A+ A A-

Γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;

Mε αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, αναδημοσιεύουμε και φέτος ένα κείμενο που έγραψε ο Γιώργος Δαμιανός και απλά... τα λέει όλα! 

"Στα όνειρα μου έρχεται συχνά η μακρινή φωνή της μάνας, τρελής στους έρημους δρόμους και με ρωτάει με παράπονο αν κλαίνε ακόμα τα ματοπήγαδα.

Με ρωτάει για κάποιους πραγματικούς ήρωες του ποδοσφαίρου. Ήταν παιδιά της γης του Πόντου. Δεν έπαιξαν πότε σε μεγάλες οργανώσεις. Δε λατρεύτηκαν ποτέ ως θεοί από το αφιονισμένο πλήθος, δεν είδαν ποτέ τους οπαδούς να γεμίζουν πλατείες και να κλείνουν δρόμους για να εκδηλώσουν την εθνική υπερηφάνεια τους (τι χυδαίες που φαίνονται, ορισμένες φορές, οι λέξεις).

Οι ήρωες (αν ακόμα έχουν, ακόμα, νόημα οι λέξεις) της ομάδας «Πόντος» ήταν ...καθηγητές, μαθητές και απόφοιτοι του κολεγίου Ανατολία της Μερζιφούντας.

Οι μαθητές αποφάσισαν να τιμήσουν τη φανέλα τους και γι αυτό, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές των Κεμαλικών, αγωνίστηκαν με εμφάνιση που θυμίζει τη γαλανόλευκη (άσπρες και γαλάζιες ρίγες) και στη μέση το γράμμα Π. Αυτό θα αποτελέσει τη βασική κατηγορία των Κεμαλικών, οι οποίοι θα οδηγήσουν τους Έλληνες αθλητές στο «δικαστήριο» με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας (12 Φεβρουαρίου 1921) και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου θα απαγχονιστούν στην Αμάσεια.

Η μάνα τρελή στους έρημους τους δρόμους με ρωτάει απεγνωσμένα αν μιλάνε για αυτούς τους ήρωες του ποδοσφαίρου και της πατρίδας στις δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Μήπως αναφέρουν ένα μονόστηλο οι δεκάδες αθλητικές εφημερίδες ή τους μνημονεύουν όλα εκείνα τα τέρατα της μνήμης, που θυμούνται ακόμα και το δευτερόλεπτο που σημειώθηκε κάποιο γκολ, σε κάποιον αγώνα, πριν τριάντα χρόνια (ήταν, βλέπετε, πολύ σοβαρό γεγονός για τη μετέπειτα ζωή τους). Μήπως κάποια κινηματογραφική ταινία; κάποιο βιβλίο; ή έστω κάποιο τραγουδάκι τους αναφέρει;

Κατεβάζω ντροπιασμένος το κεφάλι μου.

Μου λέει και μου ξαναλέει τα ονόματα, μήπως και τα έχω ακούσει σε κάποια ιαχή των φιλάθλων

- Γ. Θεοχαρίδης,

- Χ. Γεωργίου,

- Α. Συμεών,

- Α. Παυλίδης,

- Σ. Ανανιάδης

Κατεβάζω ακόμα πιο ντροπιασμένος το κεφάλι μου.

Τότε εκείνη ανεβάζει το τόνο της φωνή της και ωρύεται: «Τι ηρωικότερο έχει να επιδείξει το ελληνικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο απ' αυτούς τους ήρωες; Καλά οι ξένοι, αλλά τι θα πείραζε, όλες τις ελληνικές ομάδες, να αγωνιστούν για μία μόνο αγωνιστική, με ένα περιβραχιόνιο με το γράμμα Π»; Κατεβάζω και άλλο το κεφάλι μου.

Κάθε 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, θα ξανάρθει η μάνα τρελή στους έρημους τους δρόμους και με τον αλαφροΐσκιωτο τρόπο της θα με ξαναρωτήσει: «γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;» και ακόμα δεν έχω βρει απάντηση.

Μήπως κανένας από σας γνωρίζει;

ΥΓ. Το παραπάνω είναι αληθινή ιστορία από τη γη του πόντου. Για μια ομάδα ποδοσφαίρου που οι παίκτες της ήταν κάτι παραπάνω από 7 μήνες απλήρωτοι. Ήταν δέσμιοι της φανέλας τους".

Πηγή: 24grammata.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 23:57

HEADER  

 
+6 Zorro4: ΑΠ: Γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;

Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που διάβασα.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ.

ΥΓ
Παράθεση:

Καλά οι ξένοι, αλλά τι θα πείραζε, όλες τις ελληνικές ομάδες, να αγωνιστούν για μία μόνο αγωνιστική, με ένα περιβραχιόνιο με το γράμμα Π»;
Ας αφήσουμε και τις υπόλοιπες ομάδες απέξω. Εμείς που είμαστε απόγονοι προσφύγων και που ολόκληρη η φιλοσοφία της ομάδας μας κτίστηκε, σφυρηλατήθηκε και αγκαλιάστηκε από τους πρόσφυγες και ειδικότερα του Πόντου... ΔΕΝ ΘΑ ΉΤΑΝ ΌΜΟΡΦΟ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ ΚΟΝΤΆ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΑΜΕ ΜΕ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ "Π" ????

19-05-2011 10:15 #1
 
 
+7 KaraPAOK: ΑΠ: Γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;

ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΝΤΙΟΣ ... ΕΙΜΑΙ ΟΜΩΣ ΙΩΝΑΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΜΑΚΕΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΑΟΚ !!!!!!!!!

19-05-2011 11:29 #2
 
 
+6 Dinos_Liverpool: Συγκλονιστικό !

Μένω άφωνος !!! Συγκλονιστικό !

Σαν Πόντιος ζητώ συγνώμη που δεν γνώριζα την παραπάνω ιστορία. Τώρα όμως που την έμαθα νιώθω ακόμα μεγαλύτερη περηφάνεια για την καταγωγή μου.

Ακόμα μία σφαγή των προγόνων μας από τον πιο βάρβαρο λαό του κόσμου. ΦΥΣΙΚΑ και αξίζει τον κόπο μια αγωνιστική οι ομάδες και δη οι προσφυγικές να φορούν περιβραχιόνιο με το γράμμα [Π].

"Κλαίν τα πεγαδομάτεα" στα ποντιακά, δηλαδή κλαίνε τα ματοπήγαδα, οι πηγές των πηγάδιων. Πρόκειται για στίχο από τον ιερότερο και πιο γνωστό θρήνο του Ποντιακού Ελληνισμού: το "Τσάμπασιν" (κωμόπολη του Πόντου).

ΠΟΝΤΟΣ, ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ.
19 ΜΑΪΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ.

19-05-2011 12:18 #3
 
 
+3 apetritz: ΑΠ: Γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;

jimthess σε ευχαριστώ που είσαι μέλος του paokmania.Απλά.

19-05-2011 12:36 #4
 
 
+4 sagoundon: Τα λόγια περιττά

Τι ηρωικότερο έχει να επιδείξει το ελληνικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο απ' αυτούς τους ήρωες;

Τι ηρωικότερο έχει να επιδείξει το ελληνικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο απ' αυτούς τους ήρωες;

Τι ηρωικότερο έχει να επιδείξει το ελληνικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο απ' αυτούς τους ήρωες;

19-05-2011 12:44 #5
 
 
+5 Omiros: ΑΠ: Γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;

Το διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο πριν δυο-τρεις μέρες. Πραγματικά συγκινητικό. Οι Πόντιοι ήμασταν-είμαστε-και θα είμαστε παλικάρια.

Μπράβο για τη δημοσίευσή του. Και όπως έλεγε ένα παλιό πανό του αμπαλαέα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΝΤΟΣ Μ.ΑΣΙΑ Ο Π.Α.Ο.Κ. ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Δεν ξεχνάμε.

19-05-2011 14:10 #6
 
 
+5 arkadopontios: ΑΠ: Γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;

Επειδή το νεοοθωμανικο κρατος των αθηνων,οποιαδηποτε προσπαθεια τιμης των εκτελεσθεντων,θα την θεωρουσε "εθνικιστικη" και "προκλητικη" προς την αλλη πλευρα,ενδεχομενως δε θα απεδιδε και υπαιτιοτητα στους πεσοντες γιατι "τορπιλισαν με ανωριμες ενεργειες το θετικο κλιμα μεταξυ των δυο λαων",ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΠΑΟΚ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΔΕΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ και το γεγονος στο συνολο του.

19-05-2011 15:38 #7
 
 
+5 cowboy46: 4

Ανατρίχιασα
Παρακαλώ κάποιος να το διαβάσει στους παίχτες μας

19-05-2011 15:43 #8
 
 
+2 PAPA TSIBIKOS: ΑΠ: Γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;

453.000 ψυχές ζητούν δικαίωση από το κράτος των Αθηνών.

Ο παραπάνω στίχος τα λέει ΌΛΑ για το Ποντιακό ζήτημα.

19-05-2011 18:28 #9
 
 
+1 BabourasGB: Γιατι κλαιν τα ματοπηγαδα;

Ο μεγαλητερος εχθρος μας διαχρονικα, ηταν και παντα θα ειναι οι Τουρκοι!!! Δεν ξεχνουμε τις ριζες μας,τις χαμενες πατριδες μας και τους χιλιαδες ΗΡΩΕΣ που χασανε αδικα τις ζωες τους απο την μανια του Κεμαλοτουρκου!!! Αμετρητα τα εγκληματα τους εις βαρος Ελληνων,Κουρδων,Αρμενιων κ.α. λαων!!! Υπαρχει χωριο με το ονομα(19 ΜΑΥΙS)για να τιμησουν την εισοδο του Κεμαλ στον Ποντο!!! Αυτοι ειναι οι Τουρκοι: Μπουνταλαδες!!!

19-05-2015 11:56 #10
 
 
+1 LEON4444: ΑΠ: Γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;

Aιώνιος εχθρός ήταν και παραμένουν οι απολίτιστοι,βάρβαροι και υπάνθρωποι πoυ κουβαλήθηκαν από τις ασιατικες στέπες,Καμία ανοχή και καμία παρτίδα δεν πρέπει να έχουμε με αυτούς τους ύπουλους και μπαμπέσηδες δολοφόνους,Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σταματήσουν και τα κολλητηλίκια με τη Μπεσίκτας.Γιατί απλά μετά από τόσα χρόνια,όχιαπλά δεν αναγνώρίζεται η γενοκτονία των Ποντίων.
αλλά στην τουρκία γιορτάζεται και ως εθνική γιορτή,Συγκεκριμένα η γκεντσεμπιρλιγκί στην άγκυρα έχει ονομάσει το γήπεδο της 19 Μαίου.Αυτό τα λέει όλα για το ποιόν τους.τούρκοι ,μογγόλοι, δολοφόνοι.....

19-05-2015 23:11 #11
 
 
tad: Ήρωες ...

Αυτοί είναι πραγματικοί ήρωες αντάξιοι της καταγωγής μας ...
Επειδή εμείς λόγω πολλών παραγόντων έχουμε καταντήσει φλώροι καλό είναι να τα θυμόμαστε μπας και ξυπνήσουμε κάποια στιγμή και δουλέψουμε ατελείωτα ώστε να γυρίσουμε στις ρίζες μας και τις παλιές μας αξίες ...
Να ξέρουμε όλοι ότι αυτές οι παλιές αξίες είναι ανεκτίμητες στην πολύ σκληρή εποχή μας ...

Παλικάρια δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ ... !!!

19-05-2016 09:59 #12
 

Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν δικαίωμα να σχολιάσουν.

Τελευταια posts

Τι γραφουν τα ΜΜΕ

 • Για τον ΠΑΟΚ
 • Για τους αντιπαλους
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_PREV MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_NEXT
Ο Λίνο έγινε 43!

Ο Λίνο έγινε 43!

01-06-2020 | inpaok.com

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_PREV MOD_NEWS_PRO_GK4_NSP_NEXT
Ανατροπή με Δώνη!

Ανατροπή με Δώνη!

01-06-2020 | thessports.gr

Paokmania.Gr - To ανεξάρτητο site των οπαδών του ΠΑΟΚ | All rights reserved.