Ο τίτλος του 1959 ...

Οι "ασπρόμαυρες ιστορίες", θυμούνται το πρώτο πρωτάθλημα που κατέκτησε  η ομάδα μπάσκετ του Δικεφάλου, το μακρινό 1959...
Ο τίτλος του 1959 ...

Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου και ανατρέχοντας σε πηγές της εποχής, βρήκαμε ότι οι βάσεις για τη μεγάλη αυτή επιτυχία μπήκαν το καλοκαίρι του 1958 όταν η ομάδα του Δικεφάλου, με τον Γιώργο Παντελάκη σε ρόλο εφόρου, δυναμώνει πολύ το ρόστερ της αποκτώντας παίκτες όπως ο Πασχάλης, ο Κόκκος και ο Στάλλιος. Αυτοί πλαισίωσαν τους παλιότερους και κυρίως τον "ψηλό" της ομάδας, Γιώργο Οικονόμου, ένα δίμετρο σέντερ φορ που θεωρούνταν πανύψηλος για τα δεδομένα της εποχής, ενώ ήταν και εξαιρετικός σκόρερ.

Σημαντική προσθήκη και αυτή του Ηράκλειου Κλάγκα, ο οποίος ήρθε από τις "γριές" και είχε διπλό ρόλο: Αυτόν του παίκτη και αυτόν του προπονητή...

Η ομάδα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης με το "αριστερό" αφού στο πρώτο παιχνίδι γνώρισε την ήττα από το κολλέγιο Ανατόλια με 43-42. Παρόλα αυτά, με σερί νικών κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος ισοβαθμώντας με τον συμπολίτη. Ακολούθησε μπαράζ ενστάσεων (από τότε ήταν στο DNA τους) στην προσπάθεια που έκαναν να ανακυρηχτούν αυτοί πρώτοι στην ισοβαθμία. Οι ενστάσεις του παπαναστασιακού έπεσαν στο κενό και ο ΠΑΟΚ ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Θεσσαλονίκης.

Έτσι το καλοκαίρι του 1959 συμμετέχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην πόλη μας, με την παρουσία επτά ομάδων. Συγκεκριμένα των τεσσάρων πρώτων της Αθήνας (Σπόρτινγκ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Εθνικός) και των τριών της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής). 

Ο Δικέφαλος στο πρώτο ματς κέρδισε πολύ εύκολα τον Σπόρτινγκ με 75-58 και την αμέσως επόμενη μέρα τον Αρη με 60-57. Την τρίτη μέρα έχασε από την ΑΕΚ με ένα καλάθι (67-69) και την επόμενη επέστρεψε στις νίκες  επικρατώντας του Εθνικού με 67-61. Ακολούθησε η νίκη επί του γάβρου με 53-52 σε ένα συναρπαστικό ματς και πλέον απέμενε μόνο η νίκη επί του αδιάφορου βαθμολογικά Ηρακλή για να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. 

Το ανοικτό της ΧΑΝΘ (εκεί έγιναν όλοι οι αγώνες), πλημμύρισε από διψασμένους ΠΑΟΚτσήδες που ήθελαν να δουν τον Δικέφαλο να σηκώνει τον πρώτο Πανελλήνιο τίτλο -σε όλα τα αθλήματα- από την ημέρα ίδρυσης του συλλόγου!!! Ο συμπολίτης γηραιός όμως είχε άλλη άποψη... Κατάφερε να κερδίσει με 60-57 και να φέρει έτσι στην πρώτη θέση ισόβαθμους τους: ΠΑΟΚ, Σπόρτινγκ και Αρη ο οποίος αυτήν τη φορά δεν κατέθεσε ένσταση...

Στον πρώτο αγώνα ο Αρης κέρδισε το Σπόρτινγκ 78-77 και το ίδιο έκανε και ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας την αθηναϊκή ομάδα με 59-56. Φτάσαμε λοιπόν σε έναν τελικό που όπως ήταν αναμενόμενο ξεσήκωσε όλη την πόλη στο πόδι.

Ήταν 9 Αυγούστου 1959 και στο γήπεδο της ΧΑΝΘ δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα. Περίπου 5.000 θεατές σε ένα γήπεδο που χωρούσε μετά βίας 3.000! Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με τους: Θεοδωρίδη, Στάλλιο, Οικονόμου, Κλάγκα και Πασχάλη και ο Αρης με τους Μακρή, Πεταλίδη, Πετράκη, Γούσιο και Φλόκα. Άρχοντες του παιχνιδιού ήταν δύο Γιουγκοσλάβοι, ο Μπούκοβιτς και ο Πάστορ.

Απίστευτο πάθος για τη νίκη και από τις δύο ομάδες, που πάλευαν λυσσαλέα παροτρυνόμενες από χιλιάδες οπαδούς τους. Ο Άρης ξεκίνησε πιο καλά τον αγώνα και μάλιστα προηγήθηκε με 17-8, όμως σταδιακά ο ΠΑΟΚ αντεπιτέθηκε και κατάφερε να προηγηθεί στο τέλος του πρώτου μέρους με 35-32. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο, η αγωνία είχε χτυπήσει κόκκινο και έξι λεπτά πριν το τέλος ήταν ισόπαλες με 52-52. Κάπου εκεί όμως μίλησε η κλάση του Οικονόμου και έτσι ο Δικέφαλος έφτασε στη νίκη με  66-58.

Οι σκηνές που ακολούθησαν δεν περιγράφονται πιστά από καμία πένα.

Ο κόσμος μπήκε στο γήπεδο και αποθέωσε τους θριαμβευτές. Για την ιστορία τους πόντους των δύο ομάδων πέτυχαν οι:

ΠΑΟΚ: Οικονόμου 25, Θεοδωρίδης 19, Δαπόντες 3, Κλάγκας 6, Αγγελίδης 2, Στάλιος 1, Κωνσταντινίδης 5, Πασχάλης 5, Κόκκος, Στεργίου, Κυριακού, Αστεριάδης.

Άρης: Γούσιος 17, Πετράκης 13, Μακρής 9, Φλόκας 14, Σπηλιάκος 3, Διονυσόπουλος 2, Πεταλίδης.

Αξίζει κλείνοντας να αναφέρουμε κάτι που είχε πρωταγωνιστή τον  Νικηφόρο Τσαρπανά, τον φροντιστή των ποδοσφαιρικών ομάδων του ΠΑΟΚ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην ομάδα!!!

Ο Τσαρπανάς ήταν τόσο σίγουρος για την κατάκτηση του τίτλου που είχε ετοιμάσει δάφνινα στεφάνια για τους παίκτες. Όταν ήρθε η ώρα της στέψης διαπίστωσε πως είχε 11 αντί για 12. Ο Τσαρπανάς χωρίς να το πολυσκεφτεί, φρόντισε και βρήκε στεφάνι από ένα ηρώο που υπήρχε κοντά στο γήπεδο.

Ο συμπαθέστατος αυτός άνθρωπος έδεσε τη ζωή του με τον ΠΑΟΚ όσο κανένας, (ήταν αυτός που φύλαξε τον ιματισμό της ομάδας στο σπίτι του για να γλιτώσει την κατάσχεση του από τις κατοχικές δυνάμεις) πρόσφερε στον ΠΑΟΚ κυριολεκτικά ότι είχε και δεν είχε...

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...