Νίκα ΝΙΝΟΥΑ : Ένας «χορευτής» στην Τούμπα!

Από forza: Ο Νίκα Νινούα έχει όλα όσα ψάχνει ο νέος ΠΑΟΚ.
Πηγή: forza
Νίκα ΝΙΝΟΥΑ : Ένας «χορευτής» στην Τούμπα!

Νέος, εξελίξιμος, φιλόδοξος, ταλαντούχος, τεχνίτης, με ηγετική προσωπικότητα, αρχηγικές τάσεις και όρεξη να ανέβει στο επόμενο επίπεδο. Μία επένδυση χαμηλού ρίσκου με τεράστια περιθώρια υπεραξίας.

Και στο κάτω - κάτω τι είναι το ποδόσφαιρο; Το μπαλέτο της εργατικής τάξης. Μόνο που αντί για πιρουέτες, έχει ντρίμπλες. Είναι δύο παράλληλοι δρόμοι, χτισμένοι στα ίδια δομικά υλικά. Έκφραση, φαντασία, ευλυγισία, ελαστικότητα, χάρη.

Αν ο παππούς του δεν επέμενε να τον πάρει από το χέρι να μυρίσει αυτή την μεθυστική μυρωδιά από το χορτάρι, τότε μπορεί να είχαμε έναν υποψήφιο διάδοχο του Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Ο μικρός Νίκα είχε μία έμφυτη τάση προς τον χορό, την αρμονία, την κίνηση, είχε γραφτεί ήδη σε σχολή χορού, αυτή ήταν η φυσική του κλίση.

Ο παππούς όμως του έδειξε κι έναν εναλλακτικό δρόμο, το ποδόσφαιρο. Ο Νίκα Νινούα μαγεύτηκε γράφτηκε στην ακαδημία της Ντινάμο Τιφλίδας σε ηλικία 8 ετών και έκτοτε δεν ξεκόλλησε ποτέ.

Ακόμα και τώρα όμως διακρίνεις τον χορευτή μέσα του. Είναι λεπτός, ελαστικός, ευλύγιστος. Έχει χάρη στις κινήσεις του, παίζε όρθιος, δεν θέλει τις πολλές επαφές, δεν θέλει να λερωθεί. Η καλλιτεχνική του ροπή φαίνεται σε κάθε του βήμα.

Άργησε να βρει αυτό που του ταιριάζει στο γήπεδο. Δοκίμασε αρχικά ως κεντρικός αμυντικός. Μετά ως σέντερ-φορ. Η θέση του δεκαριού ήταν καπαρωμένη από τον Διόσκουρό του με τον οποίο παίζουν μαζί από μικρά παιδιά, τον Γκιόργκι Τσακβετάτζε, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια ανήκει στην Γάνδη. Στις μικρές εθνικές της Γεωργίας κατάλαβαν ότι αυτοί οι δύο πρέπει να παίζουν μαζί, κοντά. Κι έτσι, ο Νίκα μετατέθηκε στα χαφ, όπου αγκυροβόλησε.

Με ένα περίεργο παιχνίδισμα της μοίρας ο ΠΑΟΚ τον βοήθησε να κάνει το μεγάλο άλμα, πριν καν καλά - καλά ενηλικιωθεί. Το καλοκαίρι του 2016, ο Δικέφαλος αποκλείει άνετα την Ντινάμο Τιφλίδας με δύο καθαρές νίκες (3-0, 2-0) και στέλνει τον Σλοβάκο τεχνικό της Γιουράι Γιάραμπεκ στο ταμείο ανεργίας.

Στην θέση του αναλαμβάνει ο Ουκρανός Βιάτσεσλαβ Χρόσνι, ο οποίος δίνει τόπο στα νιάτα. Στις 6 Νοεμβρίου του 2016 του δίνει το βάπτισμα του πυρός μόλις σε ηλικία 16,5 ετών και ακολουθούν άλλες τρεις ολιγόλεπτες συμμετοχές ως αλλαγή μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα στα τέλη του μήνα. Ο δρόμος προς την καθιέρωση σε μία ομάδα που αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος στην χώρα της και έχει στην τροπαιοθήκη της ευρωπαϊκό τρόπο (το Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1980-81) έχει ήδη αρχίσει.

Το φιλαράκι του ο Γκιόργκι Τσακβετάτζε έχει πιο γρήγορη εξέλιξη. Μέσα σε μία σεζόν ανοίγει το φτερά του για το Βέλγιο, αλλά και η ώρα του Νινούα δεν αργεί. Την σεζόν 2018-19 καθιερώνεται, παίζει 27 παιχνίδια (3 γκολ, 3 ασίστ) καλείται στην Εθνική Ελπίδων και αρχίζει να κάνει θόρυβο με τις εμφανίσεις του.

Η επόμενη όμως, είναι ένας προσωπικός θρίαμβος. Αγωνίζεται σε 31 παιχνίδια, σκοράρει 8 φορές και συνεισφέρει άλλες 10 ασίστ. Είναι αρχηγός και με το περιβραχιόνιο στο χέρι σηκώνει πρώτος, το πρώτο πρωτάθλημα για την Ντιναμό Τιφλίδας μετά από τρία χρόνια ξηρασίας!

Στα 21 του είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της πιο δημοφιλούς ομάδας στην Γεωργία, βασικό στέλεχος στην Εθνική Ελπίδων και ο κορυφαίος της παίκτης στην πορεία την επανάκτηση των εγχώριων τίτλων. Ψηφίζεται ως ο κορυφαίος μέσος του πρωταθλήματος, όμως χάνει στο τσακ το βραβείο του MVP του πρωταθλήματος από τον 24χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό της Μπατούμι, Φλαμάριον Ζοβίνο Φίλιο.

Η μεταγραφή του στο εξωτερικό φωνάζει ότι έρχεται από μακριά, αφού το ενδιαφέρον από πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους μετουσιώνεται σε επίσημες προτάσεις στα γραφεία της Ντινάμο Τιφλίδας. Σύμφωνα με το Transfermarkt (ιστοσελίδα που αξιολογεί την χρηματιστηριακή αξία ποδοσφαιριστών) είναι ο μόνος παίκτης στο εγχώριο πρωτάθλημα της Γεωργίας που αποτιμάται με ένα ποσό πάνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και η Μπεσίκτας δείχνει να τον έχει κλεισμένο. Κάπου εκεί όμως εμφανίζεται ο ΠΑΟΚ και η ζωή του Νίκα Νινούα αλλάζει...

Μπεσικτάς με άδεια χέρια!

Η ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΝΟΥΑ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΚΡΥΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ

Μία αόρατη κλωστή λες δένει την περπατησιά του ΠΑΟΚ με αυτή την Μπεσικτάς αυτό το καλοκαίρι. Πριν καν έρθει η κλήρωση για τον 2ο προκριματικό του Champions League, οι δύο ομάδες είχαν πέσει η μία πάνω στην άλλη σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Δεν είναι μόνο το φημολογούμενο ενδιαφέρον των Τούρκων για τον Τσούμπα Άκπομ και τον Δημήτρη Πέλκα, αλλά κι αυτό για τον Νίκα Νινούα.

Πριν από περίπου δύο μήνες, το όνομα του Γεωργιανού μέσου έπαιξε γερά στο ρεπορτάζ της Μπεσικτάς, η μεταγραφή έμοιαζε κλεισμένη έναντι 750.000, μάλιστα ο Νινούα θα υπέγραφε πενταετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 350.000.

Η δόξα του Γεωργιανού ποδοσφαίρου, Σότα Αρβελάτζε ανέλυε στα τουρκικά Μ.Μ.Ε. την βεβαιότητα του, πως ο συμπατριώτης του μπορεί άμεσα να κάνε την διαφορά στους «μαυραετούς» και ο ίδιος ο Νινούα ανέβασε post στα social media να παρακολουθεί παιχνίδι της Μπεσικτάς μαζί με την καλή του.

Ωστόσο, όλα άλλαξαν. Τα οικονομικά προβλήματα των Τούρκων φρέναραν την μεταγραφή, ο ΠΑΟΚ κινήθηκε ταχύτατα και ουσιαστικά τον «έκλεψε» από την ομάδα της Πόλης, που τελικά έμεινε στα κρύα του λουτρού.

Ωστόσο, δεν ήταν η μόνη ευρωπαϊκή ομάδα που ενδιαφέρθηκε για τον Νινούα. Από τον Ιανουάριο κιόλας, ενεργό ενδιαφέρον έδειξαν ομάδες από Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Τσβάιτε Λίγκα, ωστόσο η διοίκηση της Ντινάμο Τιφλίδας δεν έδινε το πράσινο φως, αφού δεν ικανοποιούνταν οικονομικά από τις προτάσεις, που έφτασαν στα γραφεία της.

ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΑΣ ΣΕ ΦΑΟΥΛ ΚΑΙ ΠΕΝΑΛΤΙ

Γεωργιανός... Φρατζέσκος!

Το αριστερό του πόδι είναι διαβήτης και μοιρογνωμόνιο μαζί. Για να το διαπιστώσει κανείς καλύτερα, αρκεί να κάνει μία διαδικτυακή βόλτα στο Youtube και να ψάξει τα σχετικά βίντεο με το όνομα του. Τα περισσότερα γκολ που έχει πετύχει είναι από μαγικές εκτελέσεις φάουλ από πολύ δύσκολες γωνίες, σε φάσεις που θυμίζουν τον απόλυτο μετρ του είδους Κώστα Φρατζέσκο, ενώ είναι σπεσιαλίστας και στις εκτελέσεις πέναλτι. Οι περισσότερες ασίστ του είναι ξανά από στατικές φάσεις (κόρνερ ή φάουλ από γωνία), κάτι που οφείλεται στην ανεπτυγμένη του τεχνική κατάρτιση και στα φοβερά εν στάσει χτυπήματά του.

Ομολογεί ότι αφιερώνει πολύ ώρα μετά από κάθε προπόνηση σε επιπλέον εξάσκηση σε αυτές τις φάσεις, όμως υποστηρίζει ότι έχει το δικό του στιλ στα χτυπήματα, αν και ομολογεί πως δύσκολα μπορεί να φτάσει του κορυφαίους του είδους που είναι κατ' αυτόν ο Λιονέλ Μέσι και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Υποστηρίζει την Ρεάλ Μαδρίτης, είναι fan του Κριστιάνο Ρονάλντο και παρότι ακόμα τα οικονομικά του δεν του το επιτρέπουν είναι λάτρης των σπορ αυτοκινήτων, προς το παρόν ως... θεατής.

ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πολυθεσίτης, αλλά...

Στο (χαμηλής δυναμικότητας) πρωτάθλημα της Γεωργίας ξεχώριζε σαν την μύγα μες το γάλα. Μπορούσε να παίξει παντού στα χαφ και να κάνει την διαφορά. Ωστόσο, αυτό που μοιάζει με πλεονέκτημα είναι κάτι που ενδεχομένως να φρέναρε και την εξέλιξη του. Όλα αυτά τα χρόνια στην Ντινάμο Τιφλίδας ο Νινούα άλλοτε έπαιξε ως δεκάρι, άλλοτε ως οκτάρι κι άλλοτε ως οργανωτής μπροστά από τους δύο στόπερ. Δεν εξειδικεύτηκε ποτέ σε έναν ρόλο κι ως εκ τούτου το κορμί του (ειδικά το πάνω μέρος) έμεινε κάπως αδούλευτο, αν μιλάμε πάντα για το επόμενο επίπεδο. Παρότι έχει στα πόδια του πάνω από 100 επαγγελματικά παιχνίδια, δεν παύει να αποτελεί ένα πρότζεκτ για το μέλλον, αφού δεν έχει δοκιμαστεί σε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων από πλευράς έντασης και ρυθμού, ούτε σε συνθήκες επιβαρυμένης εκγύμνασης, έστω κι αν μιλάμε για τον παίκτη με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο πρωτάθλημα της Γεωργίας. Στα πόδια του πάντως έχει και 8 παιχνίδια Europa League, με σημαντικότερη στιγμή τα ματς του 3ου προκριματικού πέρσι με την Φέγενορντ, όπου η Ντιναμό Τιφλίδας διαλύθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο στο Ντε Κάιπ (το 1-0, έγινε 4-0 στο τελευταίο δεκάλεπτο, μετά από αποβολή στο 79'), σκορ που δεν κατάφερε ποτέ να γυρίσει στον επαναληπτικό (1-1).

ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ ΓΙΑ ΝΙΝΟΥΑ

Τα εγκώμια του Τιμούρ

Η γνώμη του Τιμούρ Κετσπάγια για τον Νίκα Νινούα, που εκφράστηκε σε τουρκικά Μ.Μ.Ε. έχει βαρύνουσα σημασία: «Είναι ένας πολύ προικισμένος τεχνικά ποδοσφαιριστής, ο οποίος μπορεί να πετύχει πολλά στην καριέρα του. Παρότι είναι ιδιαίτερα νεαρός είναι ήδη ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην Γεωργία. Ξεκάθαρα έπαιξε τον ρόλο του ηγέτη σε μία πολύ δύσκολη ομάδα. Η Ντιναμό Τιφλίδας είναι ένα τεράστιο μέγεθος για την Γεωργία και αυτό δεν είναι εύκολο για ένα παιδί της ηλικίας του. Πιστεύω ότι θα τα πάει καλά και στον ΠΑΟΚ. Δεν νομίζω ότι θα έχει το παραμικρό πρόβλημα να συνηθίσει το ελληνικό πρωτάθλημα και να εγκλιματιστεί εκεί».

Διαβάστε ακόμη...