Έτσι μας έκλεψαν το πρωτάθλημα το 1973

Τιποτα δεν εχει αλλάξει στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο 42 χρόνια μετά... Με αφορμή το σημερινό αφιέρωμα της ΠΑΕ στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή, θυμηθείτε τι είχε συμβεί στο πρωτάθλημα του 1973!  
Έτσι μας έκλεψαν το πρωτάθλημα το 1973

Tα «κατορθώματα» των Φακή, Παπαβασιλειου, Ζλατάνου και το απιστευτο «σπρώξιμο» στον Ολυμπιακό του Γουλανδρή. Τιποτα δεν εχει αλλάξει στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο 42 χρόνια μετά... Διαβάστε ένα εξαιρετικό flash back σε εκείνη τη χρονιά που το κατεστημένο αρνήθηκε στον Π.Α.Ο.Κ. το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του... 

Πριν από 42 χρόνια ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν για τα καλά μέσα στη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος. Μόνο, που, όπως και τότε, έτσι και τώρα, η παρουσία τού Π.Α.Ο.Κ. στην κορυφή τρομάζει τους πάντες στα κέντρα των αποφάσεων. Τους χαλάει τα σχέδια. Και έχουν αρχίσει με τους Γιάχους.τους Καλογερόπουλος, τους Σπάθες, τους Δημητρόπουλους κτλ την προσπάθεια να τον κρατήσουν μακριά από τη διεκδίκηση του τίτλου. Ψάξαμε και βρήκαμε τα όσα απίστευτα γεγονότα έγιναν την περίοδο 1972-73 εντός και εκτός γηπέδων προκειμένου το πρωτάθλημα να μην καταλήξει στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, απλά για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι τις τρομερές σφαγές της μεγάλης ομάδας του «Δικέφαλου». Για πολλούς εκείνη η ομάδα - δημιούργημα του Λες Σάνον έπαιζε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Παρομοιάστηκε με τον θρυλικό Άγιαξ (από τον οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν είχε ηττηθεί στο φιλικό τής Τούμπας...) του Γιόχαν Κρόιφ, αλλά στο τέλος δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής. Μέχρι και την 20η αγωνιστική ο Π.Α.Ο.Κ. είχε 54 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τον Ολυμπιακό, τον οποίο είχε κερδίσει 1-0 στην Τούμπα (42.150 εισιτήρια!) την 3η αγωνιστική παίζοντας με 10 παίκτες, λόγω αποβολής τού Ασλανίδη στο 55', αλλά σκοράροντας με τον Γούναρη δύο λεπτά αργότερα. Με την παρουσία του τρόμαζε το τότε ΠΟΚ και έδειχνε έτοιμος να γκρεμίσει την παντοκρατορία του Γουλανδρή. Έτσι, ξεκίνησε μια προσπάθεια στο παρασκήνιο για να στερήσουν από τον «Δικέφαλο» τον τίτλο του πρωταθλητή. Τα κατάφεραν αρχής γενομένης από το αλήστου μνήμης ντέρμπι Ολυμπιακός - Π.Α.Ο.Κ. στις 25 Φεβρουαρίου 1973. ΤΟ... ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΦΑΚΗ!

Παραμονές εκείνου του ντέρμπι οι πάντες μιλούν για τον διαιτητή. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κατορθώνει να αποσπάσει συνέντευξη από τον Αθηναίο διαιτητή η οποία μεταδόθηκε από το β' πρόγραμμα και στην εκπομπή «Μπάλα». Εκεί, ο Νίκος Φακής προσπάθησε να το παίξει άνετος και αμερόληπτος. Μέχρι τότε είχε σφυρίξει μόλις ένα ματς της Α' Εθνικής! Το Πανιώνιος - Ηρακλής (με αποβολή τού Τέλη Μπατάκη) 1-2 και το επόμενο ήταν το Ολυμπιακός - Π.Α.Ο.Κ!!!

Το τι έγινε στο κατάμεστο φαληρικό στάδιο δεν μπορεί να περιγραφεί. Μπροστά στα μάτια 35.000 θεατών, εκ των οποίων πάνω από 10.000 ΠΑΟΚτσήδες (!), ο Φακής όχι απλά «σπρώχνει» τον Ολυμπιακό, αλλά αποτελειώνει τον Π.Α.Ο.Κ. Το ματς έμοιαζε με ταινία τρόμου για τους ποδοσφαιριστές του Σάνον... Μέχρι το 25ο λεπτό ο «Δικέφαλος» έχασε δύο ποδοσφαιριστές (Ασλανίδης, Ιωσηφίδης) από τα αντιαθλητικά και βιαία χτυπήματα του Γκαϊτατζή και του Γιούτσου. Ο Άγγλος προπονητής προχώρησε σε δύο αναγκαστικές αλλαγές (Παρίδης, Μπέλλης) αλλά τα εν ψυχρώ χτυπήματα των αντιπάλων ποδοσφαιριστών συνεχίστηκαν από τους «περίφημους» Συνετόπουλο, Γκλέζο και Αγγελή πάνω σε Κούδα, Αποστολίδη, Σαράφη, Τερζανίδη μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε τελικά εκείνο το ντέρμπι με 1-0, αλλά εντούτοις έδειχνε ικανός να τερματίσει πρώτος. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η τότε διοίκηση του συλλόγου και ο Λες Σάνον αποφασίζουν να κατεβάσουν «τα δεύτερα» στον επόμενο αγώνα με τον Φωστήρα. Η απόφαση αλλάζει δύο μέρες πριν από το ματς, αλλά η ζημιά είχε γίνει με αποτέλεσμα ο «Δικέφαλος» να ηττηθεί με 1-0. Και πάλι όμως το πρωτάθλημα δεν είχε χαθεί...

Την Τετάρτη μετά «τη σφαγή στο Καραϊσκάκη», ο Π.Α.Ο.Κ. αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι τον Ηρακλή. Στην Τούμπα πάνω από 40.000 φίλοι και των δύο (παρακαλώ) ομάδων μετέτρεψαν το ματς σε μια ειρηνική διαμαρτυρία. Με τους ΠΑΟΚτσήδες να σηκώνουν πολλά πανό κατά της ΕΠΟ και της ΟΔΠΕ. Κυριαρχεί αυτό εναντίον του Φακή: «Έξω οι Φακήδες, όχι βρώμικο πρωτάθλημα»!

Στις 13 Μαρτίου είχε γίνει το ντέρμπι των δύο αιωνίων της Αθήνας, που δεν τελείωσε ποτέ! Στο 82ο λεπτό ο Αθανασόπουλος του Παναθηναϊκού αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, αλλά δεν έβγαινε από το γήπεδο. Και... βγήκε ο διαιτητής Λάτσιος κι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 3-2. Οι «πράσινοι «είχαν φρικτά παράπονα από τα σφυρίγματα του Λάτσιου που άφησε τον ΠΑΟ με 9 ποδοσφαιριστές και δεν έδωσε ένα πέναλτι υπέρ του με το σκορ στο 2-2. Ο Παναθηναϊκός μηδενίστηκε από την ΕΠΟ, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά και για τους επόμενους τρεις και έχασε κάθε ελπίδα για τον τίτλο. Ανάμεσα στα παιχνίδια που έχασε «άνευ αγώνος» ο Παναθηναϊκός ήταν και αυτό με τον Π.Α.Ο.Κ. Ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 18 Μαρτίου 1973. Αντί ενός κανονικού αγώνα πραγματοποιήθηκε φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Που για τους δικούς τους λόγους «ένωσαν» τις φωνές τους κατά του συστήματος (ΕΠΟ, Ολυμπιακός, Πολιτεία κ.ά.). Μπροστά σε 25.000 φιλάθλους Παναθηναϊκός και Π.Α.Ο.Κ. αναδείχθηκαν ισόπαλοι 3-3. Με τον «Δικέφαλο» να κερδίζει στα χαρτιά το ματς πρωταθλήματος με 0-2. Και τι ειρωνεία; Την ίδια ημέρα ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-1 τον Εθνικό Πειραιώς με εύστοχο πέναλτι του Καραβίτη στο 85'. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βοηθός Αντωνάτος υπέδειξε σε θέση οφ σάιτ τον Παμπουλή πριν αυτός ανατραπεί από τον Μουτάφη, αλλά ο διαιτητής Αλεξόπουλος αγνόησε την υπόδειξη παίρνοντας τη φάση πάνω του!!! Σιγά μην το άφηναν έτσι...

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ 22ας ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σε μια σεζόν με 18 ομάδες και 34 αγωνιστικές ο «Δικέφαλος» μπήκε στην τελική ευθεία  ισόβαθμος του Ολυμπιακού στην πρώτη θέση με 73 βαθμούς, μετά τον εκτός έδρας θρίαμβό του με 2-0 επί της ΑΕΚ.

Χαρακτηριστικό είναι το πανό που σήκωσαν φίλοι της ΑΕΚ και του Π.Α.Ο.Κ. στις κερκίδες της Νέας Φιλαδέλφειας σ' εκείνο το παιχνίδι: «Δικέφαλε τα χέρια δώστε... και τον καρκίνο του ΠΟΚ σκοτώστε». Σαν το σύνθημα «αυτό είναι σωστό, πρωτάθλημα στον Π.Α.Ο.Κ. να βάλουνε μυαλό», που ακούστηκε την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη.

Τελικά, τίποτα δεν άλλαξε στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο...

Απέμεναν επτά αγωνιστικές ο «Δικέφαλος» είχε τέσσερα εντός έδρας και τρία εκτός έδρας ματς, αλλά για κακή του τύχη ακολουθούσε το πρόγραμμα του Ολυμπιακού! Με το τότε βαθμολογικό σύστημα 3-2-1 (νίκης, ισοπαλία, ήττα) πολλοί απορούσαν πως μπορεί να χάσει το πρωτάθλημα η ομάδα του Σάνον. Στην καλύτερη προδίκαζαν ότι οι δύο ομάδες θα πάνε σε μπαράζ. Όμως, στις επτά τελευταίες αγωνιστικές ο Π.Α.Ο.Κ. συγκέντρωσε 19 βαθμούς, ο Ολυμπιακός 21 βαθμούς και το πρωτάθλημα κατέληξε στον Πειραιά.

Τι συνέβη; Οι παλαιότεροι θυμούνται πολύ καλά τον αγώνα Π.Α.Ο.Κ. - Παναχαϊκή εκείνης της σεζόν. Αμέσως μετά τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ, ο «Δικέφαλος» υποδέχθηκε στην Τούμπα την ομάδα της Πάτρας. Την ίδια ημέρα ο Ολυμπιακός έπαιζε στην Καβάλα με χιλιάδες φίλους του Π.Α.Ο.Κ. να ταξιδεύουν στη μακεδονική πόλη για να τη βοηθήσουν την τοπική ομάδα. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον... Δαβουρλή. Με τρία γκολ ο αείμνηστος άσος της Παναχαϊκής (και μετέπειτα του Ολυμπιακού) διαμόρφωσε το τελικό 3-5. Σοκ στην κατάμεστη Τούμπα, με τον Π.Α.Ο.Κ. να έχει τρία δοκάρια, εκ των οποίων τα δύο όταν ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν για την τρομερή αποτελεσματικότητα της πατρινής επίθεσης «που κατέβηκε έξι φορές και έβαλε πέντε γκολ»!

Την επομένη ο Γιώργος Κούδας στήριξε δημόσια τον τερματοφύλακα Γιάννη Στέφα, δήλωσε ότι «το πρωτάθλημα δεν έχει χαθεί», αλλά ουσιαστικά γνώριζαν στον Π.Α.Ο.Κ. πως από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός κατόρθωνε και έπαιρνε «κεφάλι» στη βαθμολογία δύσκολα θα άλλαζε η κατάσταση.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΥΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ...

Στην Καβάλα η τοπική ομάδα και ο Ολυμπιακός έμειναν στο 1-1 και οι Πειραιώτες αποσπάστηκαν δύο βαθμούς στην κορυφή. Αυτό ήταν και το τελευταίο στραβοπάτημα για την ομάδα του Λάκη Πετρόπουλου. Ακολούθησαν 6/6 νίκες, αλλά το μεγάλο όργιο της διαιτησίας έγινε τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε. Στον Βόλο είχαμε τη μάχη των δύο Ολυμπιακών και στη Νέα Σμύρνη ο Π.Α.Ο.Κ. αντιμετώπιζε τον Πανιώνιο.

Η διαφορά των δύο πρωτοπόρων ήταν στον έναν βαθμό και οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά έπρεπε να κερδίσουν πάση θυσία στον Βόλο. Φρόντισαν όμως να είναι ήσυχοι και για τον αγώνα στη Νέα Σμύρνη... Εκεί, ο διαιτητής Παπαβασιλείου αρνήθηκε πεντακάθαρο πέναλτι του Χ. Ιντζόγλου πάνω στον Κούδα και οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 μπροστά σε 18.000 θεατές, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν φίλοι του Ολυμπιακού!

Και τότε, διαιτητές κι από τη Θεσσαλονίκη, δε στάθηκαν στο ύψος τους. Στον αγώνα του Βόλου διαιτητής ήταν ο Νίκος Ζλατάνος. Ο τοπικός Ολυμπιακός έπαιξε με 10 παίκτες από το 21ο λεπτό με τον Θεσσαλονικιό πρώην ρέφερι να αποβάλει τον ποδοσφαιριστή Βούλγαρη για εξύβριση -όπως υποστήριξε- έπειτα από ένα αμφισβητούμενο πλάγιο άουτ!

Με γκολ του Παμπουλή οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 0-1 στο 8ο λεπτό, αλλά οι γηπεδούχοι με 10 παίκτες ισοφάρισαν σε 1-1 στο 66' με τον Μαλάκο και αντιστάθηκαν μέχρι το 88ο λεπτό. Δέκα λεπτά νωρίτερα ο Σιώκος αστόχησε σε πέναλτι (!) και ένα λεπτό αργότερα ο κ. Ζλατάνος άφησε την ομάδα του Βόλου με εννιά ποδοσφαιριστές και τον Ολυμπιακό με 10 αποβάλλοντας Παμπουλή και Χατζηκαπετάνη. Λεπτομέρειες...

Το νικητήριο γκολ σημείωσε ο Σιώκος δύο λεπτά πριν από το τέλος μιας αναμέτρησης, όπου, όπως διαβάζουμε από τον Τύπο της εποχής, «η διαιτησία του Ζλατάνου ήταν θαυμάσια»...

Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές ο Ολυμπιακός ήθελε μία νίκη και μία ισοπαλία. Πέτυχε δύο νίκες. Η πρώτη με 2-1 επί του Άρη. Εναντίον των «κίτρινων» οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν 2-1.

Προηγήθηκαν 1-0 με τον Περσίδη στο 23', ο Πάλλας ισοφάρισε για τον Άρη στο 26΄και ο Αργυρούδης στο 40' χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό με απευθείας εκτέλεση φάουλ και αφού η μπάλα... λύγισε τα χέρια του Χρηστίδη!

Για την ιστορία εκείνη τη σεζόν ο Π.Α.Ο.Κ.:

Συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς (92 βαθμούς) στην ιστορία του στην Α' Εθνική...

Είχε το μεγαλύτερο αήττητο σερί με 19 αγώνες χωρίς ήττα. Έχασε την 20η αγωνιστική. Πού; Στο Καραϊσκάκη με την αλήστου μνήμης «σφαγή» από τον Φακή στο 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού...

Πέτυχε 75 γκολ, αριθμός που ακόμη δεν έχει καταφέρει να φτάσει ή να καταρρίψει.

Πέτυχε 12 νίκες εκτός έδρας, που επίσης είναι ρεκόρ.

Κι όμως Πρωτάθλημα δεν πήρε... Γιατί κάποιοι δεν το ήθελαν!

Διαβάστε ακόμη...