"Καθάρισε" τον γάβρο ... χαλαρά! (1979)

Σαν σήμερα στις 4/3/1979, για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1978-1979, ο ΠΑΟΚ "πάτησε" στην Τούμπα τον γάβρο του Τόζα Βεσελίνοβιτς, με 2-0...
"Καθάρισε" τον γάβρο ... χαλαρά! (1979)

Ήταν η εποχή που η προϊστορία των αγώνων μας με τον γάβρο εντός έδρας χαρακτηριζόταν από την μακρύτερη παράδοση θετικών αποτελεσμάτων που έχει σημειωθεί ανάμεσα στα ζευγάρια των τεσσάρων παραδοσιακών μεγάλων ομάδων του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Επί 23 ολόκληρα χρόνια, από το 1969 έως το 1992, η νίκη του ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο πιο ακλόνητος άσος στο δελτίο προγνωστικών ποδοσφαίρου για όλους τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης. Επιπλέον, και μέχρι το 1998, σε 28 αγώνες, ο ΠΑΟΚ σημείωσε 21 νίκες, έξι ισοπαλίες και μόλις μία ήττα.

Εκείνη την Κυριακή του μακρινού πλέον 1979, μπροστά σε 28.000 οπαδούς του (25.362 τα εισιτήρια) ο Δικέφαλος κυριολεκτικά πάτησε τον γάβρο που έφυγε από τη Θεσσαλονίκη σίγουρα ικανοποιημένος από τη μικρή έκταση που είχε η ήττα του, καθώς το ερυθρόλευκο τσίρκο ήταν για πολλά περισσότερα γκολ! Να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ είχε δύο σημαντικότατες απουσίες, καθώς δεν αγωνίστηκαν οι Κούδας - Αποστολίδης Κούλης... 

Ο ΠΑΟΚ είχε τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού από το 1ο λεπτό, ήταν η ομάδα που έφτανε με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή, την ώρα που οι παίκτες του γάβρου, έδειχναν σοκαρισμένοι από την ατμόσφαιρα της Τούμπας! Οι φιλοξενούμενοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να παίξουν μόνο άμυνα και παίζοντας κυριολεκτικά κατενάτσιο και αντιποδόσφαιρο, με πολλές καθυστερήσεις, κατάφεραν να κρατήσουν το Χ στο πρώτο 45λεπτο, με νύχια και με δόντια.

Στο 20ό δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων η Τούμπα σείστηκε! Ο Γούναρης από αριστερά σέντραρε, πήδηξαν για κεφαλιά ο Σαράφης με τον συγχωρεμένο πια, Γιάννη Κυράστα, η μπάλα έφτασε στον Ορφανό που με μονοκόμματο σουτ τίναξε τα δίχτυα του Κελεσίδη, ανοίγοντας το σκορ!

Ήταν μια εποχή έντονης αμφισβήτησης του κόσμου προς το πρόσωπο του σκόρερ, που όμως εκείνη τη μέρα ήταν εξαιρετικός, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους... 

Οι παίκτες του γάβρου αλλά και τα φερέφωνά του την επόμενη μέρα έγραψαν για επιθετικό φάουλ του Σαράφη, όμως η φάση είναι καθαρή και δεν υπήρχε καμία παράβαση και πολύ σωστά ο Λέκκας έδειξε σέντρα. Όταν είσαι καλομαθημένος και χαϊδεμένο παιδί της ελληνικής διαιτησίας διαχρονικά, όλα σε ... ενοχλούν! 

Στο 47' ο Κωστίκος έχασε καλή ευκαιρία για το 2-0, για να έρθει στο 80' και πάλι ο Ορφανός να γράψει το τελικό 2-0. Η φάση ξεκίνησε από φάουλ του Γκουερίνο, η μπάλα έφτασε στον Ορφανό που τον μάρκαρε ο Κατσαβάκης, με τον παίκτη μας να κατεβάζει την μπάλα με το στήθος και στη συνέχεια με κεφαλιά να στέλνει την μπάλα για 2η φορά στα δίχτυα!

Στο διάστημα που μεσολάβησε των δύο γκολ του ΠΑΟΚ, ο Λέκκας τα έβλεπε όλα κόκκινα! Συνεχείς καταλογισμοί φάουλ σε βάρος μας και ολοφάνερο σπρώξιμο υπέρ του γάβρου, μπας και πετύχει κάποιο γκολ!

Κορυφαίοι του Δικεφάλου οι Γούναρης, Ιωσηφίδης, Κωστίκος, Γκουερίνο, Ορφανός

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούρναρης, Αποστολίδης Θ., Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Δαμανάκης, Κερμανίδης (74' Αναστασιάδης), Σαράφης, Κωστίκος, Γκουερίνο, Ορφανός

γάβρος: Κελεσίδης, Κατσαβάκης, Βαμβακούλας, Καραβίτης, Παπαδόπουλος, Περσίας (47' Ρόρμπαχ), Κρητικόπουλος, Κυράστας, Γαλάκος, Περόνε, Λεμονής (80' Καλτσάς)

  

* Τη σεζόν 1978-1979, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 4η θέση έχοντας σε 34 ματς, 18 νίκες - 9 ισοπαλίες - 7 ήττες, με τον Πολωνό Έγκον Πίχατσεκ στον πάγκο του.

* Η ομάδα μάζεψε 45 βαθμούς με τέρματα 73-23, ο Πίχατσεκ έμεινε στον πάγκο μας και την επόμενη σεζόν για 31 ματς, μέχρι που αντικαταστάθηκε στα τελευταία 3 από τον Γκιούλα Λόραντ!

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...