Μπάνε Πρέλεβιτς: Έργα και ημέρες σε 8 χρόνια… προσωρινής διοίκησης

Από sdna.gr: Πέρασαν οκτώ χρόνια από το καλοκαίρι του 2011, όταν ο Μπάνε Πρέλεβιτς ανέλαβε ως πρόεδρος της διοίκησης Πρωτοδικείου της ΚΑΕ. Καλοκαίρι του 2019, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, για το τέλος «εποχής Μπάνε» στο μπασκετικό ΠΑΟΚ.
Πηγή: sdna.gr
Μπάνε Πρέλεβιτς: Έργα και ημέρες σε 8 χρόνια… προσωρινής διοίκησης

Πρόκειται για τον άνθρωπο, που εκτός από τη σπουδαία του καριέρα ως παίκτης, πέρασε από το πόστο του βοηθού προπονητή αλλά και από αυτό του προπονητή για μια τριετία, πριν αναλάβει το 2011 το πιο δύσκολο εγχείρημα του, που δεν ήταν άλλο από τη θέση του προέδρου της ΚΑΕ.

Όταν ανέλαβε, η λέξη που έβγαινε μόνιμα από το στόμα του, ήταν μία. Εξυγίανση. Και όντως, ήταν η πρώτη διοίκηση, από καταβολής ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού, που για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολούθησε πιστά την ερμηνεία της συγκεκριμένης λέξης.

Το κόστος, ήταν μικρότερο μπάτζετ και κατά συνέπεια χαμηλότεροι αγωνιστικοί στόχοι από τους κατά καιρούς ανταγωνιστές του, παρόλα αυτά, ο ΠΑΟΚ σχεδόν κάθε χρόνο «τρυπούσε» το αγωνιστικό του ταβάνι.

Όταν η «ασπρόμαυρη» ΚΑΕ έμπαινε στο άρθρο 99, πολύ πίστευαν ότι δε θα βγει ποτέ, αλλά πλέον έχει «καθαρίσει» σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, με την πολύ σημαντική στήριξη του Ιβάν Σαββίδη.

Επίσης, πέρσι είχε ανακοινωθεί ότι η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, είχε αποπληρώσει τις δόσεις για τις οφειλές που είχαν υπαχθεί στο νόμο Ορφανού, κάτι που επίσης, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τις περισσότερες αθλητικές εταιρείες της χώρας, που είχαν μάλιστα και χρηματοδότη.

Οι τρίτες θέσεις που είτε έπαιρνε, είτε διεκδικούσε σχεδόν κάθε χρόνο, ήταν το «πρωτάθλημα» που διεκδικούσε μόνιμα ο ΠΑΟΚ, κάτω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Άλλοτε το έπαιρνε, άλλοτε όχι πάντα όμως, με αντιπάλους με μεγαλύτερα «πορτοφόλια», αλλά χωρίς τη γνώση του αθλήματος της διοίκησης του Πρέλεβιτς.

Επίσης, κάτι που ελάχιστοι πιστώνουν στη συγκεκριμένη διοίκηση, αλλά έχει ξεχωριστή σημασία, είναι η ευρωπαϊκή παρουσία της ομάδας. Αν μάλιστα, βάλει κάποιος κάτω, αυτά που πετύχαινε είτε στο Eurocup παλιότερα, είτε στο BCL, τα τρία τελευταία χρόνια, σε σχέση με τους αντιπάλους που είχε, θα καταλάβει πολύ καλά, ότι ο ΠΑΟΚ είχε κάθε χρόνο στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία, σεζόν πάνω από τις δυνατότητες του και μάλιστα, τις δύο τελευταίες από συγκυρίες, δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάτι μεγάλο.

Αν πάλι κάποιος κάνει συγκρίσεις με τις αρχές της δεκαετίας του '90 και τις επιτυχίες εκείνης της εποχής, θα τον πιάσει μελαγχολία, αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει κατά πολύ και αυτό, (πρέπει να) το βλέπουν όλοι...

Σε αυτήν την πορεία των οκτώ ετών στην προεδρία της ΚΑΕ, ήταν... μόνος του. Πέραν των περισσότερων ντέρμπι, το «PAOK Sports Arena» είχε μόνιμα άδειες εξέδρες, κάτι που αποτελούσε και ένα παράπονο των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Η συγκεκριμένη διοίκηση, κάποιες φορές με δική της ευθύνη, κάποιες φορές όχι, δεν κατάφερε να «συσπειρώσει» ένα πυρήνα του κόσμου της ομάδας γύρω της, παρότι μια μεγάλη μερίδα του, μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για το χαρακτήρα του Μπάνε Πρέλεβιτς.

Προφανώς και για να φτάσαμε σε αυτό το σημείο, έγιναν και λάθη. Λάθη που παραδέχεται και ο ίδιος ο Πρέλεβιτς, ιδιωτικώς και δημοσίως. Λάθη, βέβαια, που έγιναν στην προσπάθεια για ένα βήμα παραπάνω, κάτι που ελάχιστοι αναγνωρίζουν.

Από το καλοκαίρι του 2017, το μπάτζετ ανέβηκε, αλλά κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο, όταν εμφανίστηκαν νέες (Προμηθέας Πάτρας) ή παλιές δυνάμεις (ΑΕΚ, Περιστέρι), προκειμένου ο ΠΑΟΚ να είναι, μίνιμουμ, ανταγωνιστικός. Από τα μέσα του 2018 κι έπειτα, όμως, κάπου «χάθηκε» η μπάλα στο οικονομικό, καθώς οι συμφωνίες, ουσιαστικές και θεωρητικές, άλλαξαν καθεστώς και πλέον η κατάσταση, δε μαζευόταν.

Το ίδιο διάστημα το αγωνιστικό κομμάτι, εξελίχθηκε, το μπάσκετ που έπαιξε ο ΠΑΟΚ άρεσε, αλλά άντεξε μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο και τον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο, έναν τελικό που ήρθε μετά από 20 χρόνια. Και τόσο που άντεξε, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, ήταν επιτυχία των ανθρώπων του αγωνιστικού τμήματος και των παικτών.

Η παραίτηση του Πρέλεβιτς έγινε δεκτή, 48 ώρες μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του Γιώργου Καραμάνου, κάτι που έχει τη σημειολογία του. Καλώς ή κακώς, το συγκεκριμένο θέμα το «έτρεχε» ο ίδιος ο, μέχρι πρότινος, πρόεδρος της ΚΑΕ και δεν είχε την κατάληξη που θα ήθελε. Ήξερε ότι την απόφαση δε θα την έπαιρνε αυτός, λέγεται ότι είχε τις ενστάσεις του για τους χειρισμούς του ζητήματος από όλη την «οικογένεια» του ΠΑΟΚ, αλλά τις ανάλογες ενστάσεις φέρεται να είχε και η ίδια η «οικογένεια» από τους δικούς του χειρισμούς.

Για την ιστορία του στο σύλλογο, για αυτά που πρεσβεύει η φανέλα με το νούμερο 7 στο μπάσκετ του ΠΑΟΚ, οι περισσότεροι θα ήθελαν το τέλος του Πρέλεβιτς να είναι διαφορετικό και σίγουρα καλύτερο. Η πραγματικότητα όμως, είναι πάντα εκεί, γενικά στη ζωή. Και η πραγματικότητα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, για την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, οκτώ χρόνια μετά την... προσωρινή διοίκηση Πρέλεβιτς, είναι σκληρή κι αμείλικτη. Η δε επόμενη μέρα της, μοιάζει με Γολγοθά...

Διαβάστε ακόμη...