Πετρόπουλος κατά Παντελάκη! (1978)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 13/7/1978, ο Λάκης Πετρόπουλος, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρώσει τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ, παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη σε αθηναϊκή εφημερίδα...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Πετρόπουλος κατά Παντελάκη! (1978)

Τη σεζόν 1977-78 ο Δικέφαλος, λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε διεκδικούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ, ενώ ήταν "μέσα" στη μάχη της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο έχασε, πάλι από την ΑΕΚ (2-0) στον τελικό που έγινε στο Καραϊσκάκη...

Νωρίτερα ο ΠΑΟΚ φρόντισε να αποκλείσει μεταξύ των άλλων, τον Ηρακλή (0-1) και με το ίδιο σκορ τον συμπολίτη στην παράταση! Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στις έδρες των αντιπάλων.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα 1977-78 με τον Άγγλο Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του (6 ματς, 2 νίκες-2 ισοπαλίες-2 ήττες), ακολούθησε ο Δημήτρης Καλογιάννης (9 ματς, 4 νίκες και 5 ισοπαλίες), για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον Λάκη Πετρόπουλο (19 ματς, 10 νίκες - 7 ισοπαλίες - 2 ήττες).

Τελικός απολογισμός: 2η θέση με 46 βαθμούς, 48-24 τα τέρματα. Μια θέση που έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο (ΟΥΕΦΑ), αλλά ο ΠΑΟΚ σαν φιναλίστ του Κυπέλλου, αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Διαβάστε τα όσα είχε δηλώσει ο Πετρόπουλος, με υπαινιγμούς για τον Παντελάκη!

«Δεν εγκατέλειψα ποτέ τον ΠΑΟΚ. Δεν έκανα τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από όσα αναφέρονται στους όρους του συμβολαίου μου. Τις λεπτομέρειες για όλη αυτή την ιστορία θα τις πω σε όλους πριν φύγω από τον ΠΑΟΚ. Έχω καθήκον να ενημερώσω τον κόσμο της ομάδας για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια που ήμουν και είμαι προπονητής αλλά δε γνωρίζω μέχρι πότε»

Και συνέχισε: «Τα προβλήματα ήταν πολλά και όλοι πιστεύω ότι τα γνώριζαν. Ξεκινήσαμε όταν ανέλαβα τον ΠΑΟΚ μαζί με τους παίκτες ένα έργο πολύ δύσκολο. Δουλέψαμε για να στρώσουμε την ομάδα και να την κάνουμε αντάξια της φήμης της. Υπήρχαν ψυχολογικά προβλήματα, τιμωρίες, τραυματισμοί και άλλα.

Την εποχή που ήρθα στη Θεσσαλονίκη, η ΑΕΚ ήταν αρκετά μπροστά και ήταν αδύνατον να χτυπήσουμε το πρωτάθλημα. Έτσι περιοριστήκαμε στη 2η θέση, καθώς τα προβλήματα ήταν πολλά, αφού βασικοί παίκτες ήταν απροπόνητοι και οι αναπληρωματικοί ήταν άπειροι. Ανέλαβα την ομάδα στην ουσία στον β' γύρο και καταφέραμε να φτιάξουμε κάτι καλό.

Γυρίσαμε ξανά τον κόσμο στο γήπεδο και κερδίσαμε όλα τα ντέρμπι εκτός από το ματς με την ΑΕΚ. Νομίζω ότι τα πήγαμε καλά. Συνάντησα εμπόδια που δε θέλω να τα κάνω γνωστά! Πάντως ότι θα ενημερώσω τον κόσμο είναι σίγουρο»

Για τη ρήξη στις σχέσεις του με τη διοίκηση της ομάδας και ιδιαίτερα με τον Παντελάκη, είπε: «Τον τελευταίο λόγο θα τον έχω εγώ! Δεν ήταν δυνατόν, επειδή ακόμη δεν είχε τελειώσει το πρωτάθλημα και το Κύπελλο να μιλήσω. Προσπάθησα να κλείσω το θέμα σαν επαγγελματίας προπονητής διότι το κακό θα ήταν σε βάρος της ομάδας.

Οι προσωπικές διαφορές δεν πρέπει να καταλήγουν σε βέρος της ομάδας. Αφήνω τα πράγματα να εκτίθενται, όπως τα θέλουν, και εντός και εκτός και όταν κρίνω απαραίτητο αποκαλύπτω ορισμένα σοβαρά γεγονότα και τότε ο κόσμος ας με κρίνει! Θα πρέπει λοιπόν να αναφέρω μερικά γεγονότα που συνέβησαν:

Επειδή έβλεπα ότι η νέα χρονιά για μένα, δε θα μου επέτρεπε να εργαστώ ομαλά, λόγω των τελευταίων γεγονότων που συνέβησαν, ζήτησα να λυθεί η σύμβαση πριν από 4 μήνες κοινή συναινέσει, αναφέροντας ότι ήταν αδύνατον να δουλέψω με πλήρη συνεργασία μετά από τα γεγονότα που μεσολάβησαν.

Μάλιστα τα έκανα και προφορικά γνωστά για να βρεθεί ο αντικαταστάτης. Η συνεργασία μου με τον ΠΑΟΚ θα μπορούσε να ήταν αρμονική, αν ο κ. Παντελάκης δεν τοποθετούσε τα προσωπικά του θέματα πάνω από τον σύλλογο, κάτι που ζημίωσε την ομάδα και δεν εξυπηρετούσε σε τίποτε.

Ένας ηγέτης πρέπει να δίνει το χρονικό περιθώριο ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις που υπάρχουν.

Δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις στο πόδι, οι οποίες αργότερα θα έχουν επιπτώσεις για τον Σύλλογο. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζω σοβαρά προβλήματα, αλλά δεν κλονίζομαι γιατί είμαι επαγγελματίας προπονητής και πρέπει να δουλεύω.

Προσωπικά πιστεύω ότι είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου και προκαλώ δημόσια όποιον επιθυμεί να το διαψεύσει. Κάθε μέρα παίρνω εξώδικα, μέχρι στιγμής έχω πάρει έξι!

Αυτά αναφέρονται σε θέματα που δεν έχουν καμιά απολύτως βάση. Προκαλώ οποιονδήποτε να αποκαλύψει δημόσια τις συμφωνίες. Σχετικά με το τελευταίο θέμα που δημιουργήθηκε, με το ότι δεν πήγα στο γήπεδο για να δοκιμάσω έναν παίκτη, νομίζω ότι είχαμε κανονίσει με τη διοίκηση οι δοκιμές να γίνονται Τρίτη και Πέμπτη.

Επομένως είμαι εντάξει στη δουλειά μου, αλλά δυστυχώς και λυπάμαι γι' αυτό, θέλω να βρουν κάποια δικαιολογία για να καλυφθούν. Γνωρίζω τώρα που επέστρεψα ότι ορισμένοι θα στενοχωρηθούν, διότι ζητούσαν αφορμή, αλλά δυστυχώς γι' αυτούς, βλέπετε ότι γνωρίζω καλά τις υποχρεώσεις μου.

Δεν κάνω τίποτε περισσότερο από όσα αναφέρει το συμβόλαιό μου και πάνω από όλα με ενδιαφέρει η δουλειά μου και όχι η προβολή. Αυτή έρχεται μόνης της μαζί με τη δουλειά που κάνεις»

Λίγες μέρες αργότερα ο Λάκης Πετρόπουλος αποτέλεσε παρελθόν από τον ΠΑΟΚ και στη θέση του προσλήφθηκε ο Έγκον Πίχατσεκ...

Τι είχε συμβεί νωρίτερα...

Μετά την ολοκλήρωση της σεζόν 1977-1978, ο Πετρόπουλος αν και είχε υπογράψει συμβόλαιο παραμονής και για την επόμενη, είχε δηλώσει στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ πως θέλει να επιστρέψει στην πρωτεύουσα! Ίσως επηρεάστηκε από τον φονικό σεισμό της 20ής Ιουνίου, ίσως δέχτηκε πιέσεις από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού , η ουσία πάντως είναι πως όλα έδειχναν ότι θα αποτελούσε παρελθόν από τον πάγκο μας!

Στις 27/6/1978, ήρθε μάλλον αιφνιδιαστικά στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με τον κ. Μαμιδάκη στον οποίον είπε ότι παρόλο που δεν ήθελε να παραμείνει στην ομάδα (!) για 2η χρονιά, θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Δικέφαλο, μέχρι την εκπνοή του συμβολαίου του (30/5/1979).

Μάλιστα έδωσε στον κ. Μαμιδάκη το πρόγραμμα της προετοιμασίας της ομάδας σύμφωνα με το οποίο: Η προετοιμασία θα άρχιζε στις 20/7/1978 και η πρώτη φάση (20/7 - 27/7) θα πραγματοποιούνταν στη Χαλκιδική και στη συνέχεια στο γήπεδο της Τούμπας μέχρι 30/7.

Από 1/8 έως 20/8 η ομάδα θα πήγαινε στη Γερμανία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, ενώ επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, από τις 21/8 και μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος θα έδινε δύο φιλικά παιχνίδια...

Παρά τη θετική εντύπωση που δημιουργούσαν όλα τα παραπάνω, στις 29/6, η διοίκηση του ΠΑΟΚ υποστήριξε ότι ο Πετρόπουλος δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη επειδή το επιθυμούσε, αλλά μετά από τρία εξώδικα που του κοινοποιήθηκαν (!).

Το πρόγραμμα της προετοιμασίας που παρέδωσε στον κ. Μαμιδάκη, το είχε καταρτίσει η διοίκηση του ΠΑΟΚ, καθώς αυτός ήταν κυριολεκτικά εξαφανισμένος απουσιάζοντας αδικαιολόγητα επί 51 συνολικά μέρες. Αρχικά, αμέσως μετά την πρόσληψή του στις 1/12, έπρεπε να βρίσκεται στην Τούμπα, κάτι που συνέβη στις 26/12, ενώ αν και το πρωτάθλημα τελείωσε στις 4/6, αυτός επανεμφανίστηκε στις 29/6.

Στις 3/7 ο Πετρόπουλος ανέβηκε Θεσσαλονίκη, έμεινε στο Μακεδονία Παλλάς, ξεκίνησε να δουλεύει σε επίπεδο προγραμματισμού, όμως στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου δόθηκε τέλος στη συνεργασία (δεν εμφανίστηκε στην πρώτη προπόνηση 11/7) με τον ΠΑΟΚ να εμπιστεύεται τον πάγκο του στον Έγκον Πίχατσεκ, μετά από σύσταση του Γκιούλα Λόραντ!

* Ο συνολικός αριθμός των εξώδικων που έστειλε ο ΠΑΟΚ στον Πετρόπουλο, έφτασε το ασύλληπτο νούμερο 8!!!

* Ο Λάκης Πετρόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 30/6/1996 σε ηλικία 63 ετών, στις ΗΠΑ...

Διαβάστε ακόμη...