Μεγάλο διπλό και πρόκριση στο Καραϊσκάκη! (1980)

Για τον β' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1979-1980, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σαν σήμερα στις 6/2/1980, εκτός έδρας τον γάβρο, τον οποίον κέρδισε με 1-2 ...
Μεγάλο διπλό και πρόκριση στο Καραϊσκάκη! (1980)

Ο Δικέφαλος με τον Έγκον Πίχατσεκ στον πάγκο του, είχε αποκλείσει στον α' γύρο την Αναγέννηση Γιαννιτσών επικρατώντας με 6-0, αλλά στη συνέχεια η κληρωτίδα μάς έστειλε για μια ακόμη φορά να παίξουμε εκτός έδρας νοκ άουτ ματς με τον θρήνο στο ... Καραϊσκάκη!

Ήταν η εποχή που η Τούμπα αποτελούσε το μεγάλο φόβητρο της ομάδας της Μουνιχίας και με όσα ακούσαμε τα τελευταία χρόνια για τον τρόπο που γινόταν οι κληρώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, άντε να μας πείσει κάποιος για το αδιάβλητο της διαδικασίας! Μάλιστα εκείνη ήταν η 4η συνεχόμενη χρονιά που η κλήρωση έφερνε τον γάβρο γηπεδούχο με εμάς για το Κύπελλο!!! Και ο νοών νοείτω!!!

Στην 38η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1979-80 μετείχαν συνολικά 58 ομάδες (18 Α' εθνικής και 40 Β' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

Ο ΠΑΟΚ εκείνη την Τετάρτη, απέδειξε περίτρανα μέσα στο Καραϊσκάκη ότι είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα που δεν μασάει από έδρες και τα σχετικά, παίρνοντας ένα παλικαρίσιο διπλό που σήμαινε την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, στέλνοντας τον γάβρο στο σπίτι του...

Ο Δικέφαλος αγωνίστηκε χωρίς πέντε (!!!) βασικούς του παίκτες, καθώς έλειπαν οι Κούδας, Αποστολίδης, Πέλλιος, Κωστίκος, Δαμανάκης, έχοντας στη σύνθεσή του τους νεαρούς τότε Βασιλάκο - Αλεξανδρίδη, τον Σίγγα στη θέση του στόπερ και τον Αναστασιάδη λίμπερο!

Οι γηπεδούχοι είχαν την πρώτη καλή στιγμή στο ματς μόλις στο 4' με τον Κρητικόπουλο να πιάνει δυνατό γυριστό σουτ στο "Γ" της εστίας μας, αλλά ο Μπλάντεν με εκπληκτική επέμβαση έστειλε την μπάλα κόρνερ.

Στο 12' ο ΠΑΟΚ χτύπησε για πρώτη φορά! Μετά από σέντρα του Αλεξανδρίδη και απόκρουση του Κελεσίδη, η μπάλα έφτασε στον Ορφανό που αφού προχώρησε λίγα μέτρα, με ωραίο φαλτσαριστό σουτ πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Βαμβακούλα ανοίγοντας το σκορ... Δύο λεπτά αργότερα ο Γαλάκος έφερε το ματς στα ίσα με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά, αλλά η χαρά των γάβρων αποδείχτηκε προσωρινή! Στο 25ο λεπτό, ο Γκουερίνο πάσαρε στον Βασιλάκο που έφευγε στην επίθεση, αυτός απέφυγε διαδοχικά τους Παπαδόπουλο - Νοβοσέλατς και την ώρα που ο Κελεσίδης πραγματοποιούσε έξοδο, τον πλάσαρε από πάνω του, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων.

Μούγκα στο γήπεδο, με τους παίκτες μας να γίνονται ένα κουβάρι και να πανηγυρίζουν το πολύ όμορφο γκολ του Βασίλη Βασιλάκου! Η αντίδραση των γηπεδούχων ήρθε στην επανάληψη αλλά δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο...

Το μακρινό σουτ του Βαμβακούλα στο 47' χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Φούρτουλα και στο 55' ο ΠΑΟΚ έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Γκουερίνο να κλειδώσει το ματς! Ο Νέτο απέφυγε τρεις αντιπάλους του, βγήκε τετ α τετ με τον Κελεσίδη, όμως το πλασέ του κατέληξε άουτ!

Στο 67' η κεφαλιά του Νικολούδη αποκρούστηκε και πάλι από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ την ίδια τύχη είχε η κεφαλιά του Γαλάκου στο 84'. Η τελευταία καλή στιγμή του ΠΑΟΚ ήρθε στο 88' με τον Αλεξανδρίδη από πολύ καλή θέση να σουτάρει άουτ.

Η πρόκριση του ΠΑΟΚ γιορτάστηκε τόσο από τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, μόλις ο Τσολάκης σφύριξε για τελευταία φορά, όσο και από χιλιάδες οπαδούς που περίμεναν την ομάδα στο αεροδρόμιο για να την υποδεχτούν! 

Οι συνθέσεις: 

γάβρος: Κελεσίδης, Κυράστας, Βαμβακούλας, Παπαδόπουλος, Νοβοσέλατς, Ξανθόπουλος (46' Λοσάντα), Λεμονής, Κουσουλάκης, Γαλάκος, Νικολούδης, Κρητικόπουλος 

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Σίγγας, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Αλαβάντας, Κερμανίδης, Γκουερίνο, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος (89' Τσουρέλας), Ορφανός

* Ο Παντελάκης έδωσε πριμ 100.000 δρχ σε κάθε παίκτη για την πρόκριση, αλλά το ωραίο στην όλη ιστορία είναι πως οι παίκτες που δεν αγωνίστηκαν απαίτησαν να το πάρουν κι αυτοί! Εκείνες τις μέρες υπήρξε μια μικροαναταραχή στην ομάδα, αλλά σύντομα το θέμα έληξε με τους παίκτες να παίρνουν τελικά και αυτοί το πριμ ...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...