“Μου λείπει και εμένα ο Ιβάν Σαββίδης”

Από thessports.gr: Για την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με την Ομόνοια, την επιστροφή του Αντρέ Βιεϊρίνια και την υπομονή που πρέπει να δείξει ο κόσμος για την νέα ομάδα που δημιουργείται από τον Αμπέλ Φερέιρα, μίλησε  ο Γιώργος Κούδας.
Πηγή: thessports.gr
“Μου λείπει και εμένα ο Ιβάν Σαββίδης”

Ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ και στην έλλειψη του Ιβάν Σαββίδη από την Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Κούδας:

Για την αναποτελεσματικότητα του ΠΑΟΚ: «Χάσαμε ένα ημίχρονο χωρίς λόγο και χάσαμε δυο βαθμούς. Έχουμε δυο παίκτες που μπορούν να κάνουν κάθετες πάσες που θα τους βάλαμε να παίξουν. Δεν είχαμε κίνηση επιθετικά, ενώ μας πίεζαν οι αντίπαλοι και δεν είχαμε αντίδραση. Ξέρουμε ότι θα έρχονται ομάδες για να βάζουν το... πούλμαν να αμύνεται και πρέπει ο προπονητής να δώσει εντολή για γρήγορες κινήσεις. Δεν γίνεται να υπάρχει στατικότητα, δεν μπορεί να μπει γκολ έτσι.

Πρέπει να έχουμε έναν πιο στατικό σέντερ φορ που να μένει στην περιοχή και να εκτελεί. Ο Σβαμπ είναι ένας καλός παίκτης και βοηθάει πολύ, αλλά θέλει βοήθειες στον άξονα. Ο Γιαννούλης χθες ήταν πιο πολύ εξτρέμ στο δεύτερο μέρος, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε τις πολλές σέντρες. Είδαμε χθες ότι οι αντίπαλοι σέντερ μπακ καθάριζαν τις φάσεις, όταν πλαγιοκοπείς θα πρέπει να γυρνάει η μπάλα προς τα πίσω.

Αυτά τα 3-4-3 και τα 4-3-3, τα συστήματα γενικότερα, τα κάνουν οι παίκτες. Το κυριότερο που παρατήρησα είναι η έλλειψη κινητικότητας. Έπρεπε να ανεβάσει τις γραμμές και να πιέσει περισσότερο. Όπως είδαμε στην φάση του 1-1 έγινε από λάθος του αντιπάλου, που ήρθε από πίεση δικών μας παικτών.

Δεν ξέρω πως ακούγεται στα αυτιά των φιλάθλων, αλλά αυτή την στιγμή είτε λέγεται Ομόνοια, είτε Κράσνονταρ, όλες είναι ευρωπαϊκές ομάδες. Με όποιον και αν παίζουμε στην Ευρώπη είναι δύσκολα τα παιχνίδια. Εγώ ζήλευα σε κάποιες στιγμές που έβλεπα την Ομόνοια να έχει τέτοια ομοιογένεια και σωστή τακτική. Έβγαλαν κάποιες πολύ ωραίες αντεπιθέσεις και θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερη ζημιά.

Δεν έχει τελειώσει τίποτα για την πρόκριση, αυτό πρέπει να περάσει στην ομάδα. Πρέπει να βρεθούν μέσα στο γήπεδο οι παίκτες, να υπάρξει συνεννόηση για να αποφεύγονται φάσεις σε αυτές που πήδηξε ο Μάτος μαζί με τον Τσόλακ για κεφαλιά και χάθηκε ευκαιρία.

Ο Τσόλακ δεν εκμεταλλεύεται κάποιες καλές πάσες και να τελειώσει φάσεις, με λάθος κοντρόλ. Δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και στο πως παίζουν οι συμπαίκτες του.

Δεν έφυγε ποτέ ο Αντρέ από την ομάδα. Ακούστηκαν πολλά που ήταν... ράδιο αρβύλα. Ήθελε να μείνει πολύ και το έδειξε, αφού τα βρήκανε με τον ΠΑΟΚ όλα καλά. Ο καλός ο παίκτης και ο Αντρέ έχει τέτοια πορεία στον χώρο, που δεν γίνεται να μην είναι καλός. Πάντα είναι χρήσιμος ο Βιεϊρίνια, όπως και ο Μάτος. Έχουν την προσωπικότητα και ξέρουν πότε να σταματήσουν το ποδόσφαιρο. Δεν θα τους σταματήσει κανένας πρόεδρος και κανένας μάνατζερ.

Πιστεύω ότι θα καλυφθεί η θέση του Μάτος, μπορεί σίγουρα να μην είναι παίκτης ανάλογος του Μάτος ο Ροντρίγκο ή ο Λύρατζης, αλλά το κενό του θα καλυφθεί, υπάρχουν λύσεις. Και ο Βιεϊρίνια μπορεί να παίξει στα δεξιά της άμυνας.

Όταν μια ομάδα κλείνει τον κύκλο της, πρέπει να κάνει μια ανανεώση για να έχει συνέχεια και να φτιαχτεί ένα σύνολο για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Είναι θέμα διαχείρισης όλο αυτό και από πλευράς διοίκησης και από πλευράς προπόνησης.

Άλλο να μιλάς δια ζώσης και άλλο από τηλέφωνο ή από Skype. Μέχρι και εμένα μου λείπει ο Ιβάν Σαββίδης. Να τον δω από κοντά, να πούμε πέντε κουβέντες όπως πρέπει και έτσι όπως ξέρω εγώ. Πρέπει να έχει αρκετά προβλήματα εκεί ο Σαββίδης και επειδή πρέπει να προστατευτεί, παραμένει στην Ρωσία. Είναι άνθρωπος που προσέχει πολύ και καλά κάνει.

Από την μια μέρα στην άλλη δεν χτίζεται ομάδα. Με τόσους νέους παίκτες, τόσες προσθήκες, με παιδιά που δεν έχουν εμπειρία. Βλέπεις μέρα με την μέρα δείχνουν κάποια δείγματα και μπαίνουν στα «θέλω» του προπονητή. Με την ΑΕΚ μπορεί να μην κερδίσαμε, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δεν ήταν καλή η ομάδα. Είναι πρόβλημα η αποτελεσματικότητα σίγουρα και πρέπει να βρεθεί λύση. Ακόμα και τότε, εκείνα τα χρόνια ο Κωστίκος υπήρχε σεζόν που στις πρώτες πέντε αγωνιστικές δεν είχε ακουμπήσει την μπάλα, αλλά στην συνέχεια δούλεψε στην προπόνηση και κατάφερε να κάνει την διαφορά και να αρχίζει να σκοράρει ασταμάτητα.

Διαβάστε ακόμη...