Φλεβαράκης: «Ο ΠΑΟΚ, η Σοπρόν, οι Έλληνες παίκτες και ο... Νταϊνέκο»

Απο basketplus.gr: Ο Κώστας Φλεβαράκης μίλησε στην εκπομπή #Μένουμε_Μπάσκετ του BasketPlus για την εμπειρία του στην Ουγγαρία, τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό μπάσκετ.
Πηγή: basketplus.gr
Φλεβαράκης: «Ο ΠΑΟΚ, η Σοπρόν, οι Έλληνες παίκτες και ο... Νταϊνέκο»

Ο Έλληνας κόουτς της Σόπρον είπε:

Για την κατάσταση στην Ουγγαρία: Στη δουλειά μας όλα συνεχίζονται, παρακολουθούμε γενικά την πορεία παικτών, ομάδων. Η σεζόν δεν είχε τελειώσει στην Ουγγαρία. Η απόφαση πάρθηκε πολύ πιο γρήγορα ώστε να ακυρωθεί η σεζόν. Δε βγήκε πρωταθλητής, ούτε υποβιβάστηκαν ομάδες. Είχαμε ακόμα πέντε ματς που ήταν να γίνουν σε δύο εβδομάδες. Μόλις είχαμε επιστρέψει μετά από τη μεγάλη διακοπή και πετύχαμε δύο μεγάλες νίκες. Υπάρχει και μία ενδιάμεση φάση πριν από την έναρξη των πλέι οφ που θα ξεκινούσαν στις 20 Μαΐου. Αποφασίστηκε να τελειώσει το πρωτάθλημα και να μην τεθεί σε ρίσκο η υγεία των παικτών και όλων των εμπλεκομένων. Η ομάδα τελείωσε με οκτώ νίκες στα τελευταία 11 ματς και στην Ουγγαρία λένε ότι παίξαμε το καλύτερο μπάσκετ στο πρωτάθλημα. Αυτό ικανοποίησε τους πάντες στην ομάδα και την πόλη και είχαμε σολντ άουτ στα παιχνίδια μας.

Για την επόμενη σεζόν: Η ομάδα περιμένει την απάντησή μου. Τους έχω πει ότι είναι νωρίς, είναι μία απόφαση που δεν μπορεί να παρθεί μέσα σε μία κατάσταση. Μερικές ομάδες ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά κι αυτό είναι το θετικό, ότι μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός.

Για τις διαφορές με την Ελλάδα: Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι στον πρώτο μήνα ο GM ήρθε με ένα χαρτί το οποίο έπρεπε να υπογράψουμε όλοι, ότι οι πληρωμές γίνονταν κανονικά. Αν δεν το έκαναν, η ομάδα θα είχε πρόβλημα με τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που σαν όνομα είναι μικρότερο από το δικό μας και υπάρχουν τέτοιοι όροι για να κυλούν όλα ομαλά.

Στην Ελλάδα δε γίνεται αυτό γιατί κολλάμε όταν πρέπει να μπουν κα να τηρηθούν οι κανόνες. Βλέπεις ότι στα δύσκολα σαν λαός δείχνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα. Το θέμα είναι να τα κάνεις όλα αυτά ενωμένοι. Έχει λείψει η υγεία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτά μπορεί να κρύφτηκαν λόγω των επιτυχιών της Εθνικής και των ομάδων της Ευρωλίγκας. Το οικονομικό δεν είναι το πρώτο θέμα. Πρέπει να τηρείται ένα πρόγραμμα, έστω και με χαμηλά οικονομικά δεδομένα.

Για το ότι οι Έλληνες προπονητές έχουν πιο επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό παρά εδώ: Η δουλειά φαίνεται εκεί που η διοίκηση σε περιβάλει με εμπιστοσύνη και μπορείς να δημιουργήσεις κάτι. Στην Ελλάδα δούλεψα δύο φορές στον ΠΑΟΚ με διοίκηση Πρωτοδικείου το ίδιο και στην ΑΕΚ και στο Μακεδονικό. Αυτό είναι τεράστιο μειονέκτημα. Ήμουν στα Τρίκαλα τρία χρόνια με πολύ χαμηλό μπάτζετ. Όπου υπάρχει διοίκηση έστω και με χαμηλά οικονομικά δεδομένα, εκεί μπορείς να επιτύχεις.

Για τον ΠΑΟΚ: Ο ΠΑΟΚ δεν είχε μία διοίκηση που να έχει έναν καθοριστικό ρόλο στα δρώμενα. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμα και τυπικά και ο ΠΑΟΚ είναι στις ομάδες που θεωρητικά κινδυνεύουν, οπότε δε θέλω να πω περισσότερα. Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει πάρα πολλές ασθένειες. Θέλω να βλέπω θετικά τα πράγματα και θέλω να πιστεύω ότι ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο Άρης θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να βρεθούν λύσεις και όχι να κουκουλώνονται τα προβλήματα. Στα Τρίκαλα με το πολύ χαμηλό μπάτζετ κάναμε πολύ καλή πορεία και αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο χαμηλά έχει πέσει το ελληνικό μπάσκετ. Πρέπει να έχεις διοίκηση σοβαρή για να είσαι στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Πρέπει να τελειώσει αυτή η περιπέτεια και ο ΠΑΟΚ να χρησιμοποιήσει αυτό που έγινε για το μέλλον. Αν μπορώ να βοηθήσω μία κατάσταση, θα το κάνω. Δε θέλω να πω κάτι για τρικλοποδιές και οτιδήποτε, είναι εύκολο αν θες να το κάνεις, το να μη μιλάς είναι ίσως η καλύτερη απάντηση.

Για τους έξι ξένους: Εγώ έβαζα νεαρούς Έλληνες ακόμα και σε ομάδες με πολύ καλά ρόστερ. Πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες παίκτες ότι η τύχη τους εξαρτάται από τους ίδιους. Πρέπει να αναγκάσεις τον προπονητή για να σε βάλει. Τα παιδιά που έκαναν μεγάλη καριέρα είχαν το πρώτο χαρακτηριστικό τη σκληρή δουλειά. Ακόμα και έξι να είναι οι ξένοι, ο Έλληνας μπορεί να υποχρεώσει τον κόουτς να τον βάλει στο παρκέ.

Για την επιλογή του Νταϊνέκο το 2000: Με το που ήρθε τραυματίστηκε και στην ουσία όταν έγινε καλά ήταν το διάστημα που άρχισε να διαλύεται η ομάδα από το οικονομικό. Ήταν ένα τεσσάρι με τρομερό σουτ και σε συνδυασμό με τον σέντερ, τον Τζόζεφ Μπλερ, που πιο πολύ ταιριάζει στη σημερινή εποχή. Είχαμε και τους Έλληνες που ήταν ο βασικός κορμός, ήταν μια ομάδα με τρομερές δυνατότητες. Κερδίσαμε την Μπαρτσελόνα εκτός με Σάρας, Γκασόλ, Σεϊκέλι, Ναβάρο και Ρεντζιά. Είχαμε πολύ καλή ομάδα, όμως δείτε και ποιους είχαν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά. Ήταν ομάδες καλύτερες από μας.

Διαβάστε ακόμη...