Εκτός από τα εγκαίνια, είχε και ματς!

Εκτός από τα εγκαίνια της Τούμπας σαν σήμερα στις 6/9/1959, υπήρξε και φιλικό παιχνίδι, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ...
Εκτός από τα εγκαίνια, είχε και ματς!

Στην παραπάνω εικόνα, διακρίνονται οι αρχηγοί των ομάδων (Κανάκης της ΑΕΚ και Κουιρουκίδης του ΠΑΟΚ, ανάμεσα στον διαιτητή Πεχλιβάνη και τους βοηθούς του).

Σε μια κατάμεστη και παλλόμενη από ενθουσιασμό Τούμπα, ο Δικέφαλος του Βορρά κέρδισε με 1-0 την ΑΕΚ, με τον Κιουρτζή να είναι ο παίκτης που σημείωσε το γκολ της νίκης, βάζοντας ταυτόχρονα το όνομά του δίπλα σε ένα πολύ μεγάλο γεγονός της ΠΑΟΚτσήδικης ιστορίας!

Ήταν το 20ό λεπτό της αναμέτρησης, όταν ο Κουιρουκίδης πέρασε εύκολα τον Μαρδίτση, στη συνέχεια πάσαρε στον Κιουρτζή, αυτός σούταρε, αλλά ο Σεραφείδης αρχικά απέκρουσε την μπάλα, για να επακολουθήσει νέο σουτ του Κιουρτζή που έμελλε να κουνήσει για πρώτη φορά στην ιστορία τα δίχτυα της Τούμπας!

Νωρίτερα, στο 3ο λεπτό, ο Κιουρτζής με βολίδα έστειλε την μπάλα μόλις άουτ στο 5' ο Πρόγιος σταμάτησε το πολύ δυνατό σουτ του Σταματιάδη και στο 13' ο Μαρδίτσης ανέκοψε την τελευταία στιγμή την προσπάθεια του Κουιρουκίδη.

Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας που υπάρχει στη θύρα 1 του γηπέδου, ενώ ο πρόεδρος των τραπεζών Εμπορικής και Ιονικής (Ανδρεάδης), πρόσφερε στον ΠΑΟΚ το ποσό των 60.000 δρχ και ανακηρύχτηκε από τον Σύλλογό μας, μεγάλος ευεργέτης!

Λόγω των εκδηλώσεων που προηγήθηκαν της έναρξης του παιχνιδιού, ο αγώνας είχε διάρκεια 70 λεπτά (από 35 ' το κάθε ημίχρονο). Στην επανάληψη, ο Σοφιανίδης σούταρε στο 2ο λεπτό άουτ.

Στο 4' ο Κουιρουκίδης βρήκε και πάλι τον Κιουρτζή που σούταρε αυτή τη φορά άουτ, ενώ λίγο αργότερα ο Σεραφείδης απέκρουσε δύσκολα το σουτ του Νικολαΐδη.

Στο 8' ο Κιουρτζής σκόραρε, όμως το γκολ ακυρώθηκε με υπόδειξη του βοηθού (οφ σάιντ ο σκόρερ), με την αθηναϊκή ομάδα στο διάστημα 15' έως 25' να κυριαρχεί και να χάνει μια καλή ευκαιρία με τον Σοφιανίδη.

Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, ο ΠΑΟΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, πίεσε για ένα δεύτερο γκολ, χωρίς να τα καταφέρει και έτσι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Πεχλιβάνη στο 70', βρήκε τον ΠΑΟΚ νικητή με 1-0.

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Κουιρουκίδης, Γιαννέλος, Κιουρτζής και από την αθηναϊκή ομάδα οι Σταματιάδης, Αργυρόπουλος, Σεραφείδης.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού, οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να χειροκροτηθούν από τον κόσμο! Άλλα χρόνια, άλλα ήθη!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Χαβανίδης, Γιαννέλος, Λέανδρος, Τσίντογλου (Τσομπλέκης), Κουιρουκίδης, Κιουρτζής, Νικολαΐδης

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Βερνέζης, Ζωγράφος, Πολύζος, Τσανούλας, Κανάκης, Σοφιανίδης, Σταματιάδης, Αργυρόπουλος

* Στην αρχική εικόνα, αναμνηστική φωτογραφία παικτών και παραγόντων του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, πριν το φιλικό παιχνίδι των εγκαινίων της Τούμπας στις 06.09.1959. (Επεξεργασμένη έγχρωμη φωτογραφία).

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...