Μόνον έτσι τους νικάς ...

Με μάτι όσο πιο ψυχρό και ακομπλεξάριστο γίνεται,θα προσπαθήσω να μοιραστώ με όποιον το επιθυμεί αυτά που είδα εγώ, κατά τη διάρκεια της σαιζόν που μόλις τελείωσε...
Χρήστος Παπανικολάου
Μόνον έτσι τους νικάς ...

Ο Π.Α.Ο.Κ. αυτή τη χρονιά έχασε πολλά και δεν εννοώ μόνο τους δύο τίτλους που πανάξια κατέκτησε πέρυσι...

Έχασε πολλά από το κύρος του σαν σύλλογος,τη συσπείρωση,την αποφασιστικότητα του Λαού του,την πειθαρχία των υπαλλήλων του...

Έχασε από το ειδικό βάρος του και κυρίως έχασε από την εικόνα του στο χορτάρι!

Υπάρχουν βέβαια αρκετές αιτίες και αρκετές δικαιολογίες,που ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν ή απλά όπως τον βολεύει...

Σε έναν καταμερισμό ευθυνών για μια τέτοια μετάλλαξη, μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι...

Από εκείνον που πέρυσι το καλοκαίρι, πήρε αβίαστα το ψηφοδέλτιο και πήγε να μπήξει το μαχαίρι στις φτερούγες του δικέφαλου ψηφίζοντας την πιο αντιΠΑΟΚτσήδικη κυβέρνηση μετά το 1821, έως τον μεγαλομέτοχο Ιβάν Σαββίδη,ο οποίος για μένα τουλάχιστον, δεν ελέγχεται για τις προθέσεις του, αλλά για τις επιλογές αυτών που στελεχώνουν τον ΠΑΟΚ!

Ευθύνη και μάλιστα μεγάλη έχει ο προπονητής, όχι γιατί δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο, αλλά γιατί δεν κατάφερε να πάρει από το υπάρχον υλικό ούτε το 30 τοις εκατό από τους προκατόχους του,παρουσιάζοντας μια ομάδα χωρίς νεύρο και ανδρισμό!

Μια ομάδα χωρίς μαχητικότητα...

Βέβαια για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, έχει και αυτός ελαφρυντικά,με κυριότερο το ότι το "απεριόριστο budget" μετατράπηκε σε FFP , σε μια μόνο νύχτα, μετά τον αποκλεισμό από κάποια ομάδα της Μπρατισλάβας.

Και αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί,οι χθεσινές του δηλώσεις είναι από μόνες τους τραγικές, όταν αφ'ενός μεν ζητώντας ποιοτική ενίσχυση, απαξιώνει το ρόστερ στο σύνολο του,πλην όμως λέει ότι αν δε γίνει αυτό, τότε καλύτερα να πάω στον πόλεμο με τις δευτεράντζες που έχω!

Αυτό για μένα αποτελεί τραγική διαχείριση του υπάρχοντος υλικού, αλλά και ευτελισμό της ίδιας του της προσωπικότητας, μια που δε μπαίνει πουθενά θέμα ευθιξίας, μείωσης προσωπικότητας ή ακόμη και αδιαφορίας για την ίδια του την καριέρα. Εμένα μου δείχνει ότι για αυτόν υπάρχει πρωτίστως το συμβόλαιο και καμιά φιλοδοξία!

Ευθύνη ακόμα μεγαλύτερη έχουν οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι επανειλημμένα έδειξαν ότι αγωνίζονται όπως και όποτε τους κάνει κέφι! Σα να μας κάνουν χάρη,ένα πράγμα...

Ατελείωτα πειθαρχικά παραπτώματα, χαστούκια μεταξύ ποδοσφαιριστών, πρόσφορο έδαφος ρουφιανιάς και ένας γενικός αρχηγός από τα Λίντλ!

Βεβαίως υπάρχει το πρωτόγνωρο σκάνδαλο της ΕΕΑ,που σαφώς και επηρέασε την ψυχολογία του καθενός, αλλά αυτό ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι η φανέλα του ΠΑΟΚ είναι βαριά! Εννοούμε ότι δε φτάνει να είσαι καλός ποδοσφαιριστής για να παίξεις στον ΠΑΟΚ! Πρέπει να έχεις ψυχή ή ακόμα και τρέλα για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις!

Δεν είναι άλλωστε λίγα τα παραδείγματα κατά το παρελθόν από ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα αλλά στον ΠΑΟΚ δεν τα κατάφεραν...

Σοβαροί τραυματισμοί και ανευθυνότητα γιατρών και υπαλλήλων των γραφείων, έφτασαν στο τέλος να διασύρουν το σύλλογο!

Με άλλα λόγια το μόνο που δείχνει να λειτούργησε σωστά στον ΠΑΟΚ (όχι απαραίτητα για το συμφέρον του όμως) είναι ο μηχανισμός προπαγάνδας με δημοσιογράφους, από όλη την Ελλάδα,αλλά και απελπισμένους οπαδούς που κάνουν υπερωρίες με τα λιβανιστήρια και πνίγουν την αλήθεια την ώρα που στριμώχνονται να χωρέσουν στο ευρύτερο Πέι ρολ...

Όποιος θελήσει να ασκήσει κριτική, βαφτίζεται εχθρός του ΠΑΟΚ στο δευτερόλεπτο...

Το πιο τραγικό όμως είναι ότι έχουμε μαύρα μεσάνυχτα για το τι πραγματικά συνέβη και σε πολλές περιπτώσεις πιαστήκαμε τόσο μπούφοι,που πανηγυρίσαμε για μια χαρά που εσκεμμένα μας προσέφεραν με σκοπό να μην αλλάξουμε τίποτα για τη νέα χρονιά!

Με άλλα λόγια, αυτό είναι προσωπική εκτίμηση και δεν είναι ανάγκη να το υιοθετήσει κανένας σας,ο ΠΑΟΚ επιλέχθηκε να τερματίσει δεύτερος,εν αγνοία του!

Επιλέχθηκε ως ο πιο ακίνδυνος να προχωρήσει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, έτσι ώστε ο χοντρός να μαζέψει όλο το μπακίρι κι εσύ να μείνεις στο ίδιο χάλι!

Το μαγείρεμα της σούπας, δυστυχώς πέτυχε και αφ'ενός ο ΠΑΟΚ δύσκολα θα προχωρήσει σε μεγάλες τομές (μια που η δεύτερη θέση χρυσώνει για πολλούς το χάπι) και αν ακόμη παραστεί ανάγκη,ο άσπονδος φίλος μας στην UEFA περιμένει να αναλάβει δράση,αν χρειαστεί...

Εάν μάλιστα το δευτεροβάθμιο της ΕΠΟ, βγάλει καμία περίεργη απόφαση και ξεκινήσεις με μείον βαθμούς τη νέα χρονιά,ο χοντρός θα έχει ζήσει το απόλυτο όνειρο κι εγώ ο "επαρχιώτης" στη νοοτροπία ΠΑΟΚτσής θα αναρωτιέμαι ακόμη αν ο τίγρης στα γεράματα έγινε άνθρωπος και φόρεσε παντελόνια...

Κάπου εδώ, ακούγεται η ΠΑΟΚτσήδικη φωνή της ψυχής μου και με επαναφέρει λέγοντας μου ότι δε χρωστάω καμία χάρη σε κανέναν! Σχέδιο δικό τους εκτέλεσαν εν αγνοία μου...

Ξέρω ότι οι σκέψεις μου είναι πολύπλοκες και κουράζουν ακόμα κι εμένα τον ίδιο που προσπαθώ να τις βάλω σε μια σειρά και να τις καταγράψω, όμως το συμπέρασμα που καταλήγω διεξοδικά είναι ξεκάθαρο και εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι!

Η διοίκηση, παίρνοντας γενναίες και ίσως επώδυνες αποφάσεις κι εμείς κλειδώνοντας το στόχο και εστιάζοντας μόνο εκεί!

Η μεγαλύτερη και η ουσιαστικότερη νίκη του ΠΑΟΚ, ενάντια σε αυτόν τον σάπιο μηχανισμό, θα είναι αν η ομάδα μπορέσει να μπει επιτέλους στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ!

Μόνο τότε θα έχουμε νικήσει και αυτό πρέπει να γίνει αυτοσκοπός για όλους όσους θα μείνουν στην ομάδα,για όλους όσους θα την πλαισιώσουν αλλά κυρίως για όλους εμάς που πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια!

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάει ενωμένος και αποφασισμένος όσο ποτέ άλλοτε,στη μάχη αυτή! Στη μάχη που θα του επιτρέψει να ανέβει επίπεδο, πραγματικά και όχι στα λόγια!

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν εμείς είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά,όχι ο χοντρός, όχι γιος του κερατά, όχι ο Αμερικανός πρέσβης, αλλά ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν μπορεί να μας σταματήσει!

Ας αφήσουμε λοιπόν τη μιζέρια, έχοντας όμως συναίσθηση του τι ακριβώς έχει συμβεί και ας παλέψουμε να πάμε παρακάτω!

Δε μένουμε σε πρόσωπα,συμπάθειες, αντιπάθειες,εγωϊσμούς και εσωστρέφειες!

Ο ΠΑΟΚ δε θα βρει ποτέ το δρόμο του, αν τον αφήσουμε στην τύχη του!

Εμείς θα τον κουβαλήσουμε στους ώμους, όπως γίνεται εδώ και 94 χρόνια!

Ο ΠΑΟΚ πάνω απ'όλα!

Διαβάστε ακόμη...