Γλυκιά ήττα και πρόκριση στον τελικό! (1940)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 2/6/1940, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τους Φιλίππους Καβάλας, στον επαναληπτικό τελικό του Πανελληνίου πρωταθλήματος, των δύο υποομίλων του Βορρά...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Γλυκιά ήττα και πρόκριση στον τελικό! (1940)

Ο Δικέφαλος έχοντας επικρατήσει στον πρώτο τελικό με 5-0, σε παιχνίδι που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 19/5/1940, πήγε πολύ χαλαρός στη ρεβάνς και παραλίγο να το πληρώσει καθώς γνώρισε την ήττα με 3-1.

Μια ήττα όμως, η οποία σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, του έδωσε την πρόκριση για τον τελικό του Πανελληνίου πρωταθλήματος, μια ήττα που ... πανηγυρίστηκε όταν ο διαιτητής Νεοφύτου σφύριξε τη λήξη της αναμέτρησης στην Καβάλα.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Αρβανίτης, Βατίκης, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Φερούτσος, Ιωαννίδης, Κρίτας, Καλογιάννης, Παπαπαναγιώτου, Κοντόπουλος

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1939-40 διεξήχθη με σύστημα παρόμοιο με εκείνο της προηγούμενης περιόδου 1938-39. Δηλαδή, μετείχαν πάλι 14 ομάδες, 8 από το κέντρο και 6 από τη Βόρεια Ελλάδα που χωρίστηκαν σε ομίλους.

Οι ομάδες του κέντρου συγκρότησαν το Νότιο όμιλο, που περιέλαβε πέντε συλλόγους της ΕΠΣ Αθήνας (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Αθηναϊκός, Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας) και τρεις της ΕΠΣ Πειραιά (Ολυμπιακός, Εθνικός, Προοδευτική).

* Όπως και την προηγούμενη χρονιά, για να προλάβει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, μιας και απαιτούνταν πολλές αγωνιστικές (14 του τοπικού Αθήνας + 14 του νοτίου ομίλου + ο διπλός τελικός), οι ομάδες που προκρίθηκαν για το πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν αγωνίστηκαν ξανά μεταξύ τους αλλά μετέφεραν τα μεταξύ τους αποτελέσματα των τοπικών πρωταθλημάτων.

* Οι ομάδες του Βορρά αρχικά χωρίστηκαν σε δυο υποομίλους: Θεσσαλονίκης με 3 ομάδες και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 3 ομάδες.

Οι δύο νικητές αγωνίστηκαν σε διπλούς αγώνες για την ανάδειξη του πρωταθλητή βορείου ομίλου, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει σε αυτά τα παιχνίδια τους Φιλίππους Καβάλας στη Θεσσαλονίκη με 5-0 και να χάνει στην Καβάλα με 3-1, παίρνοντας όμως το εισιτήριο για τον τελικό του πρωταθλήματος.

Οι πρωταθλήτριες νότου και βορρά, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αγωνίστηκαν σε διπλό τελικό για τον πανελλήνιο τίτλο.

* Το πρώτο από τα δύο αυτά παιχνίδια έγινε στις 9/6/1940 στην Αθήνα και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 53' ο Βασιλείου με πέναλτι, το οποίο υπέδειξε ο διαιτητής Πασαλάρης.

Ο σκόρερ της νίκης της αθηναϊκής ομάδας, ήταν ο πρώτος σύζυγος της πολύ γνωστής Ελληνίδας ηθοποιού, Ρένας Βλαχοπούλου, καθώς είχαν παντρευτεί λίγους μήνες νωρίτερα!

* Το σκορ του πρώτου αγώνα άφηνε στον ΠΑΟΚ πολλές ελπίδες για ανατροπή στη ρεβάνς, όμως το παιχνίδι που έγινε μια βδομάδα αργότερα, στις 16/6/1940 είχε συγκλονιστική εξέλιξη...

* Να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης τερμάτισε 2ος, πίσω από τον Ηρακλή, συγκεντρώνοντας σε 10 παιχνίδια 24 βαθμούς, με τέρματα 22-12. Η ομάδα μέτρησε 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Ακολούθησαν παιχνίδια για τον Πρωταθλητή του υποομίλου μας, μαζί με Άρη – Ηρακλή και σε αυτά ο ΠΑΟΚ πήρε την πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο τον Άρη, με τον οποίον ισοβαθμήσαμε, αλλά υπερτερούσαμε στα μεταξύ μας παιχνίδι (μια νίκη και μια ισοπαλία)

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης: Σωτηριάδης, Διαμαντής, Μοσχίδης, Χατζηιωάννου, Αρβανίτης, Πανίδης, Κρίτας, Μποσταντζόγλου, Κοντόπουλος, Γεωργίου, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Φερούτσος, Κρεμέζης, Παπαπαναγιώτου (με έντονη γραφή οι παίκτες που αγωνίστηκαν σε όλα τα παιχνίδια, 10 στο σύνολο)

* Στην αρχική εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1939-1940. Διακρίνονται από αριστερά: Ζακαπίδας, Πανίδης, Ηλιόπουλος, Κοσμίδης, Αρβανίτης, Σωτηριάδης, Μποσταντζόγλου, Μοσχίδης, Τακάτσογλου, Καλογιάννης, Ιωαννίδης

Διαβάστε ακόμη...