Παραλειπόμενα και photos από τον τελικό του '72

Αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του τελικού από τον Μίχα, ακολούθησαν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη απίστευτες σκηνές πανηγυρισμών!
Παραλειπόμενα και photos από τον τελικό του '72

Μια ανθρωποθάλασσα κατέκλυσε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με το πάθος να ξεχειλίζει, καθώς οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είδαν την ομάδα να κατακτά τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της! Σκηνές μοναδικές, σκηνές που μόνο το μεγαλείο αυτής της ομάδας μπορεί να προσφέρει στους φίλους της!

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή (μην ξεχνάμε πως ήταν τα χρόνια της χούντας!), άνθρωποι που έπεφταν με τα ρούχα τους στα συντριβάνια του Λευκού Πύργου, κορναρίσματα, συνθήματα, δάκρυα, αγκαλιές, συνέθεταν μια μοναδική εικόνα! Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά! Ο ΠΑΟΚ, ο μεγαλύτερος  σύλλογος της Μακεδονίας, ήταν Κυπελλούχος Ελλάδας!

Αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού, οι φίλαθλοι βγήκαν στους δρόμους κατακλύζοντας την περιοχή του Λευκού Πύργου, κατεβαίνοντας ως εκεί από τις διάφορες συνοικίες της πόλης με ότι μέσον διέθετε ο καθένας. Δίκυκλα, τρίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία, και κυρίως ΙΧ, δημιούργησαν ένα εξωπραγματικό κομφούζιο που όμοιό του δεν είχε δει η πόλη. Με την ατμόσφαιρα να δονείται από τον σύνθημα: "Εδώ - εκεί, εκεί - εκεί - εδώ, το κύπελλο το φέραμε στον Πύργο τον Λευκό", ο χώρος ανάμεσα στο Βασιλικό θέατρο, τη στρατιωτική Λέσχη, το Κρατικό θέατρο και τον Λευκό Πύργο στέναξε από την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων, που έφτασαν στo σημείο από τη χαρά τους να πέφτουν με τα ρούχα στα συντριβάνια, ως τη στιγμή που η αστυνομία αναγκάστηκε να βάλει... φρουρά σε αυτά!

Οι πανηγυρισμοί συνεχίστηκαν κατά μήκος της Νέας Παραλίας, υπήρχαν πολλοί που έπεσαν στα νερά του Θερμαϊκού με τα ρούχα, μέσα σε αλλαλαγμούς και επευφημίες από τους υπόλοιπους! Συνθήματα όπως: ΠΑΟΚ - Κούδας - Κύπελλο, Μακεδονία ξακουστή, αλλά και κατάρες για τον Μίχα που ακύρωσε την γκολάρα του Μαντζουράκη και δεν έδωσε πεντακάθαρο πέναλτι σε βάρος του βάζελου...

Πανηγυρισμοί υπήρχαν και σε άλλα σημεία της πόλης. Στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Τούμπα όπου οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα αναγκάζοντας και αυτούς που δεν το πήραν χαμπάρι να μάθουν τι είχε συμβεί, στη Νεάπολη (αετοφωλιά από τότε), τα σπίτια σημαιοστολίστηκαν, ενώ πάρα πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στα μπαλκόνια λες και είχαμε κάποια εθνική επέτειο!

Ανεπανάληπτες οι σκηνές και στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ, στο Καραϊσκάκη... Φοβερή η στιγμή που ο Κούδας μπήκε με τον μαστραπά στα χέρια του (το γράφουμε και δακρύζουμε!!!) και όλοι έπεσαν πάνω στο κύπελλο και το φιλούσαν κλαίγοντας!!! Ο πρώτος που το πήρε στα χέρια του χλωμός από συγκίνηση και με τρεμάμενα χέρια, ήταν ο θρυλικός και αείμνηστος πλέον φροντιστής του ΠΑΟΚ, Νικηφόρος Τσαρπανάς.      

Δηλώσεις πρωταγωνιστών:

Κούδας: "Το δικό μας 3-0, ο κ. Μίχας το έκανε 2-1. Δεν πειράζει, αρκεί που πήραμε το Κύπελλο για να το χαρίσουμε στον εκπληκτικό κόσμο μας. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα"

Ασλανίδης: "Το Κύπελλο πήγε στον καλύτερο"

Γούναρης: "Είμαι τρελός από χαρά, κερδίσαμε το Κύπελλο, είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα"

Φουντουκίδης: "Άσχετα με το αποτέλεσμα, αυτό που θέλαμε το πετύχαμε. Θέλαμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο και τη δώσαμε"

Μπέλλης: "Ένα μεγάλο μας όνειρο εκπληρώθηκε. Όλη μας η προσπάθεια και το Κύπελλο είναι αφιερωμένη στον κόσμο μας"

Τερζανίδης: "Ήταν ένας καλός αγώνας ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Κερδίσαμε δίκαια και φέραμε το Κύπελλο στον Βορρά"

Αποστολίδης: "Αυτή η νίκη ήταν κάτι άλλο. Δείξαμε σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους ότι μπροστά μας δεν μετράνε ούτε οι πρωταθλητές τους οποίους μέσα σε ένα μήνα τους κερδίσαμε δύο φορές"

Ιωσηφίδης: "Η χαρά μου είναι αφάνταστη. Πρέπει όλοι ναπαραδεχτούν ότι είμαστε μεγάλη ομάδα. Το Κύπελλο το αφιερώνουμε στον κόσμο"

Παπαδόπουλος: "Το Κύπελλο το κέρδισε ο καλύτερος, ασυγκράτητη η χαρά μας"

Σαράφης: "Δείξαμε ότι δεν βγαίνουμε Ευρώπη από σπόντα. Είμαστε οι Κυπελλούχοι, είμαστε οι καλύτεροι"

Λάζος: "Μεγάλη η χαρά μου. Πήραμε το Κύπελλο νικώντας Παναθηναϊκό και διαιτησία. Είμαστε οι πρώτοι, το είδε όλος ο κόσμος"

Μαντζουράκης: "Ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ. Το πίστευα ότι θα κερδίζαμε, το Κύπελλο είναι αφιερωμένο στον κόσμο"

Χατζηιωάννου: "Ήμασταν οι καλύτεροι και κερδίσαμε. Θα στήσουμε το Κύπελλο ψηλά στον λευκό Πύργο"

Τι μετέδωσε το Reuters: Ο ΠΑΟΚ θα συμμετέχει στους αγώνες της προσεχούς περιόδου του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, αφού νίκησε τον Παναθηναϊκό με 2-1 στον τελικό που έγινε στον Πειραιά. Ο Κούδας σημείωσε και τα δύο γκολ του ΠΑΟΚ, ενώ ο Αντωνιάδης (;;;) το γκολ του Παναθηναϊκού...

Φυσικά ο μεγάλο χαμός έγινε στην ΥΠΟΔΟΧΗ των Κυπελλούχων την επόμενη μέρα. Θα υπάρξει αύριο αφιέρωμα σε όσα απίστευτα έγιναν στις 6/7/1972 στη Θεσσαλονίκη!

Και απολαύστε το σχετικό τραγουδάκι που εκείνα τα χρόνια ακουγόταν πολύ!

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...