Σφαγή σε ... ματς που δεν τελείωσε ποτέ! (1968)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1967-1968, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα σαν σήμερα στις 7/7/1968 τον Παναθηναϊκό...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Σφαγή σε ... ματς που δεν τελείωσε ποτέ! (1968)

Έναν Παναθηναϊκό που εκτός από τους 11 παίκτες που παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο, είχε στο πλευρό του και άλλους τρεις. Αναφερόμαστε στον διαιτητή Λάτσιο και τους δύο βοηθούς του (Ποιμενόπουλο - Δούκα), οι οποίοι έκαναν το άσπρο μαύρο, ώστε να μπορέσει η αθηναϊκή ομάδα να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση!

Ο Σαββουλίδης προλαβαίνει και αποκρούει προ του Φυλακούρη...

Εκείνη τη σεζόν, στην 26η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1967-68 μετείχαν 18 ομάδες Α΄ Εθνικής, 32 της Β΄ και τα ερασιτεχνικά σωματεία των ανά νομό τοπικών ενώσεων. Μέχρι τη φάση των "32" τα ζευγάρια των αγώνων προέκυπταν με γεωγραφικά κριτήρια ενώ από τον Γ' γύρο η κλήρωση υπήρξε ελεύθερη. Οι 16 ομάδες που είχαν φτάσει ως τον Γ' γύρο της προηγούμενης χρονιάς προκρίθηκαν χωρίς αγώνες ως τους "32", ενώ οι υπόλοιπες υποχρεώθηκαν να δώσουν μια σειρά προκριματικών αγώνων.

Ο Οικονομόπουλος αποκρούσει με τις γροθιές προ του Χαραλαμπίδη, την ώρα που οι Δημητρίου - Μπέλλης παρακολουθούν...

Ο Δικέφαλος μπήκε στη διοργάνωση στην τελευταία φάση των προκριματικών γύρων, κερδίζοντας τον Μακεδονικό στην Τούμπα με 2-0, στον β' γύρο πέρασε από την έδρα του Νικηφόρου Φλώρινας με το ίδιο σκορ, στον γ' γύρο απέκλεισε εκτός έδρας τον Ατρόμητο στην ... κλήρωση (1-1 στην παράταση) και στη συνέχεια η κληρωτίδα έφερε στον δρόμο μας τον Παναθηναϊκό, σε παιχνίδι που έγινε στην Τούμπα, μέσα στο κατακαλόκαιρο και με πολύ μεγάλη ζέστη, παρουσία 15.000 θεατών (12.263 τα εισιτήρια)!

Ο Παναθηναϊκός πήρε τελικά την πρόκριση, καθώς το παιχνίδι διακόπηκε στο 115' σε βάρος μας, όμως για να φτάσουμε ως εκεί έγιναν στον αγωνιστικό χώρο σημεία και τέρατα. Ο Λάτσιος και οι συνεργάτες του έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους και ξεκαθάρισαν σε όλους πως είναι σε διατεταγμένη αποστολή με ξεκάθαρο στόχο: Να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ!

Το παιχνίδι είχε πάθος και ένταση, με πολλές δυνατές μονομαχίες, την ώρα που ο εξαιρετικός Λάζος εξαφάνισε τον πολύ Δομάζο, κόβοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη της αθηναϊκής ομάδας στα δύο! Ο ΠΑΟΚ μπήκε ορμητικά στο ματς και μέχρι να συμπληρωθεί το 20λεπτο, είχε απειλήσει πολλάκις τον Οικονομόπουλο που κατέβασε τα ρολά, σώζοντας την εστία του!

Το πεντάλεπτο που πυροδότησε αρχικά το παιχνίδι ήταν από το 77' ως το 82'. Στο 77ο λεπτό ο Παναθηναϊκός έκανε το 0-1 με τον Σακελλαρίδη, ένα γκολ που σημειώθηκε από καταφανέστατη θέση οφ σάιντ που όμως δεν υποδείχθηκε ούτε από τον βοηθό ούτε από τον Λάτσιο που μπορούσε να πάρει τη φάση επάνω του, καθώς είχε ξεκάθαρο οπτικό πεδίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής!!! Ήταν η πρώτη απειλή των φιλοξενούμενων προς την εστίας μας (αν μπορεί βέβαια να την πει κανείς απειλή), καθώς ως εκείνο το σημείο επιθετικά ήταν α ν ύ π α ρ κ τ ο ι !

Τρία λεπτά αργότερα η Τούμπα πήρε φωτιά όταν ο Φουντουκίδης ισοφάρισε με κοντινό σουτ μετά από σέντρα του Μουρατίδη (αρχική εικόνα), ενώ στο 82' ο Αφεντουλίδης σκόραρε, όμως ο Λάτσιος αυτή τη φορά πήρε τη φάση επάνω του και το ακύρωσε! Το παιχνίδι διακόπηκε για ένα τρίλεπτο και μέχρι τη λήξη της κανονικής διάρκειας τα πνεύματα φάνηκαν να ηρεμούν.

82ο λεπτό: Ο Αφεντουλίδης -υπό το βλέμμα του Σαράφη- σημειώνει γκολ, όμως ο Λάτσιος το ακύρωσε!

Στην παράταση ο βάζελος σημείωσε το 1-2 με τον Πιτυχούτη στο 103' (μεγάλη η ευθύνη του Σαββουλίδη που βρισκόταν πολλά μέτρα μακριά από τη γραμμή της εστίας!!!), στο 109' αποβλήθηκε ο Τάτσης για εξύβριση (σύμφωνα με τον Λάτσιο) και πέντε λεπτά πριν την ολοκλήρωσή της έγινε ο κακός χαμός. Ο λόγος: ο μη καταλογισμός πέναλτι σε ανατροπή του Χαραλαμπίδη, κάτι που αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει το γήπεδο ροντέο! Οι παίκτες του ΠΑΟΚ βλέποντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του Λάτσιου, έπεσαν πάνω του διαμαρτυρόμενοι (πρώτος ο Σαββουλίδης), αυτός πανικοβλήθηκε και έτρεξε στα αποδυτήρια υπό την προστασία της αστυνομίας!!! Η δουλειά είχε γίνει...

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Μουρατίδης (καλύτερος των 22), Λάζος, Κατσικάρης, Λέανδρος, ενώ από τον βάζελο ξεχώρισαν οι Φυλακούρης - Οικονομόπουλος

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης, Τάτσης, Φουντουκίδης, Μουρατίδης, Κατσικάρης, Γιακουμής, Λάζος, Λέανδρος, Χαραλαμπίδης, Σαράφης, Αφεντουλίδης

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Δημητρίου, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Πιτυχούτης, Μπέλλης, Δομάζος, Ροκίδης, Σακελλαρίδης, Φυλακούρης

* Τα όσα γράφτηκαν τις επόμενες ώρες στις αθηναϊκές αθλητικές (και όχι μόνο) φυλλάδες, ήταν ο ορισμός της ψευτιάς και της παραπληροφόρησης.

* Ο Λέανδρος μετά το παιχνίδι είχε δηλώσει: "Εμείς φταίμε που χάσαμε το παιχνίδι και ο διαιτητής που το χάρισε στον Παναθηναϊκό. Είναι εγκληματικό να παίζεις με τέτοια θερμοκρασία ποδόσφαιρο"

* Μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ο ΠΑΟΚ δια του Γενικού Γραμματέα του, Γιώργου Παντελάκη, υπέβαλε ένσταση κακής διαιτησίας, υποστηρίζοντας ότι το γκολ του Σακελλαρίδη σημειώθηκε από καταφανή θέση οφ σάιντ! Μια ένσταση που πήγε στον κάλαθο των αχρήστων...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...