Η μέρα που έλαμψε το άστρο του Κούδα! (1966)

Σαν σήμερα στις 30/1/1966, για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1965-1966, ο Δικέφαλος υποδέχτηκε σε μια Τούμπα που κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα, τον πρωτοπόρο γάβρο...
Η μέρα που έλαμψε το άστρο του Κούδα! (1966)

Περισσότεροι από 28.000 θεατές (!!!) κατέκλυσαν, σαν σήμερα στις 30/1/1966, το ιστορικό μας γήπεδο όταν η χωρητικότητά του δεν ξεπερνούσε τις 22.000 θέσεις, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στις εξέδρες! Ανάμεσά τους και αρκετοί γάβροι σε μια εποχή που οι μετακινήσεις επιτρεπόταν, αλλά είδαν την ομάδα τους να προσκυνάει τον Δικέφαλο και να φεύγει από το γήπεδο με σκυμμένο το κεφάλι!

Ο ΠΑΟΚ με τον Μίλε Κος στον πάγκο του έπιασε μια καταπληκτική απόδοση, θυμίζοντας στους παλιότερους την εποχή της μεγάλης ομάδας των Κουϊρουκίδη - Παπαδάκη - Γιεντζή και αποθεώθηκε από τον κόσμο! Έχοντας κορυφαίο τον μεγάλο Γιώργο Κούδα και κοντά του σε απόδοση τους Χαραλαμπίδη - Λέανδρο, ο ΠΑΟΚ κατέπληξε!

Αν και η ομάδα μας είχε την καθολική υπεροχή στο ματς από το 1ο λεπτό, βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 25' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Πολυχρονίου, με τον Μουσελεμίδη να μην εκτιμά σωστά την πορεία της μπάλας. Το γκολ αυτό όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά τους παίκτες μας, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο!

Έτσι στο 42' ο Κούδας πήρε την μπάλα από τον Λέανδρο, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και με φωτοβολίδα έστειλε την μπάλα στο "Γ" του Ξαρχάκου, ξεσηκώνοντας και τα τσιμέντα της Τούμπας, σημειώνοντας ένα γκολ πραγματικό ποίημα, δείγμα του τεράστιου ταλέντου του! Στην αρχική photo διακρίνεται ο σκόρερ να πανηγυρίζει το απίστευτο γκολ που σημείωσε λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα... 

Στην επανάληψη οι παίκτες του Μάρτον Μπούκοβι βγήκαν ένας λιγότερος στον αγωνιστικό χώρο, λόγω τραυματισμού του Γκαϊτατζή προς το τέλος του ημιχρόνου (δεν επιτρεπόταν ακόμη οι αλλαγές), ένα γεγονός που ο ΠΑΟΚ φρόντισε να   το εκμεταλλευτεί δεόντως!

Ο νεαρός Γιώργος Κούδας στους ώμους των οπαδών του ΠΑΟΚ...

Στο 53' σέντρα ο Κούδας, κεφαλιά ψαράκι ο Αφεντουλίδης και ... 2-1, ενώ στο 86' ο Χαραλαμπίδης μετά από μπαλιά του Κούδα και πάλι έγραψε το 3-1. Το μόνο που πέτυχε ο θρήνος ήταν να μειώσει στο 88' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πολυχρονίου (το έδωσε ο Αυστριακός διαιτητής Σίλλερ) και να διαμορφωθεί το τελικό 3-2...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Θεοφανίδης, Βασιλειάδης, Μουρατίδης, Γιακουμής, Λέανδρος, Νικολαΐδης, Κούδας, Χαραλαμπίδης, Αφεντουλίδης

γάβρος: Ξαρχάκος, Λιβαδάς, Χαντέρογλου, Παυλίδης, Πολυχρονίου, Γκαϊτατζής, Βασιλείου, Αγανιάν, Γιούτσος, Παπάζογλου, Μποτίνος

* Μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο κόσμος εκστασιαμένος από την εμφάνιση και τη νίκη του Δικεφάλου, ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, πανηγυρίζοντας! Το σύνθημα: "Μια πόλη μια ομάδα" είναι κάτι παραπάνω από διαχρονικό!

* Εκείνη τη χρονιά, η ομάδα τερμάτισε στην 6η θέση, έχοντας τον Γιουγκοσλάβο Μίλε Κος στον πάγκο, παρά το γεγονός ότι μετά την βαριά ήττα στην Κατερίνη από τον Πιερικό, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση!

* Ο Κος δεν κάθισε στον πάγκο της ομάδας μας για ένα παιχνίδι κυπέλλου (είχε κοουτσάρει ο Λευτέρης Παπαδάκης), αλλά στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη σεζόν μετρώντας 30 παρουσίες σε 30 συνολικά παιχνίδια που έδωσε ο ΠΑΟΚ.

* Σε μια σεζόν που η ομάδα είχε 10 νίκες, 9 ισοπαλίες και 11 ήττες, συγκέντρωσε 59 βαθμούς με 43-49 τέρματα. Από τα 43 τέρματα του ΠΑΟΚ, τα 26 τα είχαν πετύχει οι Κούδας - Χαραλαμπίδης (από 13 ο καθένας).

Κούδας και Αφεντουλίδης ποζάρουν μετά τη λήξη του αγώνα, φανερά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα!

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...