Όταν μιλούσε ο νόμος της ... Τούμπας! (1986)

Το ημερολόγιο έδειχνε 30/3/1986... Ο πρωταθλητής της περασμένης σεζόν ΠΑΟΚ, υποδεχόταν στην Τούμπα τον γάβρο.
Όταν μιλούσε ο νόμος της ... Τούμπας! (1986)
Photo Credits: @aspromavresistories.blogspot.com

Η ομάδα είχε μια από τις χειρότερες χρονιές της ιστορίας της από καθιερώσεως της Α' Εθνικής, καθώς μετά την πρωτιά της περασμένης σεζόν, προέκυψαν πάμπολλα προβλήματα τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Λίγες μέρες νωρίτερα (2/3/1986), απολύθηκε ο τεχνικός που χάρισε στην ομάδα το τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της (Βάλτερ Σκότσικ), ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του παίρνοντας μαζί και τις δύο πανέμορφες κόρες του (για όσους θυμούνται...), δίνοντας τη θέση του στον Μιχάλη Μπέλλη.

Από το ζενίθ στο ναδίρ λοιπόν, με τον ΠΑΟΚ να τερματίζει στη 10η θέση του πρωταθλήματος (κάτι που είχε συμβεί ως τότε μόνο τη σεζόν 1960-61), συγκεντρώνοντας μόλις 27 βαθμούς και έχοντας 10 νίκες, 7 ισοπαλίες και 13 (!) ήττες, με τα τέρματα να είναι 33-38!

Μόνο τη χρονιά 1995-96 η ομάδα είχε χειρότερη θέση από καταβολής της μεγάλης κατηγορίας (14η)  

Εκείνη τη σεζόν λοιπόν, ήρθε η ώρα να υποδεχτούμε στην Τούμπα τον γάβρο, με την μεταξύ μας προϊστορία από τις 3/1/1971 και μετά να λέει μόνο ΠΑΟΚ!

Μπροστά σε 27.000 θεατές (24.970 εισιτήρια) στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής ο Δικέφαλος πήρε ένα πολύτιμο τρίποντο, επικρατώντας με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Ορφανός με κεφαλιά στο 27', μετά από κόρνερ του Βασίλη Βασιλάκου. Ο Ορφανός είχε επιστρέψει στην ομάδα το περασμένο καλοκαίρι για να κρεμάσει εδώ τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, μετά το πενταετές πέρασμά του από την ομάδα της Μουνιχίας

Οι φιλοξενούμενοι ερχόταν από ένα σερί τριών νικών, όμως αυτό δε σήμαινε και πολλά για τον ΠΑΟΚ, που ακόμη και σε μια τόσο κακή χρονιά, έφτασε εύκολα στη νίκη, με το 1-0 να τον αδικεί και να μην εκφράζει σε καμία περίπτωση την εικόνα της αναμέτρησης...

Με τους Αναστόπουλο – Μητρόπουλο – Ξανθόπουλο να έχουν εξαφανιστεί αγωνιστικά, ο ΠΑΟΚ πίεσε έντονα τον μισητό αντίπαλο από το 1' κιόλας, όταν το σουτ του Αλεξανδρίδη πέρασε μόλις άουτ, ενώ στο 10' το σουτ του ίδιου το απέκρουσε πολύ δύσκολα ο εξαιρετικός εκείνη τη μέρα Αρβανίτης.

Στο 30' ο Ολυμπιακός απείλησε για μία και μοναδική φορά στο ματς, όταν Αλαβάντας – Σκαρτάδος μπερδεύτηκαν, ο Αναστόπουλος μπήκε στη φάση, όμως ο Γκιτσιούδης με το σώμα σταμάτησε το σουτ του επιθετικού των φιλοξενούμενων.

Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ έφτασε πολύ κοντά σε ένα ακόμη γκολ με τους Ορφανό (κεφαλιές στο 46' και 49'), Πίττα με βολίδα στο 57', με τον Αρβανίτη να σταματάει πολύ δύσκολα τις προσπάθειες των παικτών μας.

Στο 89', ο διαιτητής Τριανταφύλλου, έδωσε φάουλ έξω από την περιοχή, αντί για πέναλτι, σε ανατροπή του Αλεξανδρίδη μέσα σε αυτήν, στο μοναδικό του λάθος στο ματς!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Μαλιούφας, Ψαρράς, Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Πίττας (84' Μπανιώτης), Σίγγας, Βασιλάκος (74' Λιάκος), Ορφανός 

γάβρος: Αρβανίτης, Ξανθόπουλος, Κοκολάκης, Παπαγγέλης (46' Μπάριος), Μίχος, Σεμερτζιδης, Τόγιας, Παπαχρήστου, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Βαΐτσης

* Κατά την αρχαιότητα Μουνιχία ή Μουνυχία λεγόταν ο σημερινός λόφος της Καστέλλας του Πειραιά και συγκεκριμένα η κορυφή και η ανατολική πλαγιά με τον προ αυτού όρμο, που αποτελούσε τον λεγόμενο λιμένα Μουνιχίας, το σημερινό Μικρολίμανο.

 * Τη σεζόν 1985-1986 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 10η θέση (!!!), με 27 βαθμούς (10 νίκες, 7 ισοπαλίες, 13 ήττες) και τέρματα 33-38...

* Η χρονιά ξεκίνησε με τον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ στον πάγκο (22 αγώνες) και ολοκληρώθηκε με τον Μιχάλη Μπέλλη (8 παιχνίδια).

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...