Φρένο από FIFA/UEFA στον Αυγενάκη: Δεν αλλάζει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ

Από soccerplus.gr: Σε διαβούλευση φέρνει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, το αθλητικό νομοσχέδιο, που προβλέπει ότι στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως εκλογείς μόνο τα σωματεία που διαθέτουν την ειδική αθλητική αναγνώριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Πηγή: soccerplus.gr
Φρένο από FIFA/UEFA στον Αυγενάκη: Δεν αλλάζει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ

Αυτό ενδεχομένως θα προκαλούσε πρόβλημα στην ΕΠΟ, καθώς στις εκλογές της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας εκλογείς είναι οι Ενώσεις και όχι τα σωματεία, ωστόσο στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική εξαίρεση που περιλαμβάνει την ΕΠΟ.

Οπως φαίνεται UEFA και FIFA δεν συμφώνησαν με την πρόθεση του Αυγενάκη να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και ως εκ τούτου η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, είτε οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, είτε το τελευταίο δίμηνο του 2020, θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Δηλαδή κάθε Ενωση θα έχει μία ψήφο, όπως και οι ομάδες της Super League 1.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά η εξής διάταξη που αφορά την ΕΠΟ

"Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν του παρόντος".

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τις τροποποιήσεις στο άρθρο 24 για τις Γενικές Συνελεύσεις και τις Αρχαιρεσίες Αθλητικών Ομοσπονδιών

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της ΓΓΑ

Σε Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση (http://www.opengov.gr), η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου, τίθεται απόψε το σχέδιο νόμου του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».

«Πρόκειται για την επισφράγιση του πλαισίου της αθλητικής μεταρρύθμισης της Κυβέρνησής μας, με απώτερο στόχο να βρίσκεται ο ελληνικός αθλητισμός σταθερά σε τροχιά βελτίωσης, να αναδεικνύει και να κινητοποιεί ολοένα και περισσότερο τις υγιείς δυνάμεις του» δήλωσε σχετικά ο κ. Αυγενάκης και τόνισε:

«Το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε, τα «αυτονόητα» που εφαρμόζουμε και δυστυχώς αποτελούσαν εκκρεμότητες πολλών ετών, η τάξη που αποκαθίσταται, με πλήρη διαφάνεια, στο αθλητικό τοπίο της χώρας μας, θα παράσχουν εκείνο το απαραίτητο οξυγόνο για την ανανέωση και θα αναθερμάνουν το όραμα στην αθλητική οικογένεια για τη συνεχή πρόοδο και την ανάπτυξη».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ακόμα ότι «επιζητούμε τον διάλογο. Θέλουμε τις απόψεις, τις παρατηρήσεις, τις τυχόν συμπληρώσεις από όλη την αθλητική κοινότητα σ' αυτή τη Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση των δύο εβδομάδων. Το σχέδιο νόμου αφορά σε ολόκληρο το αθλητικό οικοσύστημα της χώρας και φυσικά ενδιαφέρει και απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε, να το κάνουμε ακόμα καλύτερο. Όλοι μαζί, ενωμένοι, για να αποτελέσει την απαιτούμενη τομή και να καταστεί απαρχή μιας άλλης εποχής, εκείνης που δικαιούται αθλητικά η χώρα μας».

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου συμπληρώνει τον ν. 4639/2019, του περασμένου Νοεμβρίου, με τον περιορισμό των θητειών και τα όρια ηλικίας για τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, την κύρωση της Σύμβασης Macolin κ.α.
Επιπλέον, με τις διατάξεις που ενδιάμεσα ψηφίστηκαν για τα κωλύματα εκλογιμότητας, το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, τον χρόνο διενέργειας των φετινών εκλογών στις Ομοσπονδίες κ.λπ., διαμορφώνεται πλέον η πλήρης εικόνα στο νέο πλαίσιο εφαρμογής και λειτουργίας της αθλητικής μεταρρύθμισης.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται συνοπτικά τα εξής:

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΘΛΗΤIΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Στις εκλογές Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή.
Της Εφορευτικής Επιτροπής προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος.
Ο εκλογικός κατάλογος για Ενώσεις και Ομοσπονδίες περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο Σωματεία με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ και με ενεργή συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία διετία.
Ο εκλογικός κατάλογος υποβάλλεται προς επικύρωση στη ΓΓΑ τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση και αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο Μητρώο Αθλητικών Φορέων.
Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων του και στο δεύτερο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων μελών. Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν (1) σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφια μέλη μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων.
Υποψήφιος πρόεδρος που κατά την ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων εκλέγεται μέλος του ΔΣ.
Ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας του Δ.Σ εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων μελών κατά την πρώτη συνεδρίασή του οργάνου, που συγκαλείται με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα.

Παράλληλα, στη συγκεκριμένη ενότητα άρθρων του σχεδίου νόμου, απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα Σωματεία, τα οποία έχουν περιθώριο δύο (2) έτη να την αποκτήσουν, ειδάλλως διαγράφονται αυτοδικαίως από την Ένωση ή την Ομοσπονδία τους. Επίσης, έως ότου να την αποκτήσουν, δεν μπορούν να μετέχουν σε Πανελλήνιους αγώνες.

Επιπλέον, επιτρέπεται πλέον η εγγραφή σε Ομοσπονδία αθλητικών ομάδων Ιδρυμάτων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εποπτευόμενων από το δημόσια, ενώ οι εκλογές για το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών θα διεξάγονται το τελευταίο τετράμηνο του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών.

Β. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Η σύσταση Ομοσπονδίας για το άθλημα του Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων (ατόμων με ακρωτηριασμό ή εγγενή ανωμαλία ενός εκ των δύο κάτω άκρων) θα απαιτεί αποφάσεις τριών (3) σωματείων που καλλιεργούν το άθλημα και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Ορίζεται δικαιότερη και σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση στην 11μελή ολομέλεια της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Μειώνεται σε τέσσερις (4) ο αριθμός των μελών της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ και αυξάνεται σε τρεις (3) η εκπροσώπηση του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών.
Εισάγεται κώλυμα ταυτόχρονης συμμετοχής στην ολομέλεια της Διοίκησης και στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και σε Διοικητικό Συμβούλιο ή σε άλλο καταστατικό όργανο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, της Ομοσπονδίας Σωματείων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι ή οποιασδήποτε άλλης αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες.

Γ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Εν ενεργεία αθλητές θα μπορούν να ασκούν παράλληλα προπονητική δραστηριότητα, αρκεί να είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή, σύμφωνα με τα όσα νομίμως ισχύουν. Εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η δυνατότητα ενός αθλητή να είναι προπονητής στην ίδια ή σε άλλη ομάδα της κατηγορίας, στην οποία αγωνίζεται.
Εισάγεται η έννοια του «Εκπαιδευτή» των αθλημάτων της σκοποβολής και της τοξοβολίας, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα αποκλειστικά σε ερασιτεχνικά σωματεία να αναθέτουν την εκπαίδευση των ανηλίκων αθλητών τους σε συγκεκριμένο ατομικό άθλημα ή κλάδο άθλησης, σε εκπαιδευτές με σύμβαση απασχόλησης άνευ ανταλλάγματος (οικειοθελούς προσφοράς), οι οποίοι τυγχάνουν έμπειροι αθλητές και οι οποίοι θα είναι κάτοχοι αντίστοιχου τίτλου «Εκπαιδευτή» της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας. Η άσκηση της δραστηριότητας του «Εκπαιδευτή» δεν υποδηλώνει καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση επαγγέλματος ή επιτηδεύματος.
Καταργούνται τα κωλύματα μη αναγνώρισης διάκρισης στα σχολικά πρωταθλήματα ομαδικών αθλημάτων και μη εγγραφής στον ειδικό πίνακα της ΓΓΑ για μαθητές/τριες που μετεγγράφονται σε Λύκεια της ημεδαπής.
Επιτρέπεται η μετεγγραφή διακεκριμένου αθλητή σε ΣΕΦΑΑ πλησιέστερα στην έδρα του σωματείου του, εφόσον το πανεπιστημιακό τμήμα εισαγωγής του δεν καλλιεργεί την ειδικότητα του αθλήματός με την οποία σημείωσε τη διάκριση του.
Χορηγούνται οι παροχές για εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις και σε αρτιμελείς αθλητές – συνοδούς, που αγωνίζονται νομίμως, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς εκάστου αθλήματος, σε αγώνες Ατόμων με Αναπηρίες: Πιλότοι σε αγώνες ποδηλασίας tandem, συνοδοί τυφλών αθλητών στον στίβο, τερματοφύλακες στο ποδόσφαιρο τυφλών και συνοδοί ατόμων με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία στο boccia.
Αντιμετωπίζεται το θέμα της λειτουργίας και αδειοδότησης των αμιγώς αθλητικών ιππικών εγκαταστάσεων στην χώρα μας που παρά τον αθλητικό τους χαρακτήρα αδειοδοτούνταν ως κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Θεσμοθετείται διαδικασία «προαδειοδότησης» των Κ.Α.Ε., προκειμένου αυτές να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης της Α1 εθνικής κατηγορίας, μέσω ορισμού και ελέγχου από τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε., ως διοργανώτρια αρχή, όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων, προτού τον έλεγχο που διεξάγει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για τη χορήγηση του πιστοποιητικού συμμετοχής.
Σε συμμόρφωση με τον WADA, επιτυγχάνεται η πλήρης ανεξαρτησία των ελέγχων ντόπινγκ από τις αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες δεν θα επωμίζονται πλέον το ετήσιο κόστος. Το αναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), έτσι ώστε να είναι σε θέση να προγραμματίζει και να υλοποιεί ανεξάρτητα και ολοκληρωμένα τον έλεγχο ντόπινγκ στα ερασιτεχνικά αθλήματα.
Δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού των νησιωτικών περιοχών της χώρας να καλύπτουν, για λόγους ισονομίας, τα αυξημένα έξοδα μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων.

Δ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ MAGGLINGEN / MACOLIN
Συστήνεται η Εθνική Πλατφόρμα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της Σύμβασης Macolin, η οποία είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων και τη διαβίβαση αυτών στις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς, για τον συντονισμό των δράσεων ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, για τη λήψη και ανάλυση πληροφοριών για παράτυπα ή ύποπτα στοιχήματα σε αθλητικούς αγώνες, που πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και όπου είναι απαραίτητο εκδίδει προειδοποιήσεις.
Επιπλέον, διαβιβάζει στις δημόσιες αρχές ή τους αθλητικούς οργανισμούς ή φορείς εκμετάλλευσης αθλητικού στοιχήματος, πληροφορίες για πιθανές παραβιάσεις νόμων ή αθλητικών κανονισμών, που αναφέρονται στη Σύμβαση και συνεργάζεται με όλους τους οργανισμούς και τις αρμόδιες αρχές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένων των εθνικών πλατφορμών άλλων κρατών.
Στο όργανο συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, επικυρώνονται οι τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΟΕ, όπως αποφασίστηκε σχετικά στην Ολομέλειά της, αλλά και
κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων – διακριθέντων αθλητών στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά,
προβλέπεται ότι θα μπορούν να εγγραφούν στον ειδικό πίνακα διακριθέντων αθλητών της ΓΓΑ όσοι πέτυχαν εξαιρετική διάκριση, αρκεί το σωματείο τους να έχει αποκτήσει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση έως τον χρόνο της εγγραφής τους κι ας μην την διέθετε κατά τον χρόνο της αγωνιστικής επιτυχίας τους
Ρυθμίζεται η απαιτούμενη αδειοδότηση για την τοποθέτηση σε σχολικούς και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους νέας γενιάς αεροϋποστηριζόμενων θόλων για την στέγαση αθλητικών δραστηριοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, υπό αυστηρές προδιαγραφές, που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των αθλουμένων και την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και της αισθητικής των πόλεων.

Διαβάστε ακόμη...