Μπαμ, ζιπ, αχ… και στην Πιτινεθνική

Απο basketplus.gr: Ο Λυκογιάννης δεν μπορεί να αγνοήσει το πρόβλημα αυτής της εποχής. Άλλος ΠΑΟΚ με BCL, άλλος εκτός αυτού.
Πηγή: basketplus.gr
Μπαμ, ζιπ, αχ… και στην Πιτινεθνική

Ωστόσο δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Μιλά με ατζέντηδες και ήδη έχει κλείσει κύκλο που αφορά διψήφιο αριθμό Ελλήνων παικτών. Μεταξύ αυτών και εκπλήξεις... Και από ΗΠΑ μεριά; Ψάχνει 5άρι από νωρίς, αφού ξέρει ότι με λίγα χρήματα είναι η πιο δύσκολη θέση.

Ήταν απαραίτητο να βγει στην αγορά και να δώσει στίγμα ενδιαφέροντος. Ειδικά για τον φετινό ΠΑΟΚ που και λόγω Χατζόπουλου ήταν συνεπέστατος οικονομικά και λόγω Λυκογιάννη άκρως ανταγωνιστικός αγωνιστικά.

Βέβαια είναι νωρίς ακόμα για προτάσεις. Γιατί, ποιά ομάδα έχει κάνει; Ούτε αυτές που διαθέτουν ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μιλήσουν Μάη μήνα για ευρώ και δολάρια. Όσοι το κάνουν είναι παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο και αυτή την ασχετοσύνη τους δεν την αντιλαμβάνονται. Επικίνδυνο αυτό...

Πάντως δεν είναι μικρό το κενό που χωρίζει τον ΠΑΟΚ από την επόμενη Ευρωπαϊκή του μέρα. Περίπου 700 χιλ. ευρώ... Το μισό μύριο της οικογένειας (όσο περνά ο καιρός τόσο και λιγότεροι θεωρούν ότι θα κλείσει αίσια το θέμα) και η 200άρα που ελπίζει η ΚΑΕ στην φανέλα. Στις 28 Μαΐου στο "Παλατάκι" δεν υπάρχει η προοπτική Ευρώπης άμεση και ορατή.

Ο Χατζόπουλος παραμένει επιφυλακτικός στις ενδοοικογενειακές κουβέντες, διαφωνεί στο Ευρωπαϊκό ΟΚ με αυτές τις οικονομικές προϋποθέσεις και από την πλευρά του-ως ένα σημείο- άδικο δεν έχει. Ωστόσο τα 200 χιλ. ευρώ μπόνους από στοίχημα και διοργάνωση για παρουσία στους ομίλους είναι ένα πλεονέκτημα. Χώρια η άνεση στην επιλογή καλών παικτών και μάλιστα με νορμάλ χρήματα. Το θέμα είναι πόσο θα κοστίσουν τα ταξίδια.

Αν είναι τυχερός με κοντινές (Τουρκία, Σερβία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελβετία, Ισραήλ κλπ) η ημικοντινές (Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Ουκρανία κλπ) διαδρομές (μακριά από Λετονίες, Εσθονίες και Ρωσίες) θα υπολογίζει γύρω στις 60-70 χιλ. ευρώ.

Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που επηρεάζει το σχεδιασμό. Η ΑΕΚ... Η αναστάτωση των 4 μηνών καθυστέρησης δημιουργεί έξτρα κλίμα αλλά και προσδοκίες στους... εκτός 4άδας. Ειδικά αν τα φετινά προβλήματα οδηγήσουν σε πολύ σφικτή οικονομική πολιτική.

Ποιοί θα μείνουν εκεί; Ποιοί θα ανανεώσουν; Τι θα γίνει με τους λίγους που έχουν συμβόλαια; Κακά τα ψέμματα εκεί υπάρχει ένας δυνατός Ελληνικός κορμός που όλα δείχνουν ότι εύκολα θα βγει στην αγορά σε λίγες μέρες.

Μετράμε. Λίνος, Ζήσης, Μωραΐτης, Τολιόπουλος, Γκίκας, Κατσίβελης, Γιάνκοβιτς, ακόμα και οι Γόντικας, Μαυροειδής (αν συνεχίσει το μπάσκετ). Και ο Λυκογιάννης "ζαχαρώνει" μια καλή τριάδα. Και κάτι ενδιαφέρον μετά τον Ισθμό...

Ακούμε περίεργα πράγματα για την Καρδίτσα. Ότι παίκτης που έχει και ρόλο εκτός παρκέ αποφασίζει για τις πληρωμές; Και ότι η ομάδα είναι πίσω σε καταβολές μετά την επανέναρξη, προκαλώντας δυσαρέσκεια; Οκ δεν είναι μεγάλο το διάστημα που πέρασε από την επανεκκίνηση, αλλά...

O Mώραλης με τον Φασούλα; Ε όχι ρε παιδιά τι έκπληξη ήταν και αυτή; Σιγά σιγά να αποκαλυπτόμαστε έτσι; Κακός ο νυν με τις πράσινες γέφυρες και επιρροές, καλός ο επόμενος που θα αλλάξει το πράσινο με το κόκκινο και μάλιστα με πεντακάθαρες υπουργικές παρεμβάσεις; Αυτό θέλουμε για την ομοσπονδία;

To σίγουρο είναι ότι θέλουμε εκλογές. Όχι αυτό το μπάχαλο για την καρέκλα και την ισχύ. Και όσο παρεμβαίνει ο κολλητός της Εθνικής καρντασίνας, τόσο περισσότερη πολιτική χροιά προσφέρεται στην διαδικασία. Άλλωστε ο ένας είναι το δακτυλίδι πρώην ΓΓΑ και έντονα πολιτικοποιημένου ανθρώπου, ο άλλος είναι πρώην δήμαρχος και βουλευτής και ο 3ος ... απλά πολυεπιχειρηματίας. Τη λατρεία για το μπάσκετ δε βλέπω.

Οι γνωρίζοντες επιμένουν. Μένουν στις τωρινές τους ομάδες Μουράτος, Τσαϊρέλης, Σαλούστρος. Αυτό προφανώς το σενάριο θα ενισχυθεί, εφόσον υπάρχει Ευρωπαϊκός χειμώνας. Διαφορετικά... κάποιες διαρροές θά 'χουμε κατά πάνω.

Ίδιο θέμα με αυτό που προέκυψε με τον Λοβ είχε αντιμετωπίσει και ο Μάικ Τζέιμς. Είχε κληθεί τότε να πληρώσει πάνω από 300 χιλ. ευρώ. Τελικά τα πλήρωσε η Μιλάνο που τον "έκοψε". Τώρα; Ποιός;

Είχαν ενημερωθεί στον ΠΑΟΚ για τον Ντέρεκ Ογκμπέιντε, τον γιγάντιο (λόγω σωματότυπου και όχι ύψους) σέντερ που έκανε όργια στα πλέι οφ στην Κύπρο με την ΑΕΚ Λάρνακας. Δεν άργησε να βρει νέα δουλειά. Η Χάποελ Εϊλάτ τον έκανε δικό της, περιμένοντας να περάσει πρώτα το πολεμικό τσουνάμι με τους Παλαιστίνιους.

Kαι κάτι από τα παλιά... Ο Ρόουλ Μάρσαλ, ο μοναδικός παίκτης που ανέδειξε πρώτο σκόρερ στην Λίγκα ο ΠΑΟΚ, ζει και βασιλεύει στο Ντιτρόιτ. Μαθαίνει μπάσκετ σε ακαδημίες, δουλεύει και σε ένα σχολείο και έχει τρία παιδάκια.

Ο Μάρσαλ (39 πλέον) μίλησε με φίλους του εδώ στην Θεσσαλονίκη και ρωτούσε για τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε ότι μάνατζερ στην ομάδα είναι ο Μιχάλης Γιαννακίδης, νεαρός τότε (2010-11) συμπαίκτης του στο "Παλατάκι".

O Mάρσαλ που δεν είναι native Αμερικανός, αλλά γέννημα θρέμμα της Γουιάνα, μικρής χώρας (μισή σε έκταση από την Ελλάδα) στη Νότιο Αμερική, στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας. Έπαιξε και στην Εθνική της χώρας σε Παναμερικανικούς...

Άπαντες πανηγυρίζουν για την επιστροφή Σπανούλη στην Εθνική. Σεβαστό... Μόνο που το ζήτημα δεν είναι συναισθηματικό αλλά αγωνιστικό. Ο Μπίλης δεν θα πάει στο Καναδά για να βλέπει... 10 σορτσάκια από το πάγκο. Διαχείριση... Για το σήμερα; Το αύριο; Τι πρότζεκτ έχει η Εθνική; Ποιό είναι το πλάνο; Υπάρχει ή όλα τρέχουν ανάλογα το πως θα ξυπνούν το πρωί οι κατέχοντες;

Το θέμα δεν είναι ο Σπανούλης (με κάθε σεβασμό για τον αθλητή-θρύλο πλέον αλλά και άνθρωπο-πολύτεκνο), αλλά η ΟΜΑΔΑ και το ΜΕΛΛΟΝ της. Να βρεθεί χώρος για να εκπαιδευτούν 2-3 πιο νέοι, να βρεθεί χώρος για να μπουν στο πνεύμα και να ζυμωθούν ο ΦΙ Μουράτος, ο ΧΙ Λούντζης, ο ΨΙ Μαντζούκας και ο ΩΜΕΓΑ Ρογκαβόπουλος για παράδειγμα. Αν για αυτό είναι απαραίτητος εκεί ο Σπανούλης, πάσο...

Σε κάθε περίπτωση με την γενική γύμνια μας σε ποιοτικά και επιδραστικά γκαρντ μετά από Καλάθη, Σλούκα, ακόμα και ο «Σπαν» στα 39 του (τα κλείνει τον Αύγουστο) αβαντάζ προσφέρει. Ε είναι και η επίδραση στην λογική και μενταλιτέ των υπολοίπων πάντα σε αντιδιαστολή με το πόσο εύκολα εμφανίζονται αρνητές του εθνόσημου στο πέρας των χρόνων. Όσο και να μην μπορείς να βάλεις το σουγιά στο λαιμό τους...

Τα βασικά ζητήματα... Στο «5» πίσω από Παπαγιάννη... μόνο ο Καβαδάς των 203 εκατοστών, δεν υπάρχει πάλι κλασσικός σουτέρ (ο Χάρης δεν είναι και ο πιο σταθερός), η έλλειψη θα αντιμετωπιστεί και ομαδικά και με το πόσο ο καθένας θα συνεισφέρει οικονομικά στο συνολικό κορβανά, ενώ αναζητούνται δίμετροι γκαρντ μπάνγκερς.

Αν υπάρξει Γιάννης, το κλισέ περί εκμετάλλευσης του... Δεν είναι μόνο ο Καναδάς. Η Τουρκία με Λάρκιν, Οσμάν, Ιλιασόβα, Κορκμάζ, Σανλί, Γιουρτσεβέν λίγη είναι; Η η Τσεχία που μας έδωσε καλό μάθημα πρόσφατα; E για τη Κίνα θα μας πει περισσότερα ο Χριστόπουλος, Εθνικός κόουτς εκεί το 2019.

Διαβάστε ακόμη...