“Τέσσερα καταπληκτικά χρόνια στον ΠΑΟΚ”

Από paokday.gr: Ο Ευθύμης Ρεντζιάς σε μια αποκλειστική συνέντευξη στo PAOKDAY θυμάται την παρουσία του στον ΠΑΟΚ και τους τίτλους που κατέκτησε με τον "Δικέφαλο".
Πηγή: paokday.gr
“Τέσσερα καταπληκτικά χρόνια στον ΠΑΟΚ”

Στη συνέχεια μας μιλάει για το ΝΒΑ,για το "αντίο" του Τζόρνταν απο το μπάσκετ και τις σχέσεις του με τους Πέτζα Στογιάκοβιτς και Άλεν Αϊβερσον.

Αναλυτικά τα οσα είπε στον δημοσιογράφο του PAOKDAY, Στέλιο Παπαντωνίου:

Για τον φετινό ΠΑΟΚ: «Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ δεν είναι αυτός που θα θέλαμε να είναι και αυτός που αξίζει να είναι, για διάφορους λόγους και συγκυρίες. Η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο κακές και ελπίζω να βρεθεί σύντομα μία λύση. Είναι μία στενάχωρη κατάσταση για όλους.».

Για τα χρόνια που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ: «Ήταν τέσσερα καταπληκτικά χρόνια με τον ΠΑΟΚ να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το γήπεδο ήταν γεμάτο σε κάθε αγώνα ήταν διαφορετικό το κλίμα. Καταφέραμε να πάρουμε τίτλους. Ήταν τέσσερα φανταστικά μπασκετικά χρόνια».

Για τους τίτλους που κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ: « Ήτανε δύο πολύ σημαντικοί τίτλοι που τους κατακτήσαμε πολύ δύσκολα καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ καλές ομάδες. Το μόνο πρόβλημα που υπήρχε τότε στον ΠΑΟΚ ήταν που δεν υπήρχε σταθερότητα με τους προπονητές. Τότε υπήρχε μεγάλο ταλέντο και πάντα ένα γεμάτο γήπεδο.

Για τους φιλάθλους: «Οι φίλαθλοι εκείνη την εποχή έκαναν πολλά χιλιόμετρα σε εκτός έδρας αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το Αλεξάνδρειο ήταν ασφυκτικά γεμάτο και το εισιτήριο για έναν αγώνα μας ήταν πραγματικά δυσεύρετο. Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικά πράγματα εκείνης της εποχής και νομίζω πως ο κόσμος έπαιζε σημαντικό ρόλο σε όλα τα αποτελέσματα της ομάδας και ήταν μία «καυτή» έδρα».

Για τον Στογιακοβιτς: «Για τον Πέτζα μπορώ να σου μιλάω ώρες. Είναι εξαιρετικός και πάνω από όλα φίλος. Πήγαμε την ίδια χρονιά στον ΠΑΟΚ. Πάνω από όλα άνθρωπος, πολύ καλό παιδί και φυσικά τεράστιος παίκτης που το έχει αποδείξει η πορεία του μέσα στα παρκέ του ΝΒΑ».

Για το αν ζήτησε την γνώμη του Στογιάκοβιτς πριν πάει στο NBA: « Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που μίλησα πριν πάω στο NBA. Τότε ο Πέτζα ήταν παλιός. Πήγε πολύ πιο νωρίς από εμένα κατάφερε να καθιερωθεί πολύ γρήγορα, να γίνει all star και μετα super star. Ήταν ο άνθρωπος που μόλις πήγα στην Φιλαδέλφεια μου έδωσε τις συμβουλές του από την εμπειρία που είχε αποκτήσει».

Για την εμπειρία του NBA: «Tο NBA είναι ένα όνειρο για όλους τους παίκτες που ξεκινούν να παίζουνε μπάσκετ και περισσότερο για τους Ευρωπαίους. Να σου δοθεί κάποια στιγμή στην καριέρα σου να παίξεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Έτσι ήταν και για μένα αλλά εγώ δεν είχα την ευκαιρία να πάω πιο νωρίς. Πήγα πολύ αργά και αρκετά ταλαιπωρημένος από τους τραυματισμούς. Παρόλα αυτά έζησα, το όνειρο έζησα την εμπειρία. Μόλις είδα πως δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις που υπήρχαν αποφάσισα να γυρίσω και στην Ευρώπη. Το σημαντικό για το NBA είναι να πας νωρίς. Όσο πιο μικρός πας τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να καθιερωθείς, χωρίς φυσικά να έχεις τραυματισμούς».

Για τους τραυματισμούς: « Η ζωή ενός αθλητή που κάνει πρωταθλητισμό αυτά έχει. Οι τραυματισμοί αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία που θα κάνει ένας παίκτης. Για το NBA είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να επιβιώσει ένας παίκτης με προβλήματα και τραυματισμούς, γιατί όπως σας είπα και προηγουμένως οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες».

Για τον συμπαίκτη του στο NBA τον Αϊβερσον: « Ο Αϊβερσον είναι ένας σούπερ σταρ μέσα και έξω από το γήπεδο. Ένας τρομερός αθλητής, μαχητικός, με μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα αλλά και πολύ καλός στην άμυνα. Ωραίος τύπος είναι. Προσωπικά είχα πολύ καλές σχέσεις μαζί του. Είχαμε την ίδια ηλικία, εγώ ερχόμουν από την Ευρώπη και συνήθως οι σούπερ σταρς είναι λίγο απρόσιτοι αλλά στην δική μας σχέση κάτι τέτοιο δεν ίσχυε».

Για το πως έζησε το τελευταίο παιχνίδι του Τζόρνταν: « Ήταν ένα παιχνίδι το οποίο το αντιληφθήκαμε όλοι όσοι ήμασταν εκεί πολύ αργότερα καθώς ήταν το μεγάλο «αντίο» του Τζόρνταν από την ενεργό δράση. Ένα τέλος εποχής ενός πραγματικού σούπερ σταρ. Ενός παίκτη που έκανε το μπάσκετ πολύ καλύτερο. Το έκανε να φαίνεται ευκολότερο. Μεγαλώσαμε με τον Τζόρνταν και είχα την χαρά και την τιμή να συμμετέχω στο τελευταίο του παιχνίδι. Δεν μπορώ να σου περιγράψω την χαρά, τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα που υπήρχε».

Για την στιγμή που ο κόουτς του ειπε να περάσει στο παρκέ: « Ήταν μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στο ίδιο παρκέ με τέτοιους ανθρώπους».

Για το αν μίλησε στον Τζορνταν μετά το τέλος του αγώνα: « Μετά το τέλος του αγώνα μιλήσαμε. Τον είχα γνωρίσει γιατί παίζαμε πολλά φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας. Είναι ένας άνθρωπος πολύ φιλικός πολύ προσιτός».

Για τις καλές σχέσεις του προπονητή του με τον Τζόρνταν: « O Λάρι Μπράουν είχε φοβερές σχέσεις με τον Michael Jordan και ήταν από τους ανθρώπους που αγαπούσε πάρα πολύ».

Για την παρουσία του στην Μπαρτσελονα: « Ένας πολύ μεγάλος σύλλογος που πραγματικά σαν επαγγελματίας εκεί πέρασα πάρα πολύ καλά χρόνια. Άλλωστε μπορεί στον ΠΑΟΚ να ανδρώθηκα μπασκετικά αλλά στην Ισπανία θεωρώ πως έπαιξα τα καλύτερα μου μπασκετικά χρόνια από την πλευρά της απόδοσης».

Για την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου εφήβων με την εθνική το 1995 και την δήλωση ότι την συγκεκριμένη διοργάνωση είδε την έζησε όπως νομίζουν οι περισσότεροι: « Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια την συγκεκριμένη διοργάνωση δεν την έζησα όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Ήμουν πολύ πιεσμένος εκεί είχα τρομερό άγχος. Δεν το ευχαριστήθηκα όπως θα ήθελα. Εγώ ήμουν στην ανδρών με γύρισα στην εφήβων για να παίξω στο παγκόσμιο και ένιωθα την πίεση πως έχουμε καλή ομάδα, παίζουμε στην χώρα μας, πρέπει να κερδίσουμε και πρέπει να κάνω το καλύτερο δυνατό. Με τα παιδιά εκείνης της εθνικής ήμασταν φίλοι παίζαμε πολλά χρόνια μαζί στις μικρότερες εθνικές. Υπήρχε μία πάρα πολύ καλή προσωπική σχέση με όλα τα παιδιά αλλά βρισκόμασταν και πολύ καλά μέσα στο παρκέ. Ήταν ένα ωραίο παγκόσμιο».

Για το κεφάλαιο εθνική ομάδα: « Η εθνική ομάδα είναι αυτή που θέλει να υπηρετεί ο κάθε αθλητής και δεν έχει καμία σχέση με κανέναν σύλλογο. Η κλήση οποιουδήποτε στην εθνική ομάδα είναι η ύστατη τιμή. Ήταν ένα μέρος το οποίο έπαιζες χωρίς άγχος σε βρίσκεσαι ξανά τους συμπαίκτες σου και γενικότερα επιδιώκαμε να πηγαίνουμε στην εθνική ομάδα. Θέλαμε να προσφέρουμε στην Εθνική και να φέρνουμε επιτυχίες».

Για το αν οι σύλλογοι επηρέαζαν την κατάσταση που επικρατούσε εντός της εθνικής του ομάδας: « Η αλήθεια είναι πως επηρεάζεται περισσότερο ο κόσμος και όχι οι σχέσεις μεταξύ των παικτών. Εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς το έχουμε μεταφράσει σε πόλεμο ενώ δεν είναι έτσι, είναι ο αθλητισμός. Ότι εγώ τότε μπορεί να έπαιζε στον ΠΑΟΚ και κάποιος άλλος σε μία άλλη ομάδα όπως τον Παναθηναϊκό τον Ολυμπιακό για εμάς δεν έλεγε κάτι. Δεν είχαμε να χωρίσουμε κάτι μεταξύ μας. Η ζημιά έχει γίνει περισσότερο εξωγηπεδικά. Αυτός ο φανατισμός και ο οπαδισμός μόνο κακό κάνει στον αθλητισμό».

Διαβάστε ακόμη...