Πρόκριση με διπλό στο Καυτανζόγλειο! (1978)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 8/3/1978, ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε να παίξει με τον Ηρακλή, σε παιχνίδι νοκ άουτ για τον γ' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας, της περιόδου 1977-1978 ...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Πρόκριση με διπλό στο Καυτανζόγλειο! (1978)

Το παιχνίδι διεξήχθη στο Καυτανζόγλειο και ο Δικέφαλος έχοντας αποκλείσει διαδοχικά τους: Λεβαδειακό (6-1), Ολυμπιακό Βόλου (4-1), κληρώθηκε με τον έτερο συμπολίτη, σε παιχνίδι νοκ άουτ που δώσαμε εκτός έδρας (τυπικά τουλάχιστον!)...


Στην 36η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1977-78 μετείχαν συνολικά 58 ομάδες (18 Α' εθνικής και 40 Β' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

Ήταν η τελευταία χρονιά όπου ολόκληρη η διαδικασία των αγώνων ήταν μονά νοκ άουτ παιχνίδια χωρίς επαναληπτικούς αγώνες.

Στο παιχνίδι που έγινε λοιπόν σαν σήμερα στις 8/3/1978 παρουσία 30.000 περίπου θεατών (26.903 τα εισιτήρια και μη ρωτάτε ποιοι αποτελούσαν την πλειοψηφία στις εξέδρες!), ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη - πρόκριση με 0-1, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 79' ο κορυφαίος του Δικεφάλου στο ματς, Παναγιώτης Κερμανίδης!

Η φάση ξεκίνησε από εκτέλεση φάουλ του Ορφανού, η άμυνα του Ηρακλή ψιλοκοιμήθηκε και ο Κερμανίδης (πάντα "μυριζόταν" τέτοιες φάσεις) δεν έχασε την ευκαιρία με κοντινό σουτ να στείλει την μπάλα στο πλεκτό (παραπάνω εικόνα)!


Να σημειωθεί ότι τρεις μέρες νωρίτερα (5/3/1978) οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στο ίδιο γήπεδο για το πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 0-1 με γκολ του Σαράφη!

Η συμμετοχή μάλιστα του Κερμανίδη στο ματς του Κυπέλλου ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή εξαιρετικά αμφίβολη, λόγω ενοχλήσεων στην γάμπα, μετά από κλοτσιά που δέχτηκε στο παιχνίδι του πρωταθλήματος, η επιμονή όμως του Λάκη Πετρόπουλου και η θέληση του ποδοσφαιριστή τον έφεραν στην αρχική 11άδα, αλλά και στην πρώτη σειρά των διακριθέντων!

Ο Κερμανίδης έχει ντριπλάρει τον Χριστοφορίδη και επιτίθεται προς την εστία του Ηρακλή!

Η φάση που καθόρισε σε σημαντικό βαθμό την έκβαση του παιχνιδιού, έγινε στο 9', όταν ο Γκέσιος χτύπησε τον Πέλλιο και πήρε την άγουσα προς τα αποδυτήρια, καθώς ο διαιτητής Πάντζαλης του έδειξε την κόκκινη κάρτα!

Το παιχνίδι σε γενικές γραμμές ήταν μέτριο, οι τυπικά γηπεδούχοι έχοντας το αριθμητικό μειονέκτημα έπαιξαν αμυντικά και είχαν το νου τους στις αντεπιθέσεις, με τον ΠΑΟΚ να δυσκολεύεται να διασπάσει την πολυπρόσωπη αμυντική τους διάταξη...

Στο 34' μάλιστα παραλίγο να γίνει το 1-0, όταν η κεφαλιά του Ξανθόπουλου σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι μας, με τον Δικέφαλο να έχει στο πρώτο μισό του παιχνιδιού δύο καλές στιγμές, μία στο 10' με σουτ του Σαράφη που απέκρουσε ο Παπαδόπουλος και μία στο 20' με τον Ορφανό...

Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ ανέβασε ακόμη περισσότερο την πίεση, έβγαλε φάσεις για γκολ ενώ στο 62' ο Μαυροδουλάκης απέκρουσε με το χέρι μέσα στην περιοχή, χωρίς ο Πάντζαλης να δώσει το πέναλτι.

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Κερμανίδης, Αποστολίδης, Αναστασιάδης και Πέλλιος.

Οι συνθέσεις:

Ηρακλής: Παπαδόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Μαυροδουλάκης, Μιχαηλίδης, Ξανθόπουλος, Αλεξιάδης, Κουσουλάκης (81' Χρυσαφίδης), Γκέσιος, Χατζηελευθερίου, Ορφανίδης

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης (52' Παθιακάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης, Ορφανός, Σαράφης, Δαμανάκης, Κούδας, Κερμανίδης

* Ο ΠΑΟΚ πέρασε στην επόμενη φάση του θεσμού, όπου αντιμετώπισε τη Βέροια στην Τούμπα (5-0) και στη συνέχεια τον έτερο συμπολίτη στο Χαριλάου (0-1 στην παράταση και πρόκριση στον τελικό!)

* Ο τελικός έγινε στις 4/6/1978 στο ουδέτερο ... Καραϊσκάκη, αλλά η ΑΕΚ με γκολ του Μπάγεβιτς και του Μαύρου ήταν αυτή που πήρε το τρόπαιο! Για όλα τα παραπάνω παιχνίδια υπάρχουν ήδη αφιερώματα στις "Ασπρόμαυρες Ιστορίες".

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...