Όταν ο Μαρινέλης "έπαιζε" για ... άλλους! (1977)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Το πρωτάθλημα της σεζόν 1976-1977 ήταν από τα συγκλονιστικότερα, από καθιερώσεως της Α' Εθνικής...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Όταν ο Μαρινέλης "έπαιζε" για ... άλλους! (1977)

Τέσσερις ομάδες (γαβροβάζελος, ΠΑΟΚ, αλλά και η αεκ από κοντά) διεκδίκησαν τον τίτλο μέχρι την τελευταία αγωνιστική (34η). Στις 15/5/1977 έγιναν οι αναμετρήσεις της 29ης αγωνιστικής, πριν από την οποία η βαθμολογία είχε ως εξής: 1. βάζελος 44 βαθμοί, 2. ΠΑΟΚ 44 βαθμοί, 3. γάβρος 42 βαθμοί και 4. αεκ 41 βαθμοί. Όπως γίνεται κατανοητό ο πρωταθλητής της περασμένης σεζόν ΠΑΟΚ, είχε μπει για τα καλά στο μάτι του τέως ΠΟΚ και αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσπεπτο για τα κέντρα των αποφάσεων που ΚΑΙ εκείνη την εποχή αποφάσιζαν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν!

Εκείνη λοιπόν την Κυριακή, ο Δικέφαλος υποδέχτηκε στην Τούμπα τον ΠΑΣ Γιάννινα που πραγματοποιούσε μια μετριότατη πορεία και δεν έδειχνε ικανός από μόνος του να κάνει τη ζημιά. Ανέλαβε λοιπόν να σπρώξει την κατάσταση κάποιος ... Μαρινέλης, ένα ανεκδιήγητος διαιτητής που εκείνη τη μέρα ήταν κάτι παραπάνω από φανερό πως δεν έπαιζε για να αβαντάρει τον ΠΑΣ, αλλά κάποιους άλλους!

Στο 21' μετά από σέντρα του Γούναρη οι περίπου 17.000 θεατές (15.543 τα εισιτήρια), είδαν τον Νέτο Γκουερίνο να καρφώνει με κεφαλιά τον Λίσα (τερματοφύλακας του ΠΑΣ) και να βάζει τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Μαρινέλης σε σύγκρουση του Γούναρη με τον Κοντογεωργάκη στη γωνία της μεγάλης περιοχής είδε πέναλτι με το οποίο ο Κοντογεωργάκης ισοφάρισε.

Η ευκολία με την οποία έδειξε την εσχάτη των ποινών ο τραγικός ρέφερι, δεν ήταν η ίδια στις φάσεις του 63' (χέρι ο Χατζηνατωνίου) και του 83' (χέρι του Καψιμάλη), αδικώντας κατάφωρα τον ΠΑΟΚ, στερώντας του τη δυνατότητα να πάρει τη νίκη σε παιχνίδι που τη δικαιούνταν.

Την ίδια αγωνιστική ο βάζελος κέρδισε την αεκ και ο γάβρος τον ΟΦΗ, με το σκηνικό στην κορυφή να παίρνει φωτιά!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Μηλίνης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Ορφανός (58' Καπουσούζης), Γκουερίνο

ΠΑΣ Γιάννινα: Λίσα (55' Παντελίδης), Γραμμενιάδης, Χατζηαντωνίου, Καψιμάλης, Σιόντης, Μάντος, Κοντογεωργάκης, Μοντέζ, Εσπινόζα, Παπαχρήστου, Σεϊταρίδης (51' Γκλασμάνης)

* Στην αρχική photo διακρίνεται ο Σταύρος Σαράφης να κάνει την κοντινή προβολή και ο Λίσα να πέφτει και να μπλοκάρει την μπάλα...

Η χρονιά ξεκίνησε με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς (26 ματς) και ολοκληρώθηκε με τον Άγγλο Μπίλι Μπίγκαμ (8 παιχνίδια)  

* Πρώτοι σκόρερς του ΠΑΟΚ ήταν ο Γκουερίνο με 13 γκολ και ο Ορφανός με 11. Στα αξιοσημείωτα η παρουσία του Μπλάντεν Φούρτουλα μόλις 15 φορές κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ, ενώ την προηγούμενη χρονιά δεν είχε χάσει ούτε ένα λεπτό, παίζοντας ανελλιπώς σε όλα τα ματς! Στα υπόλοιπα 19 παιχνίδια έπαιξε ο Μηλίνης.

* Το πρωτάθλημα το πήρε τελικά ο ... βαζελος (για αυτόν δούλεψε πιθανότατα ΚΑΙ ο "χασάπης" Τσουκαλαδέλης στη Φιλαδέλφεια!) με 54 βαθμούς, στη 2η θέση ισοβαθμήσαμε εμείς και ο γάβρος με 52 βαθμούς, με την ομάδα της Μουναχίας να υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων (70-27 έναντι 63-27)!

Αυτά γινόταν στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια! Σφαγές χωρίς να κρατιούνται ούτε τα προσχήματα! Σφαγές που μπορεί να στέρησαν από την ομάδα μας τίτλους, όμως συσπείρωσαν γύρω της χιλιάδες ανθρώπους από διαφορά μέρη της χώρας, οι οποίοι έβλεπαν τις αδικίες που γινόταν και συστρατεύτηκαν κάτω από το ασπρόμαυρο λάβαρο!

Γιατί, ΠΑΟΚ δε γίναμε για τους τίτλους! Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι στάση ζωής και όχι κάτι περιστασιακό και εφήμερο!

Διαβάστε και κάτι πολύ σημαντικό: Ο βάζελος εκείνη τη χρονιά έπαιζε στην Α΄Εθνική χάρη στον ... γάβρο που τον γλίτωσε από τον υποβιβασμό για την υπόθεση των λουλουδιών (δωροδοκία Ηρακλή!). Και όχι μόνο πήρε το πρωτάθλημα η αθηναϊκή ομάδα, αλλά έκανε και το νταμπλ, παρότι στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου είχε αποκλείσει στα πέναλτι ... τον Καμπανιακό Χαλάστρας!!!  

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...