Στη μάχη του τίτλου, διπλό στον Πειραιά! (vid)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Πέντε αγωνιστικές υπολείπονταν για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της περιόδου 1976-1977.
Στη μάχη του τίτλου, διπλό στον Πειραιά! (vid)

Ο Πρωταθλητής της περασμένης σεζόν ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε εκτός έδρας τον Εθνικό Πειραιά και κυνηγούσε τον τίτλο, ευρισκόμενος έναν βαθμό πίσω από τον Παναθηναϊκό!

Εκείνη την αγωνιστική (30ή, σαν σήμερα 22/5/1977) η αθηναϊκή ομάδα πήρε διπλό στα Γιάννινα (0-2) και ο ΠΑΟΚ επικράτησε στο Καραϊσκάκη επί του Εθνικού με 1-2, η διαφορά του ενός βαθμού παρέμεινε και οι τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές προβλεπόταν καθοριστικές, καθώς υπήρχε και ματς μεταξύ των πρωτοπόρων στην Τούμπα και μάλιστα τη μεθεπόμενη αγωνιστική (32η). 

Ο ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση με τον Εθνικό μπήκε στο ματς με μεγάλο πάθος και για 25 λεπτά έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο για την εστία του Θεοδωρίδη στο πρώτο ημίχρονο.

Αντίθετα οι γηπεδούχοι στην πρώτη αξιόλογη φάση τους σκόραραν με τον Ιντζόγλου στο 31' και με αυτό το σκορ (1-0) πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια. Στην επανάληψη ο Δικέφαλος μπήκε με πατημένο το γκάζι και στο 59΄ισοφάρισε με τον Σταύρο Σαράφη με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Το γκολ αυτό έδωσε ψυχολογία στην ομάδα και αφού στο 83' δεν πληρώσαμε ένα λάθος του Μηλίνη, στο επόμενο λεπτό έγινε η ανατροπή! Δράστης ο Χρήστος Τερζανίδης (εικόνα που ακολουθεί).

 

Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης είδαν την κόκκινη κάρτα του Καρακίτσου ο Κερμανίδης και ο Σταματάκης που διαπληκτίστηκαν!

Από τον ΠΑΟΚ διακρίθηκαν οι Αναστασιάδης Κερμανίδης, Τερζανίδης Δαμανάκης και Αποστολίδης.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Εθνικός Πειραιά: Θεοδωρίδης, Χ. Σταματάκης, Δ. Σταματάκης, Παπάς, Παπαδόπουλος, Καραΐσκος, Μητρόπουλος, Φυλακούρης, Ιντζόγλου (53' Βαμβακούσης), Κρητικός, Ρόρμπαχ  

ΠΑΟΚ: Μηλίνης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Πέλιος, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Αναστασιάδης (85' Καπουσούζης), Δαμανάκης, Γκουερίνο  

* Στην αρχική photo διακρίνεται το γκολ της ισοφάρισης από τον Σταύρο Σαράφη, που νίκησε τον Θεοδωρίδη και ισοφάρισε

* Η χρονιά ξεκίνησε με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς (26 ματς) και ολοκληρώθηκε με τον Άγγλο Μπίλι Μπίγκαμ (8 παιχνίδια)

* Πρώτοι σκόρερς του ΠΑΟΚ ήταν ο Γκουερίνο με 13 γκολ και ο Ορφανός με 11. Στα αξιοσημείωτα η παρουσία του Μπλάντεν Φούρτουλα μόλις 15 φορές κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ, ενώ την προηγούμενη χρονιά δεν είχε χάσει ούτε ένα λεπτό, παίζοντας ανελλιπώς σε όλα τα ματς! Στα υπόλοιπα 19 παιχνίδια έπαιξε ο Μηλίνης.

* Το πρωτάθλημα το πήρε τελικά ο ... βαζελος (για αυτόν δούλεψε πιθανότατα τόσο ο Μαρινέλης στο ματς με τον ΠΑΣ στην Τούμπα όσο ΚΑΙ ο "χασάπης" Τσουκαλαδέλης στη Φιλαδέλφεια!) με 54 βαθμούς, στη 2η θέση ισοβαθμήσαμε εμείς και ο γάβρος με 52 βαθμούς, με την ομάδα της Μουνιχίας να υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων (70-27 έναντι 63-27)!

Αυτά γινόταν στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια! Σφαγές χωρίς να κρατιούνται ούτε τα προσχήματα! Σφαγές που μπορεί να στέρησαν από την ομάδα μας τίτλους, όμως συσπείρωσαν γύρω της χιλιάδες ανθρώπους από διαφορά μέρη της χώρας, οι οποίοι έβλεπαν τις αδικίες που γινόταν και συστρατεύτηκαν κάτω από το ασπρόμαυρο λάβαρο!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...