Μαγκντί: Ο πρώτος Αφρικανός του ΠΑΟΚ!

Με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή του Τζαλμά Κάμπος (Ανγκολέζος) στον ΠΑΟΚ, οι ασπρόμαυρες ιστορίες θυμούνται τον πρώτο αφρικανό παίκτη που φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος!
Μαγκντί: Ο πρώτος Αφρικανός του ΠΑΟΚ!

Για την ακρίβεια όχι απλά την φόρεσε αλλά την τίμησε και με το παραπάνω! Καλοκαιράκι του 1989, ο ΠΑΟΚ με τον Θωμά Βουλινό στον προεδρικό θώκο, ανοίγει μεταγραφικό δίαυλο με την Αίγυπτο! Ο ΠΑΟΚ έκανε την προετοιμασία του στο Λεμπένσκι Βιρ της Γιουγκοσλαβίας (ενωμένη τότε), προπονητής της ομάδας ήταν ο Ολλανδός Ρομπ Γιάκομπς με βοηθό τον Μπάμπη Μιχαηλίδη, όταν κάποιος από τους ανθρώπους της ομάδας εντόπισε σε διπλανό προπονητικό κέντρο την παρουσία της αιγυπτιακής ομάδας Ζάμαλεκ, στις τάξεις της οποίας ανήκε ένας βιρτουόζος χαφ, ο οποίος "μιλούσε" με την μπάλα! 

Αμέσως έπεσε σύρμα, ο Δικέφαλος κινήθηκε ταχύτατα, καθώς από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως επρόκειτο για λαβράκι και ο Μαγκντί τις επόμενες μέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, κάτοικος της οποίας παρέμεινε για τα επόμενα τέσσερα (και κάτι εβδομάδες) χρόνια!

Οι παλιότεροι σίγουρα θυμόμαστε την ξεχωριστή σχέση που είχε ο Τολμπά με το ... τόπι. Ένας χαρισματικός μπαλαδόρος, με εκπληκτική ντρίπλα, ένας πραγματικός μάγος που καθήλωνε με το παιχνίδι του. Διεθνής με την ομάδα της χώρας του (24 συμμετοχές και 1 γκολ), άφησε το στίγμα του στον Δικέφαλο, δεν ευτύχησε όμως να σηκώσει κάποιο τρόπαιο!

Πριν έρθει στον ΠΑΟΚ πήρε με τη Ζάμαλεκ έξι τίτλους, ανάμεσά τους δύο Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής και μετά την αποχώρησή του με την Αλ Αχλί επίσης έξι τίτλους, ανάμεσά τους ένα Τσάμπιονς Λιγκ, με την Ανόρθωση έναν τίτλο (πρωτάθλημα) και με τη Λέφσκι Σόφιας δύο τίτλους (πρωτάθλημα - κύπελλο Βουλγαρίας).

Ο Μαγκντί αγωνίστηκε με τον ΠΑΟΚ σε 112 ματς (86 για το πρωτάθλημα, 20 για το κύπελλο και 6 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Πέτυχε 12 γκολ στο πρωτάθλημα και 5 στο Κύπελλο. Ήταν ο 14ος ξένος παίκτης που έγινε κάτοικος Τούμπας, από το 1974 (τότε επιτράπηκε να γίνονται μεταγραφές αλλοδαπών παικτών) και μετά.

Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με τον σχολιασμό αγώνων και την προπονητική. Συχνά τον ακούμε να δίνει συνετεύξεις από τη χώρα του σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, γιατί όπως λέει και μια σοφή ΠΑΟΚτσήδικη ρήση: Μια φορά ΠΑΟΚ, για πάντα ΠΑΟΚ!

Μετά τον Μαγκντί, ακολούθησαν και άλλοι Αιγύπτιοι παίκτες στην ομάδα μας. Χοσάμ Χασάν, Ιμπραήμ Χασάν, Τάχα, Σάμπρι, Μέγκαχεντ, Σικαμπάλα. Κανείς τους όμως δεν είχε τη λάμψη, τη διάρκεια και την προσφορά του μεγάλου Μαγκντί Τολμπά! 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη...