«Δε μας ενδιαφέρουν οι τίτλοι, αλλά η τροφοδότηση της πρώτης ομάδας»

Από paok24.com:Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Primo παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος.Το έμπειρο στέλεχος μίλησε για όλα όσα αφορούν τις ακαδημίες, σχολιάζοντας και θέματα της πρώτης ομάδας.
Πηγή: paok24.com
«Δε μας ενδιαφέρουν οι τίτλοι, αλλά η τροφοδότηση της πρώτης ομάδας»

Για το κοντράστ συναισθημάτων με το πρωτάθλημα της Κ17 και την ήττα από την ΑΕΚ: Δεν υπάρχει ισορροπία, αλλά ανάμεικτα συναισθήματα. Έδωσαν συγχαρητήρια στα παιδιά και ανεβάινοντας στην κερκίδα άκουσα ότι δεχτήκαμε γκολ και στη συνέχεια και δεύτερο και ότι γενικά δεν ήμασταν καθόλου καλοί. Αφήσαμε τα παιδιά να χαρούν για αυτό που πέτυχαν και φύγαμε.

Για το πόσο επηρεάζονται οι ακαδημίες από την πρώτη ομάδα: Αν αποτύχει η πρώτη ομάδα αυτό τα σκεπάζει όλα. Και οι μικροί ενδιαφέρονται πολύ για την πρώτη ομάδα. Πέρυσι δεν ξεχνάω την αγωνία τους και τα συναισθήματα τους στη φοβερή επιτυχία. Για αυτό τους αφήσαμε φέτος να χαρούν τη στιγμή τους. Ένας τίτλος, ακόμα και μία ήττα σε αυτή την ηλικία είναι μάθημα. Η μεγάλη ομάδα είναι ο καθρέφτης μας, εξαρτόμαστε από αυτήν συναισθηματικά.

Για τη δουλειά στην ακαδημία και το μυστικό επιτυχίας: Έχει σταθερότητα η ακαδημία μας. Είχαμε εξαιρετική προσθήκη τον κύριο Γεωργίαδη. Είναι πολύ σημαντική η σταθερά του κυρίου Γκαρσία. Ο τρίτος τίτλος σερί τα λέει όλα. Αλλά ξαναλέω εμάς δε μας αφορούν οι τίτλοι. Τίτλος είναι ο Τζόλης και όλα τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο στην πρώτη ομάδα και σε άλλες μεγάλες ομάδες.

Για τη διαχείριση των τμημάτων: Χρησιμοποιούμε συνήθως μικρότερα παιδιά και δουλεύουμε μαζί τους, προυπολογίζοντας ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την πρώτη ομάδα. Δε μας νοιάζει να χάσουμε έναν τίτλο, προτιμάμε να βγάλουμε έναν παραπάνω ποδοσφαιριστή. Αυτό είναι το σημαντικό. Είναι κάτι που συνηθίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια, σε αυτή τη λογική κινουμαστε.

Για το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τους παίκτες του ΠΑΟΚ: Μας χαροποιεί όταν ξέρουν τους νέους μας παίκτες στο εξωτερικό. Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς. Στο Μπαρτσελόνα-ΠΑΟΚ πριν από κάποια χρόνια μας είχαν δώσει συγχαρητήρια και μας είχαν πει ότι θα μας πάρουν τον Τζόλη στα 13 του. Ο περιορισμός με το μπαν για αυτούς στη συνέχεια βοήθησε να μην ασχοληθουν. Σε εκείνο το παιχνίδι ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί και όπως πάντα δε στεκόμαστε στο αποτέλεσμα.

Για τη φοβερή χρονιά της Κ19: Συμφωνώ ότι η Κ19 σε μία νέα προσπάθεια τους τελευταίους μήνες ήταν συνέχεια και καλύτερα. Έγινε φοβεροί δουλειά, χρειάζονται συγχαρητήρια σε όλους στο τιμ και φυσικά στους παίκτες. Παίζαμε ωραίο ποδόσφαιρο, πειθαρχημένοι, εξαιρετικοί στο τακτικό κομμάτι.

Για την εξέλιξη του προπονητή Γκαρσία: Άλλαξε πολύ ο κύριος Γκαρσία. Έχω να πω από τότε έως τώρα εντελώς διαφορετικά πράγματα. Είναι τεράστιο κεφάλαιο για τον σύλλογο. Είναι προς τιμήν του ότι ξεκίνησε ως βοηθός του κυρίου Ζαζόπουλου και ύστερα έγινε πρώτος προπονητής. Κάθε χρόνο είναι πολύ καλύτερος ως προπονητής, στην επιμόρφωση του σε όσα ζητάει και στον τρόπο που ζητάει πράγματα από τα παιδιά. Η επιμόρφωση όπως και στην ιατρική δε σταματάει ποτέ και στο ποδόσφαιρο. Είναι πολύ δεμένους με τους συνεργάτες του επίσης.

Για τη στελέχωση της πρώτης ομάδας από τις ακαδημίες: Το πρώτο πείραμα ήταν όταν χρησιμοποιήσαμε ως πρώτο προπονητή τον Ίβιτς. Η ομάδα αυτή συνεχίζει να παράγει στελέχη και να είναι έτοιμη σε όλες τις ανάγκες της πρώτης ομάδας, παίκτες και τεχνικό τιμ. Είναι και τεράστιο κίνητρο για όσους δουλεύουν με εμάς.

Για το μέλλον του Γκαρσία: Η επέκταση του συμβολαίου του κυρίου Γκαρσία είναι κάτι τυπικό. Δεν είμαι αρμόδιος εγώ. Το τυπικό κομμάτι για το δίπλωμα του σταμάτησε λόγω κορωνοϊου, θα συνεχιστει σε λίγο καιρό. Έχει κλείσει και συνεχίζει στον ΠΑΟΚ ο κύριος Γκαρσία.

Για το τι θα έκανε εκείνος με το παιδί του: Ευχαριστούμε τους γονείς που μας εμπιστεύονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Νιώθουμε υπεύθυνοι απέναντι σε όλα τα παιδιά. Δεν είναι εύκολο να παίξεις στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, θα αναρωτιόμουν αν θα μπορούσε να τα καταφέρει ο γιος μου, να παίξει στην πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες. Είναι πολλοί παράγοντες όμως, δεν είναι είναι μόνο ένας. Τακτικά, ψυχοσωματικά, όλα παίζουν ρόλο. Είναι σημαντικό τα παιδιά για εμάς να περνάνε σε μία σχολή στο πανεπιστήμιο. Θα φοβόμουν ως πατέρας το εξωτερικό, γιατί τα Ελληνάκια φεύγουν ως φτωχοί συγγενείς. Ο Τζόλης ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι γονείς του έψαχναν δουλειά στο εξωτερικό, πήγαν έξω και είχαν πολύ δύσκολα χρόνια εκεί και για το παιδί και για όλη την οικογένεια.

Για την ξαφνική χρησιμοποίηση του Τζόλη: Είναι λογικό να μπει ένας παίκτης, όπως μπήκε ο Τζόλης, να καλύψει την ανάγκη της πρώτης ομάδας ξαφνικά. Τα πήγε καλά, πρέπει να του δώσουμε συγχαρητήρια και να τον βοηθήσουμε πολύ από εδώ και πέρα. Κάθε παιδί μας είναι μία ξεχωριστή μονάδα.

Για το αν συμφωνεί με τον Λουτσέσκου ότι δε συνδυάζεται πρωταθλητισμός και προώθηση ακαδημιών: Δε συμφωνώ με τον κύριο Λουτσέσκου. Μπορεί να υπάρχει και πρωταθλητισμός και παράλληλα ο στόχος κάθε χρόνο η ομάδα να βγάζει 2-3 παιδιά και να τα ανεβάζει στην πρώτη ομάδα. Με δουλειά και προεπιλογή στις ανάγκες της ομάδας μπορούμε να φέρνουμε νέους παίκτες στους μεγάλους. Οι περισσότεροι σύλλογοι στην Ευρώπη λειτουργούν έτσι.

Για το νέο σπίτι των ακαδημιών: Είναι βούληση της οικογένειας Σαββίδη να πάμε στο δικό μας σπίτι οι ακαδημίες και να μπορούμε για ώρες να είμαστε εκεί για ώρες, να δουλεύουμε, να αφιερωθούμε και να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, σίγουρα με πιο επιτυχημένα αποτελέσματα.

Είναι σίγουρα αποτυχημένη η χρονιά φέτος αν δει κανείς τη σύγκριση με την περσινή τέτοιο καιρό. Πρέπει οπωσδήποτε να παρουμε τη 2η θέση και να έχουμε μία ακόμα ευρωπαϊκή ευκαιρία. Ήμασταν και άτυχοι σε συγκεκριμένα παιχνίδια μέσα στη χρονιά. Είχαμε ξανά κρίσεις με την οικογένεια Σαββίδη στην κεφαλή, τις διαχειριστήκαμε, ελπίζω το ίδιο να γίνει και τώρα, επιτυχημένα και ίσως ακόμα πιο γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη...