«Απαράδεκτη η στάση της σλοβακικής αστυνομίας εναντίον των φιλάθλων του ΠΑΟΚ»

Από thessports.gr: Τα πρωτοφανή επεισόδια στο γήπεδο της Σλόβαν Μπρατισλάβας και τον σοβαρό τραυματισμό στο μάτι του άτυχου φιλάθλου του ΠΑΟΚ κατήγγειλε με κοινοβουλευτική του ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, και πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Θοδωρής Ζαγοράκης.
Πηγή: thessports.gr
«Απαράδεκτη η στάση της σλοβακικής αστυνομίας εναντίον των φιλάθλων του ΠΑΟΚ»

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατέκρινε την στάση της σλοβακικής αστυνομίας, η οποία σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, έφτασε στο σημείο να κάνει χρήση σιδερένιων γκλοπ, αλλά και πλαστικών σφαιρών εναντίον ανυποψίαστων θεατών. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ, ενώ η κατάσταση ενός εκ των τραυματισμένων κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς υπέστη σοβαρή ζημιά στο μάτι και έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση πλαστικών σφαιρών μέσα σε γήπεδο και μάλιστα σε ευρωπαϊκό αγώνα διασυλλογικής οργάνωσης, ο κ. Ζαγοράκης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση ενάντια σε αυτές τις πρακτικές, καθώς η ΕΕ έχει πλέον ειδικές αρμοδιότητες στον τομέα του αθλητισμού.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, με την ιδιότητα μάλιστα του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ασφάλεια, την προστασία σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλες αθλητικές διοργανώσεις, κάλεσε την Επιτροπή να προωθήσει δικλείδες ασφαλείας ενάντια στη χρήση αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας εντός των αθλητικών γηπέδων, καθώς η ίδια χρηματοδοτεί τακτικά πρωτοβουλίες της INTERPOL/EUROPOL στον σχεδιασμό και την εκτέλεση μέτρων αστυνόμευσης και ασφάλειας για αθλητικές διοργανώσεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζαγοράκης τόνισε τα εξής:

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη στο γήπεδο της Σλόβαν. Το ποδόσφαιρο είναι μια γιορτή και οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτό το χαρακτήρα, ως κόρη οφθαλμού. Η χρήση πλαστικών σφαιρών σε ευρωπαϊκό μάλιστα αγώνα διασυλλογικής οργάνωσης είναι κάτι το ανήκουστο. Έχουμε ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία και με το Συμβουλίου της Ευρώπης μια προσπάθεια για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλείας στους αθλητικούς αγώνες. Η ομαδική βία όμως είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος. Θα πρέπει και οι δυνάμεις ασφαλείας των γηπέδων να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Το να κινδυνεύει ένας φίλαθλος να χάσει το μάτι του επειδή πήγε να δει την αγαπημένη του ομάδα, ύστερα μάλιστα από χτύπημα της αστυνομίας είναι πραγματικά αδιανόητο».

Διαβάστε ακόμη...