Εκτός έδρας πρόκριση επί του Άρη (1972)

Σαν σήμερα στις 7/6/1972, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση με 1-2 μέσα στο γήπεδο του Άρη και συνέχισε την πορεία του μέχρι τον τελικό και την κατάκτηση του τροπαίου ...
Εκτός έδρας πρόκριση επί του Άρη (1972)

Η αναμέτρηση ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ ήταν η πιο σημαντική από τις τέσσερις των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας και ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ζούσε στον ρυθμό του ντέρμπι από το πρωί της Τετάρτης 7 Ιουνίου 1972.

Το άκουσμα του διαιτητή Μίχα που θα σφύριζε την αναμέτρηση των δύο ομάδων έκανε χειρότερη εντύπωση στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, αφού είχαν πολλά παράπονα από τις υποδείξεις του στον τελικό της προηγούμενης σεζόν με τον Ολυμπιακό.

Στο παιχνίδι που έγινε μπροστά σε 15.000 θεατές (13.919 τα εισιτήρια), ο Δικέφαλος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο πρώτο μισό του στον αγωνιστικό χώρο, όταν και θα μπορούσε να είχε κλειδώσει την πρόκριση, καθώς η υπεροχή μας εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν πασιφανής.

Ο ΠΑΟΚ, μπήκε εκπληκτικά στο παιχνίδι και προηγήθηκε μόλις στο 5ο λεπτό με τον Αποστολίδη. Η φάση ξεκίνησε από εναλλαγή της μπάλας μεταξύ Τερζανίδη - Μπέλλη, τροφοδοτήθηκε ο Κούδας ο οποίος σέντραρε και ο Αποστολίδης από κοντά δε δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Χρηστίδη.

Δύο λεπτά αργότερα (7′), ο Αποστολίδης έχασε σημαντική ευκαιρία για να δώσει μεγαλύτερο προβάδισμα στον Δικέφαλο, όταν μετά από σέντρα του Μπέλλη, ντρίπλαρε τον Σεμερτζή, όμως το σουτ που επιχείρησε πέρασε ελάχιστα εκατοστά άουτ.

Στο 12' σε μια διεκδίκηση της μπάλας ανάμεσα σε Πάλλα και Κούδα, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ τραυματίστηκε στον ώμο του, μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου για δέκα λεπτά και όταν επανήλθε ο ρόλος του ήταν περισσότερο για να τονώσει την ψυχολογία των συμπαικτών του!

Ο Σεμερτζής (16′) ισοφάρισε σε 1-1 και ο Αποστολίδης αποκατέστησε άμεσα την τάξη με το 1-2 στο 22ο λεπτό, όταν μετά από μπαλιά του Τερζανίδη, απέφυγε τον Σεμερτζή και με αριστερό σουτ παραβίασε την εστία των γηπεδούχων.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, ο Μίχας απέβαλε τον Μπαλάφα, ο οποίος χτύπησε εσκεμμένα τον Ιωσηφίδη και ενώ η μπάλα είχε φύγει από τα πόδια του παίκτη μας!

Στην επανάληψη ο Άρης ανέβασε την απόδοσή του, χωρίς να καταφέρει να φτάσει σε κάποιο γκολ, με τους παίκτες του να διαμαρτύρονται ασταμάτητα προς τον διαιτητή Μίχα, σε μια προσπάθεια να τον επηρεάσουν!

Στο 81' η κεφαλιά του Σαράφη μετά από σέντρα του Γούναρη πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και στο 88' έγινε η φάση η οποία τίναξε το ματς στον αέρα!

Ο Μίχας σφύριξε επιθετικό φάουλ σε μια διεκδίκηση της μπάλας μέσα στην περιοχή μας και αυτό αποτέλεσε την αιτία των επεισοδίων με πρωταίτιους τους Σπυρίδωνα, Αλεξιάδη και Συρόπουλο.

Η αναμέτρηση ουσιαστικά δεν τελείωσε ποτέ, αφού στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης ο διαιτητής Μίχας δέχθηκε επίθεση από τους ποδοσφαιριστές του Άρη.

Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής: "Το θέαμα που παρουσίασε ο αγωνιστικός χώρος μετά την επίθεση των παικτών του Άρεως Αλεξιάδη και Σπυρίδωνος κατά του κ. Μίχα ήταν θλιβερό.

Τα απαράδεκτα γεγονότα ξεκίνησαν από ένα φάουλ που παρεχώρησε ο κ. Μίχας εις βάρος του Άρεως, ολίγον προ της λήξεως. Τότε ο Αλεξιάδης αφού αρχικώς διαμαρτυρήθηκε με αντιαθλητικό τρόπο, ακολούθως γρονθοκόπησε τον κ. Μίχα για να επακολουθήσει επίθεσης του Σπυρίδωνος κατά του ατυχούς διαιτητού που ανήμπορος να συνεχίσει διέκοψε τον αγώνα εις βάρος του Άρεως. ...

Ο Άρης κατά το δεύτερο μέρος κράτησε φαινομενική υπεροχή γιατί ο ΠΑΟΚ με παίκτες τέρατα ψυχραιμίας, όχι μόνο εξουδετέρωνε εύκολα τους κυνηγούς του, αλλά σε κάθε αντεπίθεση του πλησίαζε το τρίτο γκολ.

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Μπέλλης, Σαράφης, Τερζανίδης, Ιωσηφίδης, χωρίς να υστερήσουν οι άλλοι, ενώ από τον Άρη οι μόνοι που ξεχώρισαν ήταν ο τερματοφύλακας Χρηστίδης και ο Πάλλας".

Οι συνθέσεις:

Άρης: Χρηστίδης, Μπαλάφας, Πάλλας, Σεμερτζής, Σπυρίδων, Συρόπουλος, Κεραμιδάς (48' Κωνσταντινίδης), Γούναρης Κ., Παπαϊωάννου, Κόκκορης (78' Παπαμιχαήλ), Αλεξιάδης

ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης (72′ Χατζηϊωάννου), Γούναρης, Ιωσηφίδης, Μπέλλης, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης, Κούδας, Σαράφης, Αποστολίδης, Φουντουκίδης, Λάζος.

Μετά τη λήξη της αναμέτρησης οι τεχνικοί των ομάδων δήλωσαν...

Λες Σάνον: "Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες μου που έπαιξαν όπως έπρεπε. Ο Άρης στο δεύτερο ημίχρονο απέδωσε καλά, αλλά και υπερβολικά σκληρά"

Μακ Γκίνες: "Με τις προϋποθέσεις που παίξαμε είμαι ευχαριστημένος με την απόδοση της ομάδας μου. Ο διαιτητής ότι έδινε φάουλ εκτός περιοχής δεν έδιδε μλέσα στην περιοχή. Έπρεπε να σφυρίξει τέσσερα (!) πέναλτι υπέρ του Άρη, αν ήταν πέναλτι εκείνο της περασμένης Κυριακής"

Εκείνη η νίκη στις 7 Ιουνίου του 1972 ήταν "χρυσή". Γιατί ο ΠΑΟΚ του μεγάλου προπονητή Λες Σάνον, προχώρησε και άλλο και έφτασε μέχρι την δόξα. Έφτασε μέχρι τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του συλλόγου.

Πηγή: paokfc.gr (ενημερωμένο από τις Ασπρόμαυρες Ιστορίες)

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...