«Έφυγε» ο Τζόνι Νιούμαν

Από paokbc.gr: Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του μπασκετικού ΠΑΟΚ, για τον Τζόνι Νιούμαν.
Πηγή: paokbc.gr
«Έφυγε» ο Τζόνι Νιούμαν

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Τζόνι Νιούμαν (Johnny Neumann), o οποίος υπήρξε προπονητής του ΠΑΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, άφησε το στίγμα του στην ομάδα με πολύ έντονο τρόπο που ακόμη και σήμερα μνημονεύεται από όλους.

Ο Τζόνι Νιούμαν, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών και ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, σκορπώντας θλίψη σε όλους μας, στην οικογένεια του μπάσκετ και φυσικά στους δικούς του ανθρώπους. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τους.

Ο Τζόνι Νιούμαν γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1950 στο Μέμφις του Τενεσί. Τη σεζόν 1970-71 σκοράροντας 40,1 ανά αγώνα με τη φανέλα του Ole Miss, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος (NCAA) και επιλέχθηκε στο ντραφτ του 1971 από τους Σικάγο Μπουλς. Έκανε πολύ αξιόλογη καριέρα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα (ΑΒΑ και ΝΒΑ), αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων στους Γιούτα Σταρς, τους Ιντιάνα Πέισερς, τους Κεντάκι Κόλονελς, τους Μπάφαλο Μπρέιβς, αλλά και τους Λος Άντζελες Λέικερς, ενώ τη σεζόν 1978-79 αγωνίστηκε και στην Ευρώπη. Με την Ιταλική Καντού αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης, αλλά και πρώτος σκόρερ στον τελικό!

Ολοκλήρωσε την καριέρα του στη Γερμανία, από όπου έκανε και το επόμενο βήμα ως προπονητής. Ήρθε στα μέρη το καλοκαίρι του 1987, όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Οδήγησε την ομάδα ως τον τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος της σεζόν 1987-88 και συνέχισε και την επόμενη σεζόν, χωρίς όμως να καταφέρει να την ολοκληρώσει. Στη διάρκεια της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ, ο Τζόνι Νιούμαν άφησε ανεξίτηλα χαραγμένες δύο στιγμές, οι οποίες εκτυλίχθηκαν σε διάστημα τριών ημερών. Στις 5/11/1988 είχε καθοδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε μία ιστορική νίκη (81-78) επί του Άρη, με την οποία έσπασε ένα αήττητο σερί 80 αγώνων για τον αντίπαλο και αμέσως μετά, ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής στον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου.

Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η επίθεση του Νιούμαν στον Ιταλό διαιτητή Γκρόσι, οδήγησε στην οριστική διακοπή του αγώνα, τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ και την τιμωρία του Αμερικανού προπονητή.

Έμεινε στην Ελλάδα ακόμη και μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ, εργάστηκε στο Παγκράτι, τον Ηρακλή και τον Φίλιππο Θεσσαλονίκης, δούλεψε σε αρκετές ομάδες του εξωτερικού, αλλά το όνομά του συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην πατρίδα του, ιδιαίτερα για τα εντός παρκέ κατορθώματά του στο γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο, όπου τον παρομοίαζαν με τον θρυλικό Πιτ Μάραβιτς! Το 2016, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, επιστρέφοντας 45 χρόνια μετά στο πανεπιστήμιο Ole Miss, για να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να αποφοιτήσει. Σε ηλικία 66 ετών.

Καλό ταξίδι Τζόνι...

Διαβάστε ακόμη...