Ο πρώτος επίσημος αγώνας του Κούδα με την φανέλα του ΠΑΟΚ

Από sdna.gr:Σαν σήμερα ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούδας, φόρεσε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι την φανέλα του Δικεφάλου.
Πηγή: sdna.gr
Ο πρώτος επίσημος αγώνας του Κούδα με την φανέλα του ΠΑΟΚ

Ιδιαίτερη η σημερινή μέρα στην ιστορία του ΠΑΟΚ, καθώς σαν σήμερα πριν από πενήντα έξι χρόνια, ο Γιώργος Κούδας πραγματοποίησε τον πρώτο του επίσημο αγώνα με τους «ασπρόμαυρους».

Συγκεκριμένα ήταν 21 Δεκεμβρίου του 1963, ημέρα Σάββατο, όταν ο Γιώργος Κούδας πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτό είχε γίνει στο παιχνίδι του Δικεφάλου κόντρα στον Εθνικό Πειραιώς, με γηπεδούχους τους Πειραιώτες στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και όχι στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Σε εκείνον τον αγώνα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε τέσσερις βασικές απουσίες, καθώς δεν είχε παίξει ο τιμωρημένος -λόγω αποβολής- Χασιώτης, αλλά και οι τιμωρημένοι από τη διοίκηση -για πειθαρχικά παραπτώματα- Σαββίδης, Γιακουμής και Λιτόπουλος.

Έτσι, ο Ούγγρος Γκεόργκι Μπαμπολτσάι, αποφάσισε να δώσει φανέλα βασικού στον Γιώργο Κούδα, ο οποίος ήταν τότε στην ηλικία των 17 ετών.

Μάλιστα, ο νεαρός τότε Κούδας κατάφερε να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή, απειλώντας διαρκώς την αντίπαλη εστία, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει κι έτσι η ομάδα του ηττήθηκε με 1-0.

Φυσικά, το κέρδος του Δικεφάλου αποδείχτηκε αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με την ήττα στον συγκεκριμένο αγώνα, αν κανείς αναλογιστεί πως ο Κούδας έγινε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν αναδείξει τα ελληνικά γήπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 21η Δεκεμβρίου του 1963, μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του 1984, ο Κούδας έγραψε «χρυσή» ιστορία στον ΠΑΟΚ, φορώντας τη φανέλα του σε 504 αγώνες πρωταθλήματος, σκοράροντας 133 φορές, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1976 και το κύπελλο το 1972 και το 1974.

Στην Ευρώπη έπαιξε σε 33 παιχνίδια, ενώ ήταν αυτός που σημείωσε το πρώτο γκολ στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε διεθνή οργάνωση, στο 2-1 με την αυστριακή Βίνερ τον Σεπτέμβριο του 1965.

Διαβάστε ακόμη...