Ανάλυση του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ...

  Όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας: 0 από 0 = 2-0 ! Και πως αλλιώς να ξεκινήσει η κριτική/ανάλυση ενός αγώνα τον οποίο όλοι περιμέναμε ανυπόμονα, και εν τέλει μας αποζημίωσε μόνο με το αποτέλεσμα;
Προπονητής της Κερκίδας
Ανάλυση του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ...

Σε ένα μετριότατο ματς, την νίκη-πρόκριση πήρε εν τέλει αυτός που έχει εν γένει ανώτερη ομάδα και μοίρα. Ακόμη κι αυτό, είναι ένα επίτευγμα. Αν αναλογιστούμε πως χρόνια τώρα, στα ματς με τη.. μακρινή ξαδέρφη μια κατάρα μας κυνηγά, και ενώ είναι ξεκάθαρα κατώτερου επιπέδου, μας κλέβει βαθμούς, προκρίσεις, ενίοτε και περηφάνια.

Η βραδιά ούτως ή άλλως ξεκινούσε αρκετά αισιόδοξα, αφού είναι φορές που στην Τούμπα η κατάληξη... μυρίζει από νωρίς.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο παιχνίδι έχοντας ξεκάθαρα επιλέξει μια στρατηγική ενάντια στο DNA του. Δεν κυνήγησε την κατοχή μπάλας, δεν την επεδίωξε ούτε λεπτό από το ξεκίνημα του ματς. Ήταν μάλλον σαφές, πως ο ευφυέστατος Ούγγρος συνάδελφος (sic), είχε δώσει εντολή να κρατηθεί στιβαρή αμυντική λειτουργία, σε συνδυασμό με έξυπνες πάσες που στόχο είχαν την πλάτη των αντιπάλων, ώστε να μη διακινδυνεύσουμε σε αντεπιθέσεις. Συνεπώς, σε κύριο ρόλο οργανωτή στο πρώτο μέρος, προωθήθηκε ο Τσιρίλο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πανίδα της Τούμπας...

Από την άλλη, ο αντίπαλος μπήκε φιλότιμα στο παιχνίδι, προσπαθώντας να παίξει κάτι σαν ποδόσφαιρο. Το γεγονός πως σε ολόκληρο το πρώτο μέρος, επιτέθηκε ΜΟΝΟ από τα δεξιά, πέρα από αστείο, είναι και παράδοξο. Μάλλον πόνταρε στην απειρία του μικρού γίγαντα που λέγεται Σταφυλλίδης. Πόνταρε και έχασε. Ακόμα και οι λιγοστές φάσεις που απείλησαν την εστία του Γλύκου, προήλθαν από λάθη ή απροσεξίες.

Και, ως είθισται άλλωστε στα απαράδεκτα Ελληνικά ντέρμπι, φτάσαμε στη στιγμή του πέναλτι. Προβλέψιμα πράγματα. Εφόσον δεν σπάσει το πόδι του επιθετικού, όλοι περιμένουν ανακοινώσεις, επιτροπές, αποπομπές, ενίοτε Εκλογές !

Η φάση του πέναλτι δεν είναι καραμπινάτη. Δεν είναι και θέατρο όμως... Είναι χαρακτηριστική περίπτωση 50-50. Ο αμυντικός πράγματι βάζει το χέρι για να φρενάρει τον επιθετικό, που τον προσπερνά. Ο Λαζαρ πέφτει λίγο υπερβολικά, και μάλλον καθυστερημένα. Ο διαιτητής από τα αριστερά πάει να βγάλει κάρτα για θέατρο. Ο επόπτης τον φρενάρει και δίνει πέναλτι. Λίνο εκτελεί... και γκολ!

Θεωρώ πως ο επιτιθέμενος δεν σκόπευε να πέσει εντυπωσιακά. Προσπάθησε να προσπεράσει τίμια τον αντίπαλο, αλλά όταν είδε ότι λόγω του τραβήγματος χάνει τις πιθανότητες, αποφάσισε να πέσει. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως ΥΠΑΡΧΕΙ τράβηγμα. Αντικανονικό.

Μετά και το γκολ, τα πάντα είχαν ξεκαθαρίσει στον ουρανό της Τούμπας. Χαλαρή πρόκριση, ενάντια σε μια ομάδα που μάλλον ήρθε για να χάσει.

Στο β' μέρος, το γκολ του Κλάους έσβησε κάθε ελπίδα των κακοπροαίρετων, και η παράσταση έληξε. Μαζί και η βραδιά μας. Σε ένα σουτ του Λυμπερόπουλου, απλά αλλάξαμε πλευρό.

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με το γνωστό 4-2-3-1, αν και στην πράξη αυτό δεν βγήκε ποτέ. Ήταν τόσο ανούσια και μάλλον κουραστική η εξέλιξη του παιχνιδιού, που λίγα πράγματα αποτυπώθηκαν στο χορτάρι. Πολλές λάθος πάσες, τραβηγμένες επιλογές και κακές τελικές προσπάθειες. Το γεγονός πως η ομάδα έχει συνεχόμενα παιχνίδια, με ύποπτη συχνότητα, και ελλιπές ρόστερ, σίγουρα είναι δικαιολογία.

Είναι βέβαιο όμως, πως με τέτοιου επιπέδου ποδόσφαιρο, καμία κατάκτηση κυπέλλου δεν είναι δεδομένη. Ούτε καν η πρόκριση στον τελικό. Και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει.

Στην πράξη, είδαμε μια απόλυτη έλλειψη συνοχής στο χώρο του κέντρου, με τα τρία χαφ να τραβούν διαφορετικές πορείες, είτε επιθετικά, είτε αμυντικά. Κι αν η υπόσταση και μόνο του Πάμπλο Γκαρσία, είναι αρκετή για να τον αποφεύγουν οι αντίπαλοι, τότε είναι επίσης σίγουρο, πως τα άστοχα χιλιόμετρα που καλύπτει ο Φωτάκης, σε συνδυασμό με τις επιπολαιότητες του Λαζαρ, αρκούν για να χάνουμε μπαλιές δικές μας.

Μια τεράστια τρύπα στη μέση του γηπέδου, συνεπάγεται πάντα ένα ανοργάνωτο παιχνίδι, δίχως τακτική και ομορφιά, ενώ δημιουργεί και κινδύνους ανασταλτικά.

Η αμυντική γραμμή μάλλον δεν κινδύνευσε ουσιαστικά, έχασε όμως φάσεις που πιθανώς θα στοίχιζαν σε άλλους αγώνες.

Η τριάδα των επιθετικών είχε μια προσθήκη που κέντρισε το ενδιαφέρον, χωρίς όμως να πείσει ότι μπορεί να προσφέρει. Λίγες φάσεις, δυο γκολ, καλή συγκομιδή έστω κι από σπόντα.

Το συμπέρασμα από ένα τέτοιο παιχνίδι δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να πάρει ένα τίτλο με τέτοιες αποδόσεις; Οι βαθιές μπαλιές, που κάποιοι κακοπροαίρετοι αποκαλούν «καμινάδες», ήταν επιλογή ή δείγμα αδυναμίας; Μπορεί ο δικέφαλος να καλύψει τα κενά στο ρόστερ του στα επόμενα κρίσιμα στάδια, ώστε να πάρει ξεκάθαρα αποτελέσματα;

Κι απ την άλλη, είναι αυτή η ΑΕΚ ομάδα πρώτης κατηγορίας;

Κριτική παικτών :

Γλύκος: Σχετικά ήσυχη βραδιά, με κάποια μικρολάθη σε εξόδους. Καθάρισε πάντως και φάσεις. Θαρρώ πως χρήζει βελτίωσης στον τρόπο που «καλύπτει» τις γωνίες στην εστία του, ώστε να μην κινδυνεύει από κοντινά σουτ. Ήταν το πρώτο του ματς με «μεγάλο» αντίπαλο, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό τεστ. Στα θετικά, τα συνεχόμενα ματς που του δίνουν ρυθμό και γνώσεις. Βαθμός: 6/10 Μιας και δεν ήταν αρνητικός, αλλά δεν σταμάτησε και τρένα...

Εττο: Αμφιβάλλω αν κανείς θυμάται το Βραζιλιάνο να αγωνίζεται χτες. Μια δυο φορές πήγε να ανέβει, και μάλλον αναθεώρησε κι έμεινε πίσω. Δεν υποστήριξε σωστά τον Σαλπιγγίδη, ενώ είχε την ευκαιρία να προσφέρει καθώς ο Λεονάρντο ξεκάθαρα μπήκε από υποχρέωση χθες στο γήπεδο. Συνεχόμενα μετριότατα παιχνίδια από το φουλ μπακ του ΠΑΟΚ, που κάποτε πρέπει να ξαναβρεί τη φόρμα που στην αρχή της χρονιάς τον οδηγούσε σε εξαιρετικές συνεργασίες στη δεξιά πλευρά. Βαθμός: 4/10. Δεν κινδύνευσε αλλά ούτε και απείλησε. Απλά δεν συμμετείχε.

Σταφυλίδης: Μακράν ο καλύτερος του γηπέδου. Σε ακόμα ένα κρίσιμο παιχνίδι απέδωσε εξαιρετικά, πιστοποιώντας πλέον και τις αμυντικές του δυνατότητες, κόντρα σε ένα δυνατό προσωπικό αντίπαλο, τον οποίο και έσβησε από το χάρτη, τόσο στον αέρα, όσο και χαμηλά. Έχει δυνατά πνευμόνια, που τον βοήθησαν να προλάβει χαμένες μπαλιές, ενώ δείχνει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Θα μπορούσε να χριστεί σκόρερ στο πρώτο ημίχρονο, μιας και τα σουτ που πιάνει είναι αρκετά εύστοχα. Βαθμός: 8/10 .

 

Μαλεζάς: Στην επιστροφή του ο Στέλιος δεν θα λέγαμε πως αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα. Εν τούτοις, υπήρξαν στιγμές που έχασε τον δραστήριο Σιαλμά, κάτι που για το μελλοντικό στόπερ της Εθνικής, απαγορεύεται. Η κακή λειτουργία των χαφ επέφερε περισσότερες επιθέσεις της ΑΕΚ, τις οποίες καθάρισε εναέρια με άνεση. Βαθμός : 6/10

Τσιρίλο: Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ που όλοι λατρεύουν να γκρινιάζουν, δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει στυλ ποδοσφαίρου. Χθες, μάλλον τον ευνόησε αυτό, αφού εξ αρχής η ομάδα επέλεξε να στηριχτεί σε μακρινές μπαλιές. Επεδίωξε να βρει τους επιθετικούς «με τη μια» αρκετές φορές, με μέτρια αποτελέσματα. Ανασταλτικά δεν αντιμετώπισε προβλήματα, εκτός από ένα δυο λάθη. Βαθμός : 5/10

 

Γκαρσία: Ο ηγέτης Πάμπλο, χθες έδειξε δείγματα κόπωσης, χωρίς να φέρει απολύτως την ευθύνη. Κάλυψε αρκετά χιλιόμετρα, σε ένα ρόλο για τον οποίο δεν είναι κατάλληλος. Τα συνεχόμενα ματς τον έχουν κουράσει, χωρίς πάντως να σβήνουν την τέχνη του. Λίγες πάσες κατάφερε να περάσει, αφού σπανίως η μπάλα προσγειωνόταν στα μέρη του. Πιθανώς θα έπρεπε να έχει φέρει το τόξο για να καταρρίπτει μπαλιές. Δεν έκανε πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις, ενώ πιστώνεται και ορισμένα καλά στημένα που εκτέλεσε, ένα εκ των οποίων κατέληξε στα δίχτυα. Βαθμός : 6/10, και όλοι δικαιούνται άσχημες βραδιές. Ειδικά οι «παλιοί».

Λίνο: Ο Βαραζιλιάνος με Πορτογαλική νοοτροπία και Κορδελιώτικο κούρεμα, σίγουρα δεν έπιασε τα γνωστά επίπεδα απόδοσης. Δοκιμάστηκε ως εξτρέμ, κάτι που έχει αποδειχθεί πως δεν του πάει. Αν μη τι άλλο, έδειξε διάθεση. Ένα γκολ χαμένες τελικές, αλλά και αρκετά επιπόλαιες πάσες. Αποθεώθηκε επιτέλους για την παρουσία του στην ομάδα, την ώρα της αλλαγής του . Βαθμος: 6/10

Φωτάκης: Στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα παιχνίδια η απόδοση του Καλαματιανού με το αρχαιοελληνικό σουλούπι. Αρκετά χιλιόμετρα, κάποιες καλές μεταβιβάσεις, αλλά και πολλά κενά στο χώρο ευθύνης του, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν τα γρανάζια. Θεωρώ πως δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη θέση του στο γήπεδο. Θα μπορούσε ίσως να χριστεί σκόρερ στο εντυπωσιακό ψαλιδάκι στο α' μέρος. Βαθμός: 5/10

Λαζαρ: Μάλλον κουρασμένος ο μέσος της ομάδας μας, δεν έκανε αισθητή την παρουσία του σε όλο το εύρος του αγώνα. Είχε κάποιες καλές συνεργασίες με τον Σαλπιγγίδη, κέρδισε το πέναλτι αλλά στο β μέρος χάθηκε. Και ο ίδιος δήλωσε πως χρειάζεται ξεκούραση. Εντούτοις δεν δικαιολογούνται τα εύκολα λάθη. Βαθμός : 5/10

Σαλπιγγίδης: Ο έτερος διακριθείς του αγώνα, με αρκετή διάθεση και δύναμη να προσφέρει. Παρότι δεν υποστηρίχθηκε σωστά, μοίρασε το παιχνίδι ορθά, κέρδισε μάχες και αρκετά φάουλ, ενώ συμμετείχε στο κερδισμένο πέναλτι. Μπορεί να μη του δόθηκαν ευκαιρίες να σκοράρει, αλλά πατάει σίγουρα καλύτερα στα πόδια του και δείχνει πιο ευχαριστημένος. Βαθμός : 7/10

Κλάους: Είχες δεν είχες, πάλι το κάρφωσες! Πραγματικά φαινόμενο αυτό που συμβαίνει, για ένα παίκτη που δεν σου γεμίζει το μάτι, να έχει τόσο προηγμένο ένστικτο «φονιά». Έδωσε αρκετές μάχες με δύο αντίπαλα στοπερ, με μέτρια αποτελέσματα. Δεν χάλασε το παιχνίδι της ομάδας πάντως, ενώ προωθούνταν σωστά. Άψογη εκτέλεση στο γκολ, σε μια φάση που μόνο εύκολη δεν ήταν. Για ακόμα μια φορά, δεν χρειάστηκε ούτε κοντρόλ, ούτε χρόνο. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Βαθμός:7/10, γιατί έκανες τη δουλειά σου.

Σε ένα ματς που ολόκληρη Τούμπα ασχολείται με κάποιον... Κοντοέ επί ένα τέταρτο, σημαίνει ότι αρκετός κόσμος βαριόταν.

Βαθμολογία αγώνα : 3/10

Στα της κερκίδας, υπήρχε διάθεση και παλμός, υπήρχαν οι γνωστοί ανώμαλοι, και τίποτα παραπάνω. Άλλωστε η έδρα του δικεφάλου μας, δεν είναι ποτέ δυνατό να κριθεί με φυσιολογικά κριτήρια. Σε οικογενειακό διπλό είναι ικανή να βράζει, ενώ σε τελικό Ευρώπης να γκρινιάζει, γιατί ο κόουτς άλλαξε πουκάμισο.

Διαβάστε ακόμη...