Η αποκαθήλωση ενός "μέλους της οικογένειας"

Το ψυχολογικό αλλά και λειτουργικό σοκ που προκάλεσε στις τάξεις του ΠΑΟΚ η ξαφνική φυγή του προπονητή Λουτσέσκου, φούντωσε άμεσα τις συζητήσεις για το τι έφταιξε.
Equalizer Equalizer
Η αποκαθήλωση ενός "μέλους της οικογένειας"

Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η πραγματικότητα είναι ψυχρή και πιέζει για την εύρεση αντικαταστάτη. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ από το πρώτο δευτερόλεπτο έδειξε αποφασισμένη να βρει αξιόπιστη λύση ώστε αύριο, Δευτέρα 01/07, η ομάδα να ταξιδέψει στην Ολλανδία έχοντας προπονητή.

Υπό άλλες συνθήκες η τελευταία πρόταση θα φάνταζε αστεία. Μια ομάδα οργανωμένη, με τους πάντες πληρωμένους (και με το παραπάνω) στην ώρα τους, ερχόμενη από πανάξια κατάκτηση ενός μάλλον εύκολου νταμπλ τίτλων, κινδυνεύει (;) να ταξιδέψει για προετοιμασία αγώνων Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς όχι απλά να έχει βασικό προπονητή, αλλά ούτε καν προπονητικό τιμ.

Μοιάζει τετριμμένο : Αυτά, μόνο στον ΠΑΟΚ γίνονται.

Τα σενάρια για το πως φτάσαμε εδώ κυκλοφόρησαν από την πρώτη στιγμή. Ο πολύ πιεστικός Ιβάν, οι διαφωνίες για τη δομή του νέου ρόστερ, η κακή ψυχολογία μετά από δυο σεζόν πίεσης και άγχους. Και βεβαίως, τα πολλά λεφτά των Αράβων.

Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά. Πιθανότατα, όλα έπαιξαν τον ρόλο τους.

Το πόσο απαιτητικός και πιεστικός είναι ο ΠΑΟΚ και πρωτίστως ο κόσμος του, αλλά και βεβαίως ο Ιβάν Σαββίδης, τα γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Δεν μαθαίνουμε κάτι καινούριο.

Το πως όμως ένας προπονητής τον οποίο ο Γιώργος Σαββίδης μέχρι την Τετάρτη αποκαλούσε «οικογένεια» ξαφνικά τα γκρεμίζει όλα και φεύγει επικαλούμενος χίλιες δικαιολογίες, είναι κάποιου είδους νέο ρεκόρ για το μεγάλο βιβλίο αυτοκαταστροφικής μανίας του ΠΑΟΚ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήρθε στον ΠΑΟΚ κόντρα στις απαιτήσεις της πλειοψηφίας. Σχεδόν κανείς δεν έβλεπε το ποτήρι «μισογεμάτο» με αυτόν τον κόουτς. Στηρίχθηκε όσο λίγοι, πέτυχε να φέρει την ομάδα στα μέτρα του και έφερε τον σύλλογο στη γη της επαγγελίας. Σε δυο πρωταθλήματα. Σε δυο νταμπλ. Σε στιγμές ονειρεμένες για τις οποίες ο κόσμος διψούσε χρόνια. Έφερε τον εαυτό του στο πάνθεον του συλλόγου και είχε πλέον την ευκαιρία να απαιτεί πράγματα και πολιτικές για το αύριο της ομάδας.

Αυτά δεν αμφισβητούνται. Και όλοι τον ευχαρίστησαν και τον αποθέωσαν.

Το να μπούμε όμως στη διαδικασία να τον δικαιολογήσουμε ή να τον δικαιώσουμε για την άτακτη και απρόσμενη φυγή του, θα ήταν παρανοϊκό.

Γιατί απλά, όποιος έχει έστω και λίγη αντίληψη σχετικά με τη σημασία του οικογενειακού κλίματος, της ομοιογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων που υπάρχουν σε μια ομάδα (και ειδικά στον πάντα φορτισμένο ΠΑΟΚ), καταλαβαίνει τη βαρύτητα του να φύγει χωρίς πραγματικό λόγο όλο το προπονητικό τιμ λίγες μέρες, ουσιαστικά λίγες ώρες, πριν τη προετοιμασία. Όσες δικαιολογίες και αν προβάλλει, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε «έγκλημα» (ποδοσφαιρικό).

«Έγκλημα» σε βάρος της ομάδας, των παικτών και της υστεροφημίας του.

Κατάφερε, με μια κίνηση, να αποκαθηλώσει τον ίδιο του τον εαυτό. Και να γίνει από «ήρωας», «εγκληματίας».

Ο κουρασμένος προπονητής μπορούσε και έπρεπε να φύγει τον Μαϊο. Κανείς μας δεν θα έλεγε τίποτα γιατί έχει κάθε δικαίωμα να αλλάξει τη ζωή του.

Όχι όμως στα τέλη Ιουνίου.

Η κίνησή του αυτή δεν δείχνει κούραση, δεν δείχνει αδυναμία να συνεχίσει. Δείχνει στοχευμένη προσπάθεια διάλυσης της ομάδας που, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο ίδιος προσπαθούσε και σε μεγάλο βαθμό είχε πετύχει να χτίσει, μέχρι προχθές! Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως τον ακολούθησαν ο… ΠΑΟΚτσής Κωνσταντινίδης και όλο το προπονητικό τιμ. Τόσο κουρασμένοι αισθάνονταν όλοι;

Ιδιαίτερη μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όλοι οι παραπάνω φαίνεται πως πείστηκαν να τα παρατήσουν μέσα σε πέντε λεπτά. Το απόγευμα της Παρασκευής, αφότου ενημερώθηκε ο Ιβάν Σαββίδης για την κάλυψη της ρήτρας από τους Άραβες. Κανείς τους δεν ήξερε τίποτα από πριν. Ενώ όλοι τους ενοχλήθηκαν που ήρθε στην ομάδα ο… Στοχ και απομακρύνθηκε έτσι η εύκολη πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ! Άλλωστε, η συμπεριφορά της οικογένειας Σαββίδη είναι τόσο άθλια, ώστε το να ζεις έγκλειστος στην Αραβία με τα μηδενικά δικαιώματα, φαντάζει πρόοδος για όλους τους (εδώ γελάνε).

Όσο λοιπόν και αν βγαίνει ο… μπαμπάς/ντελάλης Λουτσέσκου σε ΜΜΕ και να μιλά για κακές μεταγραφές, όσο και αν λυσσάξουν οι γνωστοί καλοθελητές στα ράδια, όσο κακός και αν είναι ο Ιβάν, οι πράξεις μιλούν από μόνες τους.

Ο ΠΑΟΚ στήριξε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον πραγματικά μέτριο (βάσει ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας και θεάματος στο χορτάρι) προπονητή Λουτσέσκου και τα αποτελέσματα ήταν άριστα και για τις δυο πλευρές.

Λόγω φόβου, ανεπάρκειας ή όντως λόγω έντονης ψυχολογικής πίεσης, ο προπονητής αποφάσισε να παρατήσει την ομάδα σύξυλη και να φύγει για τα λεφτά, τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Ο ΠΑΟΚ όμως είναι ακόμα εδώ και προχωράει αναβαθμιζόμενος.

Άλλοι θα ξεχαστούν.

Ράζβαν ευχαριστούμε για όλα. Και για το τρύπημα. Στο εξής θα διαλέγουμε τα μέλη της οικογένειας καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη...