Κοκκινάκης: «Ο ΠΑΟΚ μου έδειξε σεβασμό, ήρθα για να βγάλω... τρέλα»!

Απο sdna.gr: Η μετακίνησή του από τον Ολυμπιακό στον ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι τάραξε τα νερά στο χώρο του βόλεϊ. Άφησε πίσω μια ομάδα, στην οποία εκτός από ένα διάλειμμα δύο ετών, αγωνιζόταν εκεί από τα 13 του χρόνια και πήρε την απόφαση για ένα νέο ξεκίνημα. Ο Μενέλαος Κοκκινάκης μίλησε για όλα στο SDNA...
Πηγή: sdna.gr
Κοκκινάκης: «Ο ΠΑΟΚ μου έδειξε σεβασμό, ήρθα για να βγάλω... τρέλα»!

Από μικρός στον αθλητισμό. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτό που τον κέρδισε και συνεχίζει να είναι η «τρέλα» του, είναι το βόλεϊ. Από τους αθλητές που βγάζουν το πάθος τους στο γήπεδο, ετοιμάζεται για μια νέα σελίδα στην αθλητική του πορεία.

O Mενέλαος Κοκκινάκης αποκαλύπτεται στο SDNA και με θέα τον Θερμαϊκό και τον Λευκό Πύργο μίλησε για όλους και για όλα...

-Ήσουν από το 2007 στον Ολυμπιακό, πήγες για δύο χρονιά στην Πουατιέ στη Γαλλία, το 2019 υπέγραψες ξανά στον Ολυμπιακό αλλά η συνεργασία σας το καλοκαίρι, αν και με τριετές συμβόλαιο δεν προχώρησε. Τι ακριβώς έγινε;

«Ήμουν στο εξωτερικό και γύρισα, υπέγραψα τριετές συμβόλαιο και έγινε και αλλαγή θέσης που ήταν πολύ σημαντικό, με πίστεψε η ομάδα τότε, αλλά όπως βλέπουμε εντέλει δεν μπορείς έτσι εύκολα να ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον και έτσι όπως έγιναν τα πράγματα. Από τον Ολυμπιακό είχαν πάρει τις δικές τους αποφάσεις για το τι θα γίνει στην ομάδα, τι θα ακολουθήσει, οπότε κι εγώ σαν επαγγελματίας αθλητής έπρεπε να ψάξω για ομάδα, να δω για το μέλλον μου. Ο Ολυμπιακός άλλαξε γνώμη για κάποια πράγματα, δε συμφωνούσα. Προχωράμε... Για μένα γενικά ήταν δύσκολη η κατάσταση, δεν μπορούσε να με "εμπιστευθεί" ομάδα (σ.σ. λόγω της αλλαγής θέσης, από ακραίος σε λίμπερο) και ήταν δύσκολο. Ήρθα στον ΠΑΟΚ, γιατί είχα πολύ καλή πρόταση και γι' αυτό είμαι εδώ».

- Γίνεται η πρόταση από τον ΠΑΟΚ...τι ήταν αυτό που σε έκανε να τη δεχθείς;

«Ο σεβασμός και ο τρόπος που με προσέγγισε ο ΠΑΟΚ, είναι μια ομάδα που είναι στη χώρα μου, είναι σημαντικό αυτό. Ήταν όμορφη λύση να έρθω εδώ. Όταν βλέπεις ότι μια ομάδα σου δείχνει ενδιαφέρον και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς θέλει και οικονομικά και σαν χαρακτήρα σε «πάει», είναι μαζί σου, είναι πολύ ελκυστικό για έναν αθλητή, να έρθει και να δουλέψει. Ήρθα στη Θεσσαλονίκη, άλλαξα παραστάσεις και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ καλό για μένα, για τη συνέχεια για την προσωπική μου ζωή και καριέρα και για να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για αυτήν την ομάδα.

Σέβομαι τον Ολυμπιακό, όσο αγωνιζόμουν έδωσα και την ψυχή μου, από εκεί και πέρα όμως η ζωή προχωρά. Είμαι επαγγελματίας αθλητής, πρέπει να κοιτάω κι άλλα πράγματα στη ζωή μου. Όπως έχω πει από τον ΠΑΟΚ είχα μια πάρα πολύ καλή πρόταση και μεγάλο σεβασμό από τους ανθρώπους του και αυτό ήταν κάτι πολύ δυνατό, ώστε να με πείσει να σκεφτώ να έρθω και να το κάνω αυτό. Κάποια στιγμή πίστευα ότι θα γίνει αυτό, να αγωνιστώ σε κάποια άλλη ομάδα στην Ελλάδα, όχι μόνο στον Ολυμπιακό, γιατί καλώς ή κακώς το βόλεϊ έχει λιγότερες ομάδες στις οποίες μπορείς να αγωνιστείς, είναι αυτές οι μεγάλες ομάδες, οπότε θεωρούσα ότι μπορεί να γίνει στη ζωή μου και φέτος αισθανόμουν έτοιμος. Έχω και προσωπικούς στόχους στη ζωή μου και κάποια προσωπικά πράγματα που μ' αρέσει να βλέπω στην ομάδα που είμαι, θεωρούσα για να καταφέρω τους στόχους μου ότι είναι καλή κίνηση να πάω στον ΠΑΟΚ, συν ότι μου έδειξαν σεβασμό. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για αυτή την ομάδα, για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και έπειτα και τους δικούς μου».

- Φεύγοντας από μια ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός, και πηγαίνοντας στον ΠΑΟΚ, σου δημιουργήθηκαν ενδοιασμοί; Φάνηκε λίγο περίεργο όταν το έμαθαν οι δικοί σου άνθρωποι;

«Σίγουρα το σκέφτηκα, αλλά από την άλλη θεωρώ ότι ήμουν πιο σίγουρος από ποτέ για να το κάνω και για άλλους λόγους. Στους γνωστούς και φίλους στην αρχή όταν το έμαθαν ήταν λίγο περίεργο, επειδή ξεκίνησα στον Ολυμπιακό και συνέχισα εκεί για αρκετά χρόνια, αλλά αυτά αλλάζουν. Έχω κι άλλη εμπειρία, βλέπω κι άλλα πράγματα. Εντέλει δεν με απασχολεί και πάρα πολύ, το τι θα πει ο κόσμος. Κοιτάω τι θέλω εγώ, έχω καθαρή τη συνείδησή μου σαν άνθρωπος, όπως έχω φερθεί και στις τρεις ομάδες που έχω περάσει (Ολυμπιακό, Πουατιέ και ΠΑΟΚ), οπότε αυτό με γεμίζει ικανοποίηση και δεν έχω να φοβάμαι κάτι».

- Πως ήταν η προετοιμασία για μια καινούρια -όσον αφορά το ρόστερ- ομάδα και πως είναι η προσαρμογή για σένα στη Θεσσαλονίκη;

««Έχουμε μία νέα ομάδα στον ΠΑΟΚ και έναν Έλληνα προπονητή που του αρέσει να δουλεύει σε θέματα τεχνικής και να χτίζει σωστές ομάδες. Είναι πολύ θετικό και για μένα, γιατί κι εγώ δουλεύω, για να βελτιώνομαι μαζί με τον προπονητή, όπως και κάθε παίκτης και έτσι έχει κυλήσει η προετοιμασία. Με αρκετή προπόνηση, δουλεύουμε όσα θέλουμε να εφαρμόσουμε στο γήπεδο σαν ομάδα και περιμένουμε σιγά – σιγά να τα βγάλουμε στο γήπεδο. Τη Θεσσαλονίκη την ξέρω, έχω φίλους, έχω κάνει και προετοιμασία με την Εθνική, μόνο να μάθω τους δρόμους... για να είναι όλα πιο εύκολα».

- Το τελευταίο διάστημα άλλαξες τη θέση που αγωνίζεσαι. Από ακραίος, πλέον είσαι στη θέση του λίμπερο. Γιατί προχώρησες σε αυτή την αλλαγή;

««Αγωνιζόμουν ως ακραίος. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αγωνίζομαι ως λίμπερο, άλλη θέση διαφορετική. Έγινε αυτή η αλλαγή για κάποιους στόχους προσωπικούς που έχω βάλει, το ήθελα κι εγώ, απλά δεν ήξερα πότε είναι η σωστή χρονική στιγμή και θεώρησα λοιπόν ότι ήταν η σωστή στιγμή. Αυτή η αλλαγή έγινε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική ομάδα. Για να πετύχω δικά μου πράγματα, δουλεύω πάνω σε αυτό προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Έχει στοιχεία στα οποία θεωρητικά είμαι καλός αλλά και σαν ακραίος πιστεύω ότι ανταπεξήλθα πολύ καλά, μου άρεσε να καρφώνω, να κάνω σέρβις, στο μπλοκ ίσως υστερούσα. Θα μπορούσα να συνεχίσω να αγωνίζομαι ως ακραίος. Προσπαθώ να προσαρμοστώ στη θέση του λίμπερο και νομίζω ότι τα καταφέρνω».

- Ποιο κατά τη γνώμη σου είναι το βασικό σου χαρακτηριστικό, σαν παίκτης;

«Είμαι λίγο τρελός, μου αρέσει αυτό. Έχω μεγαλώσει με το βόλεϊ, είναι κάτι που κάνω κάθε μέρα και συνήθως λένε ότι τα πράγματα που κάνεις κάθε μέρα, είναι πιο σημαντικά από κάτι που θα κάνεις μία στο τόσο. Παίζω βόλεϊ και το ευχαριστιέμαι, σαν παίκτης έχω πάθος και αυτό μου αρέσει γενικότερα στο βόλεϊ. Μου αρέσουν οι ευφυείς αθλητές, που έχουν πάθος και είναι και το χαρακτηριστικό μου. Ο κόσμος με ξέρει γι' αυτό και αυτό δεν θα αλλάξει σε όποια ομάδα και να είμαι. Το πάθος θα συνεχίσω να το δείχνω για αυτό που αγαπάω».

- Τι είναι το βόλεϊ για σένα; Από τα 13 σου μέχρι και σήμερα πως βλέπεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται;

«Έχει γίνει ένα μίνι σχολείο, έχω μάθει πολλά πράγματα. Έχω συνεργαστεί με μεγάλους προπονητές και συμπαίκτες και όλο αυτό μου έκανε πολύ καλό. Απέκτησα αρκετή εμπειρία και ζω αλλιώς πλέον το παιχνίδι, μπορώ να διακρίνω κάποιες καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι και με έχει βοηθήσει εν γένει και στη συμπεριφορά και στο χαρακτήρα μου. Θεωρώ πως η εξέλιξη στον άνθρωπο σε οτιδήποτε, είναι απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας στην ζωή».

- Έχεις κάποιον αθλητή ως πρότυπο;

«Ο Σαμουέλε Πάπι, είναι Ιταλός αθλητής, ίδιο στιλ με μένα, δηλαδή θεωρητικά λίγο κοντός, έξυπνος επιθετικά. Από άποψη χαρακτήρα και τεχνικών στοιχείων μου άρεσε ο Ιβάν Μίλκοβιτς, έχουμε υπάρξει και συμπαίκτες, αν τον έχεις δίπλα σου μπορείς να πάρεις πολλά πράγματα και να βελτιωθείς».

- Στην Πουατιέ έμεινες δύο χρόνια. Πως ήταν αυτή η εμπειρία για σένα;

«Ήταν πολύ όμορφη, να προτείνω σε όλα τα νέα παιδιά, αν έχουν την ευκαιρία να πάνε. Μαθαίνεις πράγματα για τη ζωή, ο τρόπος που δουλεύουν έξω, είναι εμπειρίες. Με αντιμετώπιζαν σαν «ξένο», με την καλή έννοια και καταλαβαίνω πως αισθάνονται και οι ξένοι εδώ, μακριά από την οικογένειά τους».

- Το ελληνικό πρωτάθλημα συγκρίνεται με τα πρωταθλήματα άλλων χωρών;

«Συγκρίνεται, θέλει να κάνει και βήματα μπροστά το ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχουν ομάδες που ενδιαφέρονται για το βόλεϊ, υπάρχουν 5-6 ομάδες που είναι αρκετά καλές για μένα. Θεωρώ μπορεί να συγκριθεί όσον αφορά το αγωνιστικό επίπεδο, αλλά εδώ πέρα στην Ελλάδα, υστερούμε σε οργανωτικά κομμάτια και σε πράγματα έξω από το γήπεδο που μας πάνε πολλά βήματα πίσω».

- Την απόφαση για την αναβολή, πως την κρίνεις;

«Αυτό ακριβώς είναι ένα παράδειγμα, ότι είμαστε πίσω. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό, αν δεν έχεις αθληθεί και δεν ξέρεις πως είναι ο κόσμος του βόλεϊ. Μία ομάδα ξεκινά προετοιμασία με βάση πότε ξεκινά το πρωτάθλημα για να είναι έτοιμη εκείνο το διάστημα, οπότε όλες οι ομάδες θα πρέπει να ξέρουν πότε ξεκινάνε, αυτά είναι βασικά πράγματα. Δεν μπορείς δηλαδή να καθυστερείς τον αθλητή ή την ομάδα, με αναβολές. Μία ομάδα πως να προετοιμαστεί; Γιατί γίνονται και ειδικές ασκήσεις ανάλογα με το πότε παίζεις και πότε όχι. Όλα αυτά είναι στα θέματα οργάνωσης. Μέχρι μία βδομάδα, δεν ξέραμε πότε θα παίξουμε. Πως μία ομάδα θα μπορέσει να είναι οργανωμένη και να δουλεύει σωστά; Αυτά είναι τα προβλήματα στη χώρα μας, με τα καλά και τα κακά».

- Μια πρόβλεψη για το φετινό πρωτάθλημα;

«Γενικά δεν μ' αρέσει να λέω αυτή θα είναι η καλύτερη ομάδα και θα κερδίσει. Υπάρχουν 4-5 ομάδες αρκετά καλές και όπως βλέπουμε βάσει μεταγραφών – που αυτά δεν λένε και κάτι, γιατί μέσα στο τερέν φαίνονται όλα- υπάρχουν 3-4 ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο, αυτό είναι το λογικό. Όποια ομάδα έχει δουλέψει καλύτερα, και όποια έχει το μέταλλο να κερδίσει τους αγώνες που πρέπει, θα είναι και η πρωταθλήτρια. Πιστεύω ότι θα είναι ανταγωνιστικό το φετινό πρωτάθλημα, θα καθηλώσει κόσμο, θα έχει ανατροπές και ωραία παιχνίδια, νικητές που μπορεί να μην περιμένεις ότι θα κερδίσουν, τα αουτσάιντερ , θα είναι όμορφο για τον κόσμο να παρακολουθήσει και να παρακολουθούν και μικρά παιδιά ανταγωνιστικά παιχνίδια και να φέρει όλο αυτό κόσμο στα γήπεδα, όταν θα είναι εφικτό. Όπως επίσης τα πιο μικρά παιδιά να μάθουν το βόλεϊ».

- Σε τι κατάσταση είναι τώρα η ομάδα;

«Δουλεύουμε κάποια πράγματα και σε ατομικό επίπεδο και σε ομαδικό. Προς το παρόν μας αφορά η δική μας ομάδα και όχι οι υπόλοιπες, δουλεύουμε για μας. Έχουμε παίξει δύο φιλικά, ακόμη δεν έχουν πολύ αγωνιστικό ρυθμό. Σιγά σιγά θα βρούμε το ρυθμό μας».

- Οι αγωνιστικές σας υποχρεώσεις ξεκινούν με το League Cup.

«Ο στόχος πρώτα από όλα, αυτό που θέλει να μας περάσει ο προπονητής είναι να αγωνιζόμαστε εμείς σωστά, όπως πρέπει και όπως έχουμε δουλέψει, να βγάλουμε αυτό που πρέπει και από εκεί και πέρα θα έρθει και το αποτέλεσμα. Αυτό να κάνουμε και να πάρουμε τις νίκες».

- Οι στόχοι σας, σαν ομάδα, ποιοι είναι; Οι δικοί σου στόχοι για αυτή τη χρονιά;

«Γενικότερα, να παίζει η ομάδα ωραίο βόλεϊ και να κερδίζει τα παιχνίδια κάνοντας σωστή δουλειά, σε αυτά που έχουμε δουλέψει και στα πράγματα στα οποία προπονείται τόσο καιρό. Στόχος πάντα η νίκη και βαθύτερος στόχος όταν έρθει η ώρα, να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Προσωπικός στόχος είναι να βελτιωθώ σαν παίκτης, δεν είναι εγωιστικό, γιατί όταν βελτιώνεται ο κάθε παίκτης ατομικά, βελτιώνεται και η ομάδα. Πολύ σημαντικό και η επιτυχία με την ομάδα που είμαι, να πηγαίνει καλά, να κερδίζουμε και να βελτιώνομαι».

- Πώς σου φαίνεται που θα ξεκινήσετε να δίνετε αγώνες χωρίς κόσμο;

«Θεωρώ ότι και σ' αυτό είμαστε ένα βήμα πίσω. Για παράδειγμα η Ιταλία είχε πάρα πολλά κρούσματα, τώρα ξεκινάει την 3η-4η αγωνιστική και θα βάζει το 50% του κόσμου μέσα στο γήπεδο. Ξεκινάμε έτσι, δεν είναι όμορφο, να παίζεις σε βουβό γήπεδο, πέσαμε όμως σε πανδημία, υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τους τηρούμε. Ευελπιστώ από τα Χριστούγεννα και μετά ο κόσμος να μπορεί να έρχεται και να βλέπει ανταγωνιστικά παιχνίδια, για να υπάρχει εξέλιξη αλλά και για τους παίκτες που θα έχουν καλύτερη απόδοση, όταν τους παρακολουθεί ο κόσμος και έρχεται στο γήπεδο».

- Τι εύχεσαι για τη νέα αγωνιστική περίοδο;

«Να είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, με όμορφα παιχνίδια, πάνω από όλα με υγεία, να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο όταν μπορέσει και επιτραπεί, να τα παρακολουθήσει από την τηλεόραση. Για την ομάδα μου, τον ΠΑΟΚ, να πάνε όλα καλά, με τις ώρες που δαπανούμε στο γήπεδο, με τις ώρες που ασχολούμαστε για να βελτιωθούμε ατομικά και ομαδικά, να βγει αυτό στο γήπεδο, να καταφέρουμε να έχουμε μία όμορφη χρονιά και να χαμογελάμε στο τέλος».

Διαβάστε ακόμη...