Αποκλεισμός σε συνθήκες ζούγκλας! (1982)

Σαν σήμερα (2/6/1982) διεξήχθη στη Λεωφόρο ο επαναληπτικός ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1981-1982, ανάμεσα σε βάζελο και ΠΑΟΚ...
Αποκλεισμός σε συνθήκες ζούγκλας! (1982)

Ο Δικέφαλος κατέβηκε στη Λεωφόρο για να υπερασπιστεί το 1-0 με το οποίο είχε κερδίσει στο ματς της Τούμπας, αλλά εκτός από τον βάζελο είχε να αντιμετωπίσει και μια κατάσταση πραγματικής ζούγκλας, στη δημιουργία της οποίας πρωτοστάτησε ο τότε πρόεδρός του παναθηναϊκού, Γιώργος Βαρδινογιάννης!!!

Το κείμενο γράφτηκε ακριβώς πριν ένα χρόνο και τότε είχαμε επισημάνει χαρακτηριστικά: Ιβάν καλά είναι αυτά να στα μεταφέρει κάποιος, γιατί η ιστορία λένε πως είναι κύκλος... Μόλις πριν λίγα χρόνια -δυστυχώς-  η ιστορία μάς επιβεβαίωσε με θύμα αυτήν τη φορά τον Βλάνταν Ίβιτς!!!

Κυρίαρχο στοιχείο του αγώνα ήταν το έξω από τα πλαίσια μένος της εξέδρας προς τους παίκτες του ΠΑΟΚ, που σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού δέχτηκαν πλήθος αντικειμένων τα οποία πετούσαν οι πράσινοι επιστήμονες!

Ενδεικτικά καταγράφουμε: τον τραυματισμό του προέδρου του ΠΑΟΚ Γιώργου Παντελάκη στο 72', από πέτρα ή κέρμα (εμφανίστηκε στα αποδυτήρια αιμόφυρτος!!!), όπως και τη ρίψη από τον πρόεδρο του βάζελου στον Γούναρη μιας ... σταχτοθήκης!!!

Κατά τη διάρκεια του ματς ο γιατρός της αθηναϊκής ομάδας (και πρώην παίκτης της) Φραγκίσκος Σούρπης, τράβαγε από τα μαλλιά (!!!) τον βοηθό μιας και η πλάγια γραμμή ήταν ακριβώς δίπλα στους πάγκους του γηπέδου, κάτι που σημειώθηκε στο φύλλο αγώνα αλλά ουδείς συγκινήθηκε, ενώ όταν ο Παντελάκης απευθύνθηκε στον Κωνσταντίνου (είναι αυτός ο τύπος που βρέθηκε στο Μέγαρο για τα 90 χρόνια ΠΑΟΚ!) για τον τραυματισμό του, ο τότε τερματοφύλακας του βάζελου και μετέπειτα αντιπρόεδρός του, στωικά του απάντησε πως την αιμορραγία την προκάλεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ξύνοντας το κεφάλι του!!!

Κλείνουμε την αναφορά στα της εξέδρας, τονίζοντας πως ίσως δεν έχουν ξαναπέσει τόσα μπουκάλια και πάσης φύσεως αντικείμενα σε ελληνικό γήπεδο! Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αγωνίστηκε ο ΠΑΟΚ εκείνη την Τετάρτη του 1982. 

Όσον αφορά το παιχνίδι, ο Δικέφαλος έκανε ένα από τα καλύτερά του ματς στην Αθήνα και έχασε καθαρά λόγω της αστοχίας των Δημόπουλου - Κωστίκου, που πέταξαν στα σκουπίδια τις εξαιρετικές ευκαιρίες στις οποίες ήταν πρωταγωνιστές.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 0-0 και στο 50' ο Ντόκεν μετά από βαθιά σέντρα του Γαλάκου, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ολιγωρία της άμυνάς μας και με κοντινό πλασέ ισοφάρισε το σκορ της Τούμπας.

Και ενώ πλησιάζαμε στο τέλος του παιχνιδιού και όλα έδειχναν πως αυτό θα πήγαινε στην παράταση, στο 89' ο Χαραλαμπίδης νίκησε τον Φούρτουλα και έστειλε τον βάζελο στον τελικό, όπου τον περίμενε η Λάρισα την οποία κέρδισε 1-0 κατακτώντας το τρόπαιο.

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι: Αλαβάντας, Δαμανάκης, Αποστολίδης

Ο ρέφερι προκειμένου να κρατήσει το ματς έδειξε κίτρινες στους Λιβαθηνό, Κατσιάκο, Γεωργόπουλο, ενώ έστειλε στα αποδυτήρια τον Γούναρη στο 70' (για χτύπημα στον Γαλάκο) και τον Καρούλια στο 76' για εξύβριση!

Οι αρχικές συνθέσεις των ομάδων:

βάζελος: Κωνσταντίνου, Κυράστας, Καρούλιας, Κόβης, Καψής, Λιβαθηνός, Κουρόπουλος, Κατσιάκος, Χαραλαμπίδης, Ντόκεν, Γαλάκος  

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Αλαβάντας, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Δαμανάκης, Σίγγας, Γεωργόπουλος, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος 

* Ο Δικέφαλος με τον Γερμανό Χανς Χέερ στον πάγκο του, εκείνη τη σεζόν είχε αποκλείσει διαδοχικά: Στον α' γύρο την Παναχαϊκή (4-1), στον β' γύρο πέρασε χωρίς αγώνα, στον γ' γύρο την ΑΕΚ σε διπλά ματς (6-1, 2-2 ) και στα προημιτελικά τον Πανιώνιο επίσης σε διπλά παιχνίδια (1-0, 2-1)...

* Στους "4" πέρασαν, η Κόρινθος (!), η Λάρισα, ο βάζελος και ο ΠΑΟΚ. Η κληρωτίδα έβγαλε τις δύο τελευταίες από τις προαναφερθείσες ομάδες να κληρώνονται να παλέψουν για το εισιτήριο του τελικού, ενώ Κόρνθος - Λάρισα ήταν το άλλο ζευγάρι των ημιτελικών.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...