«Με αήττητο στην Αθήνα πήραμε το πρωτάθλημα»

Aπό sdna.gr: Η θρυλική φυσιογνωμία του ΠΑΟΚ, Νέτο Γκουερίνο, μιλά στο SDNA για το αήττητο του Δικεφάλου απέναντι στους τρεις μεγάλους της Αθήνας και κάνει αναδρομή στο πρωτάθλημα του 1976.
Πηγή: sdna.gr
«Με αήττητο στην Αθήνα πήραμε το πρωτάθλημα»

Ο ΠΑΟΚ με τη νίκη του απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ισοφάρισε επίδοση 43 χρόνων, παραμένοντας αήττητος στα ντέρμπι με τους τρεις μεγάλους της Αθήνας, μετά την σεζόν της κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος το 1976.

Ένας από τους πρωταγωνιστές της «χρυσής ομάδας» του Δικεφάλου τότε, ήταν ο Νέτο Γκουερίνο, που μίλησε στο SDNA, για το αήττητο απέναντι σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και την πρώτη κατάκτηση πρωταθλήματος από τους «ασπρόμαυρους».

Ο Βραζιλιάνος που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα που είχαν οι παίκτες του Δικεφάλου εκείνη την σεζόν, αλλά και την καλή προετοιμασία που έκαναν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος.

«Εντάξει και τότε είχαμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα, είχαμε μέσα στην ενδεκάδα ποδοσφαιριστές που ξεχώριζαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκείνη την χρονιά ξεκινήσαμε πολύ αποφασιστικά, από την περίοδο της προετοιμασίας, με τον πρόεδρο τον κ. Παντελάκη, κάναμε καλές μεταγραφές, η ομάδα κατάφερε να μπει σε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας πάρα πολύ καλό», σημείωσε αρχικά ο Νέτο Γκουερίνο, μιλώντας στη συνέχεια για την σημασία που έχουν οι νίκες για τον ΠΑΟΚ στην Αθήνα:

«Ήμασταν πολύ προετοιμασμένοι και πολύ προπονημένοι για να ανταποκριθούμε στο πρωτάθλημα, όπως ήθελε η διοίκηση, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ. Το ότι μείναμε αήττητοι στην Αθήνα, ήταν πολύ σημαντικό».

Ο Νέτο Γκουερίνο στάθηκε και στις... δυσκολίες εκείνης της εποχής, με την κόντρα που είχε ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης, με την κυβέρνηση, αλλά και με την διοίκηση της ΕΠΟ:

«Καταρχήν εκείνα τα χρόνια τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Δεν μου αρέσει να κατηγορώ την διαιτησία αλλά, δυστυχώς υπήρχαν πολύ μεγάλα συμφέροντα και μας αντιμετώπιζαν ως μια επαρχιακή ομάδα, παρόλο που εμείς, είχαμε σε κάθε παιχνίδι την Τούμπα γεμάτη. Ο λαός του ΠΑΟΚ ήταν πάντα εκδηλωτικός, αλλά δυστυχώς δεν έφτανε μόνο αυτό.

Ο κ. Παντελάκης, που ήταν τότε πρόεδρος, ήταν πάντα σε κόντρα με την κυβέρνηση και την ΕΠΟ. Οι διαιτησίες δεν ήταν πάντα 50-50 γιατί το έχω βιώσει στο πετσί μου μέσα στον αγωνιστικό χώρο, οι διαιτησίες δεν ήταν δίκαιες τότε, αλλά ευτυχώς εμείς καταφέραμε, με τον τρόπο τον δικό μας να μείνουμε αήττητοι στην Αθήνα και να πάρουμε το πρωτάθλημα το 1976».

«Αν το γκολ το βάζει ο Βραζιλιάνος ή ο Έλληνας, δεν έχει σημασία»

Η κουβέντα αναπόφευκτα οδηγήθηκε στους πρωταγωνιστές του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, Ζοσέ Μαουρίσιο και Λέο Ζαμπά, με τον Νέτο Γκουερίνο να στέκεται στην κατάλληλη προετοιμασία πριν τα ντέρμπι, αλλά και στην σημασία που έχει η νίκη και όχι το ποιος έβαλε το γκολ

«Όταν βάζεις γκολ απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα, είναι πολύ σημαντικό γιατί και οι φίλαθλοι το περιμένουν και σημαίνει ότι πήγε πολύ καλά η προετοιμασία και ήσουν έτοιμος για αυτό και δίνεις χαρά στους φιλάθλους και βαθμούς στην ομάδα», ανέφερε αρχικά ο βετεράνος άσος του ΠΑΟΚ, για να αναφέρει στη συνέχεια:

«Τώρα αν το γκολ το βάζει ο Βραζιλιάνος ή ο Σουηδός ή ο Έλληνας, αυτό δεν έχει σημασία, σημασία έχει να κερδίζει η ομάδα. Το σημαντικό είναι να φεύγεις δικαιωμένος από τον αγωνιστικό χώρο».

Ο Νέτο Γκουερίνο ως Βραζιλιάνος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην παρουσία των συμπατριωτών του στον Δικέφαλο, μιλώντας για την εμπειρία του Μαουρίσιο, αλλά και τη νεανική... τρέλα του Λέο Ζαμπά, χωρίς να κρύψει την ικανοποίηση του για την απόδοσή τους με την φανέλα του ΠΑΟΚ...

«Ο Μαουρίσιο είναι ένας πολύ έμπειρος ποδοσφαιριστής, που είναι χρόνια στην Ευρώπη. Ο Ζαμπά είναι ένα νέο παιδί, που θέλει να πάρει περισσότερες εμπειρίες, να ολοκληρωθεί σαν ποδοσφαιριστής. Μου αρέσει πάρα πολύ που οι Βραζιλιάνοι έχουν πάρα πολύ καλή απόδοση και βοηθάνε τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί και εγώ είμαι Βραζιλιάνος και εύχομαι να συνεχίσουν έτσι και ο ΠΑΟΚ να πάει ψηλά».

«Ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει επίπεδο»

Στο τέλος της κουβέντας μας ο Νέτο Γκουερίνο μίλησε για την συνολική παρουσία του ΠΑΟΚ στο φετινό πρωτάθλημα, την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην διοίκηση του Δικεφάλου, αλλά και τον Ράζβαν Λουτσέσκου που έχει τον δικό του... μπούσουλα για τους «ασπρόμαυρους»...

«Ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει επίπεδο, δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει όλη η Ελλάδα. Κατάφερε να κάνει πολύ μεγάλες μεταγραφές, έχει έναν προπονητή που είναι δύο χρόνια στην ομάδα και ξέρει που βαδίζει. Η διοίκηση με τον Ιβάν Σαββίδη, δεν αφήνει να λείπει τίποτα από την ομάδα και βοηθάει τον ΠΑΟΚ με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε αρχικά ο Γκουερίνο, μιλώντας στη συνέχεια για τον επόμενο στόχο του Δικεφάλου, που θα πρέπει να είναι μια καλή παρουσία στο Champions League:

Πιστεύω ότι σίγουρα θα πάρουμε το πρωτάθλημα και στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ, θα πρέπει να έχει μια πολύ καλή πορεία στο Champions League, αυτός πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος».

Διαβάστε ακόμη...