην αρχή όλα ξεκίνησαν καλά, αλλά στα τελειώματα της χρονιάς πέρασα δύσκολα. Γενικά δεν ήμουν τόσο κακός, αν και είχα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση μου. αλλά στο τέλος δεν πήρα χρόνο συμμετοχής για να δείξω τι μπορώ να κάνω. Ωστόσο, όποτε έμπαινα στο γήπεδο προσπαθούσα να δώσω τα πάντα. Ήθελα φυσικά να παίζω παραπάνω».

Τι περίμενες να συναντήσεις όταν ερχόσουν στον ΠΑΟΚ, τι συνάντησες και αν τελικά μετάνιωσες που έφυγες από την Αυστρία;

«Περίμενα να δω τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Είχα ακούσει και δει πολλά για αυτούς. Και στην Αυστρία υπάρχουν παθιασμένοι οπαδοί, αλλά αυτό που γίνεται εδώ δεν υπάρχει. Θυμάμαι μια βδομάδα πριν τον τελικό πήγα στο Super Market και όλοι μου μιλούσαν για τον τελικό και ότι πρέπει να φέρουμε το τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη. Όταν ερχόμουν περίμενα πως ο ΠΑΟΚ θα είναι μια ποιοτική ομάδα από την Ραπίντ και τελικά ήταν αλήθεια. Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησης... Αν γύριζα τον χρόνο τον πίσω και είχα ξανά την επιλογή να έρθω στον ΠΑΟΚ, θα ξαναερχόμουν! Ήθελα να αλλάξω παραστάσεις».

Έρχεται ο Σβαμπ στον ΠΑΟΚ και μετά από λίγο έρχεσαι και εσύ... Περίμενες ότι θα μπορούσε να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο;

«Όχι, με τίποτα! Ήμαστε μαζί στη Ραπίντ, ενώ είχαμε αγωνιστεί αρκετές φορές και ως αντίπαλοι. Είναι πολύ καλός μου φίλος ο Στέφαν. Όταν το καλοκαίρι έφυγε από τη Βιέννη, είχαμε μείνει σε επαφή και μου έλεγε πολλά πράγματα για το κλαμπ. Όταν μου πρότειναν να έρθω στον ΠΑΟΚ μίλησα μαζί του και μου είπε πως θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Αλλά πραγματικά αυτό που έγινε να μου το έλεγαν δεν θα το πίστευα».

Σε είδαμε φέτος να παίζεις σε αρκετές διαφορετικές θέσεις. Ποια θέση προτιμάς όμως εσύ;

«Όντως αλήθεια είναι αυτό! Στην αρχή έπαιξα ως δεκάρι, μετά αγωνίστηκα και στα εξτρέμ. Ωστόσο, όταν ήρθε ο Πάμπλο Γκαρσία μπήκα σε μια εντελώς νέα θέση. Ήμουν περισσότερο νούμερο οχτώ. Για μένα ήταν αρκετά δύσκολο αυτό. Ως οχτάρι δεν μπορείς να έχεις την ίδια ελευθερία κινήσεων με τη θέση του 10. Επίσης, δεν μπορείς να πάρει ρίσκα. Εγώ προτιμώ να αγωνίζομαι είτε ως δεκάρι, είτε ως εξτρέμ».

Τι κρατάς από τη σεζόν που πέρασε και τι θα ηθελες να ξεχάσεις;

«Φυσικά, κρατάω την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Στην Αυστρία είχα χάσει σε δύο τελικούς Κυπέλλου, επίσης χάρηκα για τον Στέφαν που κέρδισε τον πρώτο του τίτλο. Το αξίζαμε αυτό το Κύπελλο! Τίποτα δεν ξεχνάω! Είμαι αυτός ο τύπος ανθρώπου που θεωρεί ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά να... μαθαίνουμε από τα άσχημα. Τώρα στις διακοπές δούλεψα σκληρά για να δείξω σε όλους ποιος είμαι αληθινά».

Ξεκίνησες με Αμπέλ Φερέιρα, συνέχισες με Πάμπλό Γκαρσία και τώρα Ράζβαν Λουτσέσκου! Τρεις διαφορετικοί προπονητές μέσα σε λιγότερο από χρόνο. Πώς το έζησες αυτό;

«Κοίτα δεν είναι στο χέρι μας το τι θα γίνει με τον εκάστοτε προπονητή. Και στη Ραπίντ είχα αλλαγές προπονητών. Είναι κομμάτι του ποδοσφαίρου. Όμως ναι, δεν είναι εύκολο όλο αυτό. Εμένα με έφερε άλλος προπονητής και άλλος τεχνικός διευθυντής, που πίστεψαν σε μένα και μετά έφυγαν και οι δύο. Βέβαια με κάθε προπονητή θα πάρεις ευκαιρίες. Αλλά ναι αυτό είναι το ποδόσφαιρο».

Ο ημιτελικός με την ΑΕΚ είναι στο 94ο λεπτό. Στήνεις τη μπάλα για να εκτελέσεις το φάουλ. Ποιες οι σκέψεις σου πριν την εκτέλεση και ποιες μετά το τρομερό αυτό γκολ;

«Όσον ήμουν στον πάγκο είχα άγχος και ήθελα να μπω να βοηθήσει. Μπήκα στο 91ο λεπτό και απελευθερώθηκα. Γενικά το ματς ήταν 50-50. Και οι δύο ομάδες είχαμε ευκαιρίες. Εμείς παίξαμε αρκετά καλή άμυνα. Πριν μερικές ημέρες θυμάμαι είχαμε κάνει εκτελέσεις φάουλ στην προπόνηση από παρόμοιες θέσεις. Όταν δουλεύεις σκληρά, στο τέλος δικαιώνεσαι. Είχα δουλέψει σκληρά. Όταν πήρα φόρα για το φάουλ, είχα αυτή την αίσθηση, αυτό το φίλινγκ, όταν το φάουλ θα είναι καλό, ότι θα μπει γκολ. Στο τέλος ήμουν ευτυχισμένος γιατί προκριθήκαμε, γιατί παλέψαμε σκληρά και γιατί είχα σκοράρει».

Πρώτη σεζόν, πρώτο τρόπαιο με τον ΠΑΟΚ, δεν το λες και άσχημα ε;

«Βασικά αυτό είναι το ιδανικό, το τέλειο για την ακρίβεια!»

Οι πανηγυρισμοί στη Θεσσαλονίκη μετά το Κύπελλο ήταν κάτι ιδιαίτερο για σενα; Το είχες ξανασυναντήσει;

«Αυτό που έγινε όταν φτάσαμε στην πόλη ήταν απλά υπέροχο! Είναι αυτό που έλεγα πριν για την διαφορά των οπαδών του ΠΑΟΚ με αυτών της Αυστρίας. Ήταν τρελό αυτό που έγινε. Φτάσαμε νομίζω στις 2:30 και υπήρχε κόσμος παντού που πανηγύριζε! Στο αεροδρόμιο, στο κέντρο της πόλης, στον Λευκό Πύργο. Όλη η πόλη ήταν ξύπνια. Πανηγυρίζαμε μαζί με τον κόσμο, ως τις έξι το πρωί. Είναι στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Λόγω Covid δεν μπόρεσες να ζήσεις τη γεμάτη Τούμπα. Είναι κάτι που σε... στενοχωρεί λίγο, αλλά ανυπομονείς να το ζήσεις;

«Ναι δεν θα σου κρύψω ότι με στεναχωρεί λίγο, αλλά το καταλαβαίνω φυσικά. Ήρθα και για αυτόν το λόγο το καλοκαίρι για να ζήσω την ατμόσφαιρα. Ακόμα δεν τα έχω καταφέρει, αλλά ελπίζω να παίξω στη γεμάτη Τούμπα».

Σε λίγο ξεκινάει η νέα σεζόν. Τι να περιμένουμε από τον φετινό ΠΑΟΚ; Εσύ ποιους στόχους θέτεις;

«Κοίτα εγώ δεν τον ξέρω τον νέο προπονητή, όπως κάποιοι άλλοι παίκτες της ομάδας. Ωστόσο πιστεύω πως κάθε τεχνικός θέλει να αλλάζει πράγματα στην ομάδα. Όπως πχ το σύστημα. Από ότι έχω ακούσει θέλει να παίζει πιο επιθετικό ποδόσφαιρο. Όσον αφορά εμένα, Θέλω να παίξω περισσότερο από πέρσι, να πάρω χρόνο συμμετοχής και να κάνω τον κόουτς να με πιστέψει».

Όταν ήρθες πήρες τον αριθμό 10. Ένιωσες να σε... βαραίνει ή ήταν απλά ένα νούμερο τελικά;

«Δεν ξέρω πώς το βλέπουν οι υπόλοιποι αυτό το νούμερο, αλλά για μένα είναι ίσως ο πιο σημαντικός αριθμός στο ποδόσφαιρο. Για μένα είναι ο αγαπημένος μου αριθμός. Πάντα αυτό ήθελα, από τις ακαδημίες έως έως τη Ραπίντ. Όταν ήρθα ήταν ελεύθερο και το πήρα. Αλλά, νομίζω πως τελικά απλά ήταν ένα νούμερο».

Θες να στείλεις ένα μήνυμα στο κόσμο ενόψει της νέας χρονιάς;

«Θέλω αρχικά να τους πως ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τρομερή υποδοχή μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ήταν απίστευτο αυτό που ζήσαμε όλοι μαζί. Για τη νέα σεζόν, θέλουμε να υπερασπιστούμε τον τίτλο του Κυπελλούχου, αλλά και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Δηλαδή, το νταμπλ. Επίσης, όλοι οι παίκτες σας θέλουμε στις κερκίδες της Τούμπας, εκεί δίπλα μας και πραγματικά ελπίζουμε να συμβεί αυτό φέτος».

Πώς είναι ο Τόμας Μουργκ εκτός γηπέδων;

«Είμαι γενικά ήσυχος άνθρωπος. Είμαι γενικά χαρούμενος και δεν θυμώνω συχνά. Τα παιδιά και η οικογένεια μου είναι εδώ μαζί μου, οπότε γιατί να μην χαμογελάω. Νομίζω ότι γενικά κάνω τον κόσμο να γελάει με το χιούμορ μου, αλλά αυτό ίσως πρέπει να το κρίνουν οι άλλοι. Γενικά περνάω χρόνο με την οικογένεια μου και τους φίλους μου».

Πες μας κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος για σένα.

«Αν και κάποιοι συμπαίκτες μου το ξέρουν, δεν είναι ευρέως γνωστό. Από όταν πήρα μεταγραφή στον ΠΑΟΚ ξεκίνησα και το τέννις! Στα ρεπό από την ομάδα παίζω και τένις. Μαζί με το ποδόσφαιρο είναι το αγαπημένο μου άθλημα. Μάλιστα, μπορώ να σου πω ότι είμαι σε καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή».

Πώς είδες την Αυστρία στο EURO;

«Ήταν καλή! Τα πήγέ καλά. Κόντρα στα Σκόπα κέρδισαν με καλή εμφάνιση. Απέναντι στην Ολλανδία χάσανε από μια καλή ομάδα, αν και δεν έπαιξαν πολύ καλά. Δεν πήραν ιδιαίτερα ρίσκα. Απέναντι στην Ουκρανία έδειξαν όμως το πραγματικό τους πρόσωπο. Εντάξει η Ιταλία ήταν το φαβορί και στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλύτερη. Παρόλα αυτά στην επανάληψη η Αυστρία ήταν εξαιρετική. Στο δεύτερο μέρος έδειξαν πως άξιζαν την πρόκριση, αλλά τελικά λύγισαν στην παράταση. Όλη η χώρα είναι όπως και εγώ βέβαια είμαι περήφανος και χαρούμενος για τους φίλους μου και την εθνική μου ομάδα. Είχα πολύ άγχος στο ματς. Η Ιταλία όμως έχει πραγματικά τρομερούς παίκτες και αυτοί που ξεκίνησα και αυτοί που ήρθαν από τον πάγκο ήταν πάρα πολύ ποιοτικοί. Γενικά ήταν ένα εξαιρετικό παιχνίδι».

Διαβάστε ακόμη...