Μαρκ, γιατί φέρνεις τον περίεργο Λετονό, που «βάρεσε» την Πόρτο;

Από sdna.gr:Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής δίνει πολλά δικαιώματα, φέρνοντας στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, έναν διαιτητή που έμμεσα πήγε να σπρώξει τον ΟΣΦΠ προς την δεύτερη θέση του γκρουπ στο Champions League.
Πηγή: sdna.gr
Μαρκ, γιατί φέρνεις τον περίεργο Λετονό, που «βάρεσε» την Πόρτο;

Μόνο απορίες προκαλεί η επιλογή της ΚΕΔ, να φέρει αύριο(16/12) στο ΟΑΚΑ διαιτητική τριάδα από την Λετονία.

Μπορεί ο Άντρις Τρεϊμάνις να είναι διαιτητής πρώτης κατηγορίας UEFA, όμως προέρχεται από ένα πρωτάθλημα, της Λετονίας, στο οποίο δεν υπάρχει χρήση VAR. Είναι η δεύτερη φορά που κάνει ανάλογη επιλογή μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, μετά τους Βόσνιους στο ΑΕΚ – Παναθηναϊκός.

Γενικώς την φετινή σεζόν, έσπασε η παράδοση που είχε δημιουργηθεί πέρσι, όταν τουλάχιστον στα μεγάλα ντέρμπι, έρχονταν διαιτητές από προηγμένα πρωταθλήματα και οπωσδήποτε από πρωταθλήματα στα οποία οι διαιτητές είναι εξοικειωμένοι με το VAR.

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, ο Τρεϊμάνις την φετινή σεζόν, έχει σφυρίξει μόνο ένα παιχνίδι με χρήση VAR, αυτό στο Champions League, ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Πόρτο, για τον όμιλο του Ολυμπιακού.

Μάλιστα, λόγω του ό,τι δεν υπάρχει VAR στην Λετονία και σε αυτό το παιχνίδι είχε «Varίστες», από άλλη χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση Ολλανδούς. Εδώ την Τετάρτη θα έχει έναν Πορτογάλο κι έναν Έλληνα.

Η χημεία ανάμεσα στην διαιτητική σύνθεση και φυσικά η τριβή και με το VAR, είναι καθοριστικά στοιχεία στην σωστή διαχείριση του συστήματος και σε δύο συνεχόμενα κλασικά ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Κλάτενμπεργκ αυτό τον παράγοντα τον αγνοεί χαρακτηριστικά.

Το περίεργο είναι πως μέσα σε μια χρονική περίοδο που έχει αρχίσει και γίνεται χαμός με τους ξένους διαιτητές και το VAR, μετά από όσα «παλαβά» έγιναν στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και πάλι η διαχείριση του VAR, γίνεται ζήτημα, λόγω των επιλογών του Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Φέρνει σε ένα απίστευτα κρίσιμο ματς όπως αυτό την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, διαιτητές χαμηλής εμπειρίας στην διαχείριση του VAR και υποχρεωτικά, τους συνοδεύει με μη ομοεθνείς τους, στην χρήση του συστήματος. Αν σκεφτεί κανείς τι έχει προηγηθεί και με τον «μίνι διορισμό» του περίεργου δεύτερης κατηγορίας στην χώρα του, Ολλανδού Ρούπερτι σε διαιτητή VAR στην Ελλάδα, μαζεύονται πολλά τα περίεργα. Για την ΑΕΚ να σημειώσουμε πως είναι το δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι που ο Κλάτενμπεργκ της φέρνει διαιτητή από πρωτάθλημα χωρίς VAR. Και με τον Παναθηναϊκό, στο γήπεδο ήταν Βόσνιοι και στο VAR (ποιος άλλος; ), ο Ρούπερτι.

Να πούμε κι ένα ακόμη, μάλλον το πιο ενδιαφέρον, έτσι για ...να δέσει το γλυκό; Η Πόρτο είχε ...βγει στα κάγκελα για την διαιτησία του Τρεϊμάνις στο ματς με την Μάντσεστερ Σίτι.

Κατά μια «σατανική» σύμπτωση, στα πλαίσια της διεκδίκησης της δεύτερης θέσης, το να έπαιρνε κάτι στην Αγγλία η Πόρτο, θα αποτελούσε πλήγμα για τον Ολυμπιακό. Την ομάδα που ο Κλάτενμπεργκ φέρνει τον Τρεϊμάνις για να σφυρίξει το πιο κρίσιμο για πολλούς λόγους ως τώρα ντέρμπι στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η διοίκηση της Πόρτο ...βγήκε στα κάγκελα με την διαιτησία του Τρεϊμάνις, που από τότε δεν σφύριξε ξανά σε αγώνα Champions League στην φάση των ομίλων. Τον έβαλαν όμως μετά από καιρό, στο ματς του ΠΑΟΚ με την Αϊντχόφεν για το Europa League, όπου η διαιτητική τριάδα που θα είναι στο ΟΑΚΑ αύριο, έγραψε ιστορία με το ακυρωθέν γκολ των γηπεδούχων. Ωστόσο το σημαντικό, είναι αυτό που έγινε με την Πόρτο.

Οι άνθρωποι της πορτογαλικής ομάδας μετά το τέλος του αγώνα εξύβρισαν τους Λετονούς διαιτητές και μάλιστα ενώπιον των αξιωματούχων του αγώνα, από πλευράς UEFA. Κατεγράφη η φράση «shit eaters» με την υπόθεση να έχει συνέχεια στα πειθαρχικά της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Όλο αυτό το «πακέτο» συνοδεύει τον Τρεϊμάνις, που φέρνει ο Κλάτενμπεργκ να διαιτητεύσει το πιο καθοριστικής σημασία ματς για την μάχη της κορυφής, ως τώρα στο πρωτάθλημα.

Αν όλα αυτά δεν είναι ύποπτα, τότε τουλάχιστον θα μπορούσε ο Άγγλος αρχιδιαιτητής να σκεφτεί πως θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτα ...Αλλά δεν φαίνεται να τον έχει απασχολήσει.

Διαβάστε ακόμη...