«Μιλάω με τον Γκαρσία, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον πάγκο του ΠΑΟΚ»

Από sfina.gr:Ο Πρώην τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Σανθ Χακόμπο, μιλάει αποκλειστικά στη SfinaGr και αναφέρεται μεταξύ άλλων στον πρώην συμπαίκτη του και νυν προπονητή του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία, στο κομμάτι που πρέπει να δουλέψουν οι Πασχαλάκης και Ζίβκοβιτς, ενώ μας μιλάει και για το νέο κεφάλαιο της καριέρας του, που τον βρίσκει στο μακρινό Κουβέιτ!
Πηγή: sfina.gr
«Μιλάω με τον Γκαρσία, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον πάγκο του ΠΑΟΚ»

Ο Ισπανός πλέον στα 37 του εργάζεται ως προπονητής τερματοφυλάκων, έχοντας πάρει όλα τα σχετικά διπλώματα από την UEFA.

Για να θυμηθούμε όμως ποιος είναι ο Σανθ Χακόμπο...

Ο Ισπανός πρώην τερματοφύλακας ήρθε στην χώρα μας το 2011 για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης. Πριν από αυτό, είχε μία πολυετή καριέρα στην Ισπανία, καταγράφοντας συνολικά 91 εμφανίσεις με τις φανέλες των Χετάφε, Βαγιαδολίδ και Νουμάνθια αντίστοιχα.

Την πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα κατέγραψε 23 συμμετοχές με τον Αστέρα Τρίπολης. Η εξαιρετική χρονιά που πραγματοποίησε τον απομάκρυνε από την Τρίπολη, όχι όμως και από την χώρα μας!

Η αμέσως επόμενη χρονιά τον βρήκε να αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ. Στον δικέφαλο έμεινε για δύο χρόνια, κάτι που δεν το εμπόδισε να δεθεί με την ομάδα και να δείχνει το πάθος του με κάθε ευκαιρία.

Τα δύο χρόνια που έμεινε στη Θεσσαλονίκη αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια με την "Ασπρόμαυρη" φανέλα πριν επιστρέψει και πάλι στην Πατρίδα του, όπου αγωνίστηκε πέντε φορές με την Τενερίφη, σταματώντας εκεί την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ο Σανθ Χακόμπο μίλησε στη SfinaGr για τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία, τον οποίο χαρακτήρισε κατάλληλο άνθρωπο για αυτόν τον πάγκο, ενώ αναφέρθηκε και στους τερματοφύλακες του δικεφάλου, που όπως είπε, είναι εξαιρετικοί!

Καλησπέρα, που σε βρίσκουμε;

ΣΧ: «Αυτή τη στιγμή δουλεύω στο Κουβέιτ εδώ και δύο σεζόν.»

Στο σήμερα είσαι προπονητής τερματοφυλάκων, μίλησε μας για αυτό το στάδιο της καριέρας σου;

ΣΧ: «Eίμαι πολύ χαρούμενος με αυτό το νέο κεφάλαιο στην καριέρα μου, αφού αποσύρθηκα ήταν ο στόχος μου και μόλις απέκτησα όλες τις άδειες της UEFA το 2016 άρχισα να εργάζομαι ως προπονητής τερματοφυλάκων. Έχω πάει σε διάφορες χώρες όπως η Δανία, η Ινδία, στην εθνική ομάδα της Ταϊλάνδης και τώρα στο Κουβέιτ. Δεν θέλω οι άνθρωποι να έχουν μία εικόνα για μένα ως πρώην παίκτης που εργάζεται μόνο για το βιογραφικό του, έχω τις άδειες προπόνησης UEFA Goalkeeping A και ως προπονητής UEFA A, έχω επίσης ολοκληρώσει διαφορετικά μάστερ στα Big data που εφαρμόζονται στους τερματοφύλακες και ειδικεύονται στο αντικείμενο του τερματοφύλακα. Τα πάντα γίνονται για να γίνω ο καλύτερος δυνατός επαγγελματίας, όχι για να είμαι απλά πρώην ποδοσφαιριστής.»

Παρακολουθείς τον ΠΑΟΚ, πως βλέπεις την πορεία του την φετινή σεζόν;

ΣΧ: «Πάντα προσπαθώ να παρακολουθώ τους αγώνες του ΠΑΟΚ, αλλά είναι αλήθεια ότι δεν έχω πολύ χρόνο. Η δουλειά μου δεν είναι πλέον όπως όταν ήμουν ποδοσφαιριστής που πρέπει να πας μόνο για προπόνηση γιατί τώρα πρέπει να προετοιμάζω εγώ τις προπονήσεις, τα βίντεο για τους τερματοφύλακες του επόμενου αντιπάλου, και να κάνω τις αλλαγές μετά τον αγώνα έτσι ώστε οι τερματοφύλακες να δουν ότι πρέπει να βελτιωθούν. Πάντα όμως προσπαθώ να παρακολουθώ τα παιχνίδια τους, έστω και καθυστερημένα, όταν έχω ελεύθερο χρόνο».

Στην Ελλάδα αγωνίστηκες αρχικά στον Αστέρα Τρίπολης, παρακολουθείς την πορεία της ομάδας;

ΣΧ: «Η Τρίπολη μου έδωσε την ευκαιρία να βρεθώ στην Ελλάδα, αν δεν είχα πάει εκεί δεν θα είχα φτάσει ποτέ στον ΠΑΟΚ, ο οποίος για μένα ήταν το καλύτερο στάδιο της καριέρας μου, είναι μία ομάδα που άφησε ένα σημάδι πάνω μου, αλλά στη ζωή πρέπει πάντα να είσαι ευγνώμων σε όλους και ο Αστέρας άνοιξε την πόρτα στην Ελλάδα, αυτής της υπέροχης και πανέμορφης χώρας».

Συμφώνησαν Τενερίφη και ΠΑΟΚ για τον Χακόμπο

Υπήρχαν στιγμές που αντιδρούσες έντονα στο γήπεδο, έχεις μετανιώσει για κάποια αντίδραση σου;

ΣΧ: «Όλοι όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι εκτός γηπέδου ήμουν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, ακόμη και ντροπαλός. Στο γήπεδο όμως ήμουν παθιασμένος, έδινα τα πάντα και αυτό μερικές φορές με έκανε πιο επαναστατικό από ότι θα έπρεπε. Το τέλος αυτού του κύκλου σε βάζει στη θέση σου και τώρα είμαι ένα εντελώς διαφορετικό άτομο. Για να είσαι προπονητής πρέπει να ξέρεις πώς να ελέγχεις κάθε ένα από τα συναισθήματά σου, κάτι που το αποκτάς επίσης από την ηλικία και την εμπειρία».

Έχεις κρατήσει επαφές με πρώην συμπαίκτες σου από τον ΠΑΟΚ;

ΣΧ: «Προσπαθώ πάντα να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί πια. Μιλάω με τον Πάμπλο Γκαρσία που και που, αλλά και με πρώην συμπαίκτες όπως ο Τζαβέλας, ο Πέλκας, ο Λίνο τους οποίους θεωρώ φίλους μου. Έχω επίσης μια φιλική σχέση με έναν αντίπαλο, τον Ζέκα».

Με τον Πάμπλο Γκαρσία ήσασταν συμπαίκτες, πιστεύεις ότι μπορεί να τα καταφέρει στον πάγκο του ΠΑΟΚ;

ΣΧ: «Ο Πάμπλο είναι το κατάλληλο άτομο για αυτόν τον πάγκο, αλλά πρέπει να του δοθεί χρόνος. Μία ομάδα και μία φιλοσοφία όπως αυτή που θέλει ο Γκαρσία δεν χτίζεται εν μία νυκτί, αλλά την κατάλληλη στιγμή θα είναι μια ανίκητη ομάδα. Όταν κάθε παίκτης καταλάβει ότι το να φορέσει αυτή τη φανέλα είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να του συμβεί στην ποδοσφαιρική του καριέρα, και ότι πρέπει να παίζει το κάθε του παιχνίδι σαν να είναι το τελευταίο , τότε αυτή η ομάδα θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να δοθεί χρόνος.»

Στους φίλους του ΠΑΟΚ επικρατεί προβληματισμός για την θέση του τερματοφύλακα, έχεις κάποια εικόνα από τους Πασχαλάκη και Ζίβκοβιτς;

ΣΧ: «Οι τερματοφύλακες του ΠAOK είναι πολύ καλοί, πιστέψτε με, πολύ καλοί, αλλά πρέπει να πιστέψουν ότι είναι καλύτεροι από ό, τι νομίζουν. Θεωρώ πως πρέπει να δουλέψουν σε ένα πολύ σημαντικό μέρος του ποδοσφαίρου την σημερινή εποχή και αυτό είναι το ψυχολογικό κομμάτι. Ένας προπονητής τερματοφυλάκων δεν κάνει μόνο ασκήσεις στο γήπεδο, μερικές φορές πρέπει να μιλάει με τον τερματοφύλακα και να τον αφήνει να εκφραστεί, αυτό μπορεί να είναι η καλύτερη δυνατή προπόνηση».

Ποια είναι η καλύτερη σου στιγμή με τον ΠΑΟΚ;

ΣΧ: «Κάθε φορά που φορούσα την φανέλα ένιωθα περήφανος. Κάποιες φορές αγωνιζόμουν καλά και άλλες όχι, αλλά πάντα προσπαθούσα να φοράω την φανέλα του ΠΑΟΚ με υπερηφάνεια. Από την πρώτη μέρα που έφτασα ο Γκαρσία μου εξήγησε τι σημαίνει αυτή η ομάδα, αυτή η πόλη και αυτός ο σύλλογος. Πίστεψε με, από εκείνη τη στιγμή και μετά άλλαξε όλη μου η ζωή, αυτή είναι πραγματικότητα».

Και τέλος, την Κυριακή αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, η πρόβλεψη σου για το παιχνίδι;

ΣΧ: «Πάντα πιστεύω στη νίκη.»

Διαβάστε ακόμη...