Όταν ο Φοίνικας Πολίχνης ήρθε ... Τούμπα!

Στην 30η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1971-72 μετείχαν συνολικά 76 ομάδες (18 Α' εθνικής και 58 Β' εθνικής κατηγορίας).
Όταν ο Φοίνικας Πολίχνης ήρθε ... Τούμπα!

Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Επίσης υπήρξε κι ένας συμπληρωματικός γύρος με 3 μόνο ζευγάρια, ώστε οι ομάδες που θα συνέχιζαν στη διοργάνωση να είναι 16.

Η χρονιά αυτή υπήρξε πολύ σημαντική για την εξέλιξη του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς παύουν να συμμετέχουν οι σύλλογοι των ανά νομό τοπικών ενώσεων και πλέον δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο εκείνοι των εθνικών κατηγοριών (Α' και Β' εθνικής αρχικά και Γ' εθνικής από το 1982-83, όταν και δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη κατηγορία). Οι αγώνες άρχισαν από το ξεκίνημα της χρονιάς, παράλληλα με τα πρωταθλήματα, και όχι μετά το τέλος τους.

Επίσης τη χρονιά αυτή καθιερώθηκε ένα νέο τρόπαιο κυπέλλου, το οποίο από τότε εναλάσσεται κάθε χρόνο ανάμεσα στις νικήτριες ομάδες της διοργάνωσης, ενώ απονέμεται κι ένα διαφορετικού σχήματος δεύτερο για την τροπαιοθήκη των συλλόγων.

Σαν σήμερα στις 1/9/1971, ο μετέπειτα Κυπελλούχος ΠΑΟΚ, υποδέχτηκε στην Τούμπα για τον α' γύρο της διοργάνωσης τον Φοίνικα Πολίχνης. Ο Δικέφαλος με τον Λες Σάνον στον πάγκο του, πήρε τη νίκη με 5-1, αν και μέχρι το 65' ήταν πίσω στο σκορ!!!

Ο αγώνας ήταν ένας επιθετικός μονόλογος του ΠΑΟΚ, που έπαιξε στο μισό γήπεδο τους φιλοξενούμενους, οι επιθετικοί μας όμως έχαναν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Κι όπως συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις, οι φιλοξενούμενοι στο 38' βγήκαν στην κόντρα και με τον Λαζαρίδη έκαναν το 0-1...

Το "έκαναν το 0-1" βέβαια είναι κάτι που σηκώνει κουβέντα, καθώς η μπάλα πήγε στα δίχτυα περνώντας από την εξωτερική πλευρά των διχτύων, κάτι που ο ρέφερι της αναμέτρησης (Ζηδόπουλος) δεν το πήρε πρέφα και έδειξε σέντρα!!!

Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 65' με τον Σταύρο Σαράφη και ακολούθησε η πλήρης κατάρρευση του Φοίνικα! Στο 68' ο Ασλανίδης σημείωσε το 2-1, στο 80' ο Σαράφης το 3-1 και στο 84' ο Παπαδόπουλος το 4-1. 

Το τελικό 5-1 ήρθε στο 102' (!!!) από τον Ασλανίδη, καθώς ο Ζησόπουλος έδειξε 12 ολόκληρα λεπτά καθυστέρηση λόγω του επεισοδίου που είχαμε στο 87' με πρωταγωνιστές τους Σαράφη - Γκιζάρη (αποβλήθηκαν αμφότεροι). 

Κορυφαίοι για τον Δικέφαλο οι Κούδας, Σαράφης, Μαντζουράκης, Ιωσηφίδης.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Μπέλλης, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης (82' Λάζος), Κούδας, Σαράφης, Αποστολίδης, Μαντζουράκης, Ασλανίδης

Φοίνικας Πολίχνης: Δαμιανίδης, Αβραμίδης, Κετσερίδης, Στολτσίδης, Συμεωνίδης, Κωνσταντινίδης, Δελαπόγλου, Μιχαηλίδης (63' Γκιζάρης), Παπαδόπουλος (60'), Βερνής, Λαζαρίδης

Τη σεζόν εκείνη ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε διαδοχικά τους:

α' γύρος: ΠΑΟΚ - Φοίνικας Πολίχνης 5-1

β' γύρος: ΠΑΟΚ - Πιερικός 3-1

γ' γύρος: ΠΑΟΚ - Αίας Σαλαμίνας 2-0

Προημιτελικός: Αρης - ΠΑΟΚ 1-2

Ημιτελικός: ΠΑΟΚ - Λαμία 2-0 

Τελικός: βάζελος - ΠΑΟΚ 1-2

* Στην αρχική photo διακρίνεται ο Σταύρος Σαράφης να παίρνει στο 65΄την κεφαλιά και να ισοφαρίζει...

* Στο συγκεκριμένο ματς αγωνίστηκαν συνολικά 13 (!) Πόντιοι ποδοσφαιριστές, πέντε του ΠΑΟΚ και οχτώ του Φοίνικα Πολίχνης. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάτι ανάλογο σε άλλο επίσημο παιχνίδι...

Διαβάστε ακόμη...