Η ρεβάνς στο Camp Nou (1975)

O ΠΑΟΚ έχοντας πετύχει μια ιστορική νίκη στις 15/9/1975 στην Τούμπα επί της Μπαρτσελόνα, αγωνίστηκε σαν σήμερα 1/10, στην πρωτεύουσα της Καταλονίας στο πλαίσιο ρεβάνς με το ισπανικό μεγαθήριο...
Η ρεβάνς στο Camp Nou (1975)

Στο διάστημα που υπολειπόταν μέχρι τον επαναληπτικό ο ΠΑΟΚ δεν έχασε την ευκαιρία και προετοιμάστηκε παίζοντας δύο δυνατά φιλικά. Ένα στο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τον γάβρο στις 21/9/75 ( νίκη με 0-1 χάρη σε γκολ του Χρήστου Τερζανίδη στο 69') και ένα δεύτερο φιλικό στη Νέα Σμύρνη αυτή τη φορά στις 28/9/75. Εκεί ο ΠΑΟΚ νικάει 2-1 τον Πανιώνιο με γκολ στο 6' του Ασλανίδη και στο 38' του «Καίσαρα».

Δεκαπέντε βράδια μετά το πρώτο ματς της Τούμπας, οι ομάδες παρατάσσονται τελικά στον αγωνιστικό χώρο του Καμπ Νου στην Βαρκελώνη για τη ρεβάνς. Το ημερολόγιο έγραφε 1 Οκτωβρίου 1975. Λέμε τελικά γιατί, σύμφωνα με τα όσα βρήκαμε ψάχνοντας στον τύπο της εποχής, για να φτάσουμε στο εναρκτήριο σφύριγμα του Άγγλου διαιτητή Τέιλορ, η οριστικοποίηση διεξαγωγής του ματς πέρασε από χίλια κύματα. Και να γιατί: Ο δικτάτορας Φράνκο είχε δώσει διαταγή να εκτελεστούν οι 5 Βάσκοι αυτονομιστές που κρατούνταν σε ειδικά κελιά στη Μαδρίτη.

Οι δημοκρατικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κόβουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισπανία και όλα αυτά λίγες μέρες πριν τον επαναληπτικό.

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ πιέζεται από φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μην πάει στη Βαρκελώνη, όμως κάτω από την πίεση του χρόνου η τότε διοίκηση του Δικεφάλου αποφάσισε την μετάβαση στην πρωτεύουσα της Καταλονίας επειδή φοβήθηκε την απειλή της ΟΥΕΦΑ για διετή αποκλεισμό, αλλά και την οικονομική αποζημίωση που θα έδινε στην Barcelona, σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν την εποχή εκείνη.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, παρουσία 60.000 θεατών ο ΠΑΟΚ γνώρισε βαριά ήττα από τους Καταλανούς με 6-1. Για την ιστορία τα 6 γκολ της Barcelona πέτυχαν ο Νέεσκενς στο 23' και 56' (και τα δύο με χτυπήματα πέναλτι), ο Ρέσακ στο 44', και 79', ο Κρόιφ στο 52', και ο Γκουερίνο με αυτογκόλ στο 54' . Το γκολ του ΠΑΟΚ πέτυχε ο Άγγελος Αναστασιάδης στο 77'. Να σημειωθεί ότι στη ρεβάνς η ομάδα μας παρατάχτηκε με την ίδια ακριβώς 11άδα του πρώτου αγώνα της Τούμπας...

Οι συνθέσεις:

Μπαρτσελόνα: Mora, Miguelli, Corominas, De la Cruz, Asensi, Neeskens, Cruyff (70' Tome), Fortes (80' Heredia), Pina, Rexach, Sotil.

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης, Αποστολίδης, Γκουερίνο, Κούδας, Παρίδης, Σαράφης, Ασλανίδης, Κερμανίδης.

Μετά τον αγώνα της Βαρκελώνης ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Έτσι στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής στις 5/10/1975, (μόλις 4 μέρες μετά το παιχνίδι στην Ισπανία), νίκησε στην Τούμπα τον Παναθηναϊκό με 3-1 , ένα αποτέλεσμα που ήταν προάγγελος της κατάκτησης του πρωταθλήματος λίγους μήνες αργότερα για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...