Η άφιξη του Ραϊμόν Ετιέν στη Θεσσαλονίκη! (1928)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 5/11/1928, έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος ξένος παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο Ραϊμόν Ετιέν ...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Η άφιξη του Ραϊμόν Ετιέν στη Θεσσαλονίκη! (1928)

Οι ασπρόμαυρες ιστορίες σάς μεταφέρουν πολλά χρόνια πίσω, ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων μιας εποχής για την οποία οι πληροφορίες κυριολεκτικά χάνονται ή αχνοφαίνονται στο βάθος του χρόνου...

Είχαν περάσει μόλις δύο χρόνια από την ίδρυση του Δικεφάλου, όταν ένας Γάλλος, με εβραϊκή καταγωγή, ο Ραϊμόν Ετιέν, ήρθε στη Θεσσαλονίκη αφήνοντας πίσω του την Κωνσταντινούπολη και το Πέρα Κλουμπ για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Ο Ετιέν ήταν ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής στη ιστορία του συλλόγου μας και συνάμα ο πρώτος ποδοσφαιριστής ο οποίος υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ελλάδα...

Ο Ραϊμόν ξεχώριζε για την τεχνική του κατάρτιση και την έφεση στο σκοράρισμα. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ βλέποντας όλα τα παραπάνω, αποφάσισαν να τον φέρουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ετιέν δέχτηκε την πρόταση του Δικεφάλου (4.000 δραχμές και να του βρουν δουλειά στη Θεσσαλονίκη) και έτσι στις 5/9/1928 έγινε μέλος της ομάδας. Όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο του παίκτη, το ποσό των 4.000 δρχ θα μειωνόταν αν ο Ετιέν έβρισκε δουλειά.

Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του ΠΑΟΚ (Ραϊμόν Ετιέν). Υπογράφτηκε στις 5/9/1928

Καθοριστικό ρόλο στην απόκτησή του έπαιξαν οι άριστες σχέσεις, των διοικήσεων των δύο συλλόγων (Πέρα Κλουμπ και ΠΑΟΚ). Μην ξεχνάμε ότι λίγα χρόνια πριν, κάποιοι από τους ανθρώπους που ίδρυσαν τον ΠΑΟΚ ήταν μέλη του Πέρα Κλουμπ, ένα σωματείο στο οποίο βρίσκονται οι ρίζες μας.

Στο πρώτο του παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, στις 15 Νοεμβρίου 1928, ο Ραϊμόν Ετιέν παίζοντας μπροστά σε ένα κατάμεστο γήπεδο, κατέπληξε τους πάντες οδηγώντας την ομάδα σε νίκη με 6-1, επί του Θερμαϊκού, την ομάδα των σιδηροδρομικών της εποχής εκείνης. Μάλιστα ο Ετιέν σκόραρε δύο φορές με εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι (ήταν σπεσιαλίστας).

Ο Ραϊμόν Ετιέν αγωνίστηκε για έξι χρόνια στον ΠΑΟΚ -από το 1928 μέχρι το 1934- παίζοντας συνολικά σε 44 παιχνίδια πρωταθλήματος και σημειώνοντας 38 τέρματα. Τα 34 γκολ μπήκαν σε παιχνίδια πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης και άλλα 4 σε αγώνες πρωταθλήματος Ελλάδας.

Είναι ο 4ος σκόρερ στα τοπικά πρωταθλήματα στην ιστορία του συλλόγου, πίσω από τους: Καλογιάννη (42 γκολ σε 56 παιχνίδια), Κουϊρουκίδη (38 γκολ, σε 57 παιχνίδια) και Παπαδάκη (36 γκολ σε 93 ματς).

Ο Ετιέν όπως φαίνεται στα παραπάνω στοιχεία, ήταν ο πιο αποτελεσματικός από όλους σε σχέση με τις συμμετοχές του, οι οποίες ήταν αισθητά λιγότερες από αυτές των άλλων τριών ...

Ήταν μέλος της μικτής Θεσσαλονίκης που εκείνα τα χρόνια συμμετείχε στο πρωτάθλημα πόλεων μαζί με την Αθήνα και τον Πειραιά. Μάλιστα στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο γήπεδο του Ηρακλή οδήγησε τη μικτή Θεσσαλονίκης σε μεγάλη νίκη επί της περίφημης τότε μικτής Πειραιά των αδερφών Ανδριανοπουλέων με σκορ 4-2, σημειώνοντας ο ίδιος 3 γκολ. Άνοιξε το σκορ στο 7' με πέναλτι, στο 42΄ισοφάρισε (2-2) και στο 54΄έδωσε το προβάδισμα.

Ο Ραϊμόν Ετιέν ήταν ένας θρύλος στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της εποχής του και ήταν από τους παίκτες που έβαλαν ένα λιθαράκι στο να γιγαντωθεί ο σύλλογός μας στα χρόνια που ακολούθησαν!

Στην αρχική εικόνα διακρίνεται η ομάδα του ΠΑΟΚ, στο γήπεδο του βάζελου, στις 8/3/1931, πριν από τον αγώνα με την αεκ, που έληξε ισόπαλος 1-1. Διακρίνονται από αριστερά, επάνω οι, Ρ. Γκάνσερ (προπονητής), Ιορδ. Παπαϊορδανίδης, Γ. Μακαρονόπουλος, Γ. Καβουρματζής, Κ. Ανδρεάδης, Β. Ποζάρογλου, Γρηγοριάδης, Ν. Πανίδης, Ν. Φαρινόλας και καθήμενοι, Ι. Μαλαξόπουλος, Χ. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος, Ρ. Ετιέν.

Διαβάστε ακόμη...