Νίκησε τον Παναθηναϊκό, με γκολ στα 20"! (1956)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 8/4/1956, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Παναθηναϊκό, σε παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της περιόδου 1955-1956...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Νίκησε τον Παναθηναϊκό, με γκολ στα 20"! (1956)

Ο Δικέφαλος με τον Ούγγρο τεχνικό Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, πήρε τη νίκη με 1-0 και παρέμεινε αήττητος, καθώς είχαν προηγηθεί δύο ισοπαλίες, με Εθνικό 0-0 στη Θεσσαλονίκη και με Απόλλωνα Σμύρνης 2-2 στη Ριζούπολη.

Ο ΠΑΟΚ σε ένα κατάμεστο γήπεδο από 12.000 θεατές, πήρε τη νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 20ό δευτερόλεπτο ο Κουιρουκίδης με βολίδα, μετά από 1-2 που έπαιξε με τον Γιεντζή, αμέσως μετά το σφύριγμα της έναρξης του παιχνιδιού από τον διαιτητή Γραμματικόπουλο!

Η εξέδρα παραληρούσε από ενθουσιασμό, ενώ σημειώνεται πως την μπάλα από την έναρξη μέχρι να καρφωθεί στα δίχτα, δεν την ακούμπησε πόδι παίκτης της αθηναϊκής ομάδας!

Ο αγώνας είχε πολλές προσωπικές μονομαχίες, ήταν ένα παιχνίδι άτεχνο και ιδιαίτερα σκληρό κατά διαστήματα, από το οποίο όμως έλειψαν οι φάσεις μπροστά στις δύο εστίες, με τον ΠΑΟΚ να κυριαρχεί στο πρώτο μισάωρο και τον Παναθηναϊκό να ισορροπεί στη συνέχεια.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν στην επανάληψη φλύαρη υπεροχή, όμως στη μοναδική στιγμή που απείλησαν την εστία μας στο 66', ο Πανάκης σούταρε από καλή θέση, πάνω από τα δοκάρια του Πρόγιου.

Ο Δικέφαλος είχε μετά το 1-0 την ευκαιρία να σημειώσει και άλλα τέρματα, όμως στο 20ό λεπτό, ο Παπαδάκης βρήκε έξυπνα τον Λέανδρο, αυτός απέφυγε τον Αλούπη, βρέθηκε προ του Σαραντάκη και θέλησε να σιγουρέψει το γκολ πασάροντας στον Κουιρουκίδη. Αυτός ολιγώρησε για δευτερόλεπτα, δίνοντας την ευκαιρία στον Σαραντάκη να πέσει στα πόδια του και να μπλοκάρει.

Σημαντική ευκαιρία έχασε στο 49' και ο Γιεντζής, όταν το δυνατό σουτ που επιχείρησε το σταμάτησε με εντυπωσιακή ενέργεια ο Σαραντάκης.

Στο 51΄νέο σουτ του Γιεντζή, πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι άουτ, ενώ στη συνέχεια ο εριστικός Σοφιανός έγινε πρωταγωνιστής σε δυο φάσεις, με το γήπεδο να γίνεται αρένα και το ματς να διακόπτεται για μερικά λεπτά, μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης

Παναθηναϊκός: Σαραντάκης, Αλούπης, Λινοξυλάκης, Κουρτζίδης, Πετρόπουλος, Νεμπίδης, Φωτεινός, Παπαντωνίου, Παπαντωνίου, Σοφιανός, Πανάκης, Αγγελόπουλος

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο Σαραντάκης να μπλοκάρει την μπάλα μετά από προσπάθεια του Κουιρουκίδη, με τους Πετρόπουλο, Νεμπίδη, Λινοξυλάκη να παρακολουθούν τη φάση.

* Ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1956, τερμάτισε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς σε 10 ματς, έχοντας 9 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 31-6.

* Η ομάδα στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τερμάτισε στην 4η θέση με 20 βαθμούς και τέρματα 13-13.

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Βελλιάδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Αρβανίτης, Χαλικάς, Μιγγούσης, Χουρμπουλιάδης, Κιουρτζής.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον 5ο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία. Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά.

Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες.
Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα. Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης.

Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.

Διαβάστε ακόμη...