Στάθηκε στο ύψος του, μπορεί την πρόκριση!

Το πρώτο ματς της σεζόν 2019-2020 ανήκει πλέον στην ιστορία και ήταν γραφτό να διεξαχθεί απέναντι σε έναν γνώριμο αντίπαλο στα Ευρωπαϊκά σαλόνια, τον Άγιαξ.
Προπονητής της Κερκίδας
Στάθηκε στο ύψος του, μπορεί την πρόκριση!

Ο προπονητής της κερκίδας δε θα μπορούσε να λείπει από τη μεγάλη πρεμιέρα και να σας μεταφέρει την εικόνα που αποκόμισε από το χθεσινό αγώνα.

Ο νέος τεχνικός του Δικεφάλου, Αμπέλ Φερέιρα, παρέταξε την ομάδα με το σύστημα που προτιμάει έχοντας στην άμυνα τους Βαρέλα-Κρέσπο ως κεντρικά μπακ και τους Γιαννούλη-Μάτος στα πλάγια. Στη θέση του αμυντικού χαφ τοποθετήθηκε ο νεοαποκτηθείς Εσίτι με παρτενέρ έναν πιο δημιουργικό χαφ, τον Καντουρί και τους Ζαμπά-Μπίσεσβαρ στις πλευρές πίσω από τους προωθημένους Άκπομ-Πέλκα. Μια νέα διάταξη για την ομάδα μας που δημιούργησε νέα δεδομένα κυρίως στο χώρο των χαφ, όπου ο Μαροκινός Καντουρί φαίνεται να βρίσκει τον πραγματικό του εαυτό και τον Εσίτι να μοιάζει ως εκείνο το χαφ που θα αναχαιτίσει τους αντίπαλους μέσους.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο παιχνίδι με ένα σχετικό φόβο, λίγο το όνομα του αντιπάλου λίγο η πορεία πέρυσι στο champions league που λίγο κόντεψε να φτάσει στον τελικό, λίγο το πρώτο επίσημο ματς μέσα στο ναό, έκαναν νωθρή την εκκίνησή μας. Ο αντίπαλος πατούσε καλύτερα μέσα στο γήπεδο, χωρίς ωστόσο να προκαλεί με την απόδοσή του. Η πρώτη ουσιαστική φάση που δημιουργήθηκε ήταν από λανθασμένο φάουλ που παραχώρησε ο Εσίτι λίγο έξω από την περιοχή, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Το τείχος όχι καλά στημένο, κακή αντίδραση της άμυνας και ένα ακόμα κρύο γκολ στο 10ο λεπτό, την ώρα που φαίνεται ο Γιαννούλης να ακουμπάει ελάχιστα την μπάλα. Η φάση είναι αρκετά δύσκολη ώστε να κατηγορηθεί κάποιος είτε ο Πασχαλάκης είτε ο Γιαννούλης, αλλά δεν παύει να είναι ένα ακόμα κρύο γκολ το οποίο δόθηκε εύκολα στον αντίπαλο.

Ομάδα και κόσμος επηρεάστηκαν σε πρώτη φάση από το γκολ αλλά γρήγορα συνήλθαν. Ο χαμένος στα πρώτα λεπτά Εσίτι βρήκε πατήματα, έβαλε τα πόδια του στη φωτιά κόβοντας πολλές φορές τους αντίπαλους χαφ, ο Καντουρί ανέβασε κατακόρυφα απόδοση και με συντονιστή τον Μπίσεσβαρ ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στο γήπεδο ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει. Η πρώτη ουσιαστική απειλή ήταν ένα σουτ του Μπίσεσβαρ έξω από την περιοχή, έπειτα από στημένο που εκτελέστηκε λίγο έξω από την περιοχή.

Στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ βρήκε τα πατήματά του και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των Άκπομ-Ζαμπά είτε βγάζοντας την μπάλα στον κενό χώρο είτε πιέζοντας τον αντίπαλο ψηλά προκειμένου να κάνει το λάθος. Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα φάνηκε διαβασμένη σε αυτό το κομμάτι και έκλεψε μπαλιές στην αντίπαλη εστία, με την πίεση των δυο φορ και τη βοήθεια των πλάγιων και εσωτερικών χαφ. Σε μία εξ αυτών ο Ζαμπά βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση έχοντας καλά στηρίγματα δίπλα του, τους Άκπομ και Πέλκα αλλά η κακή του αντίδραση δε μας έδωσε το δικαίωμα να εκδηλώσουμε τελική ενέργεια. Σε γενικές γραμμές ο Βραζιλιάνος χθες θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ουσιαστικός και ΕΠΡΕΠΕ να είναι και πολύ πιο προσηλωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκει χώρους, ανεβάζει τις γραμμές του και γίνεται πιο επιθετικός με το πέρασμα του χρόνου, με τους Ολλανδούς να δημιουργούν κάποιες υποψίες φάσεων από στημένες φάσεις στις οποίες φάνηκε ξεκάθαρα μια προβληματική εικόνα. Το κέντρο του ΠΑΟΚ αρχίζει να δουλεύει καλύτερα, ο Γιαννούλης βρίσκει τους χώρους που του ζητάει ο προπονητής του και σε μια υποδειγματική αντεπίθεση ο Μπίσεσβαρ ξεκινάει πίσω από το κέντρο έχοντας στήριγμα τον Έλληνα μπακ και τους Άκπομ-Πέλκα έτοιμους για όλα. Μαζεύει ο Ολλανδός χαφ τους αντίπαλους απάνω του και την κατάλληλη στιγμή σπάει την μπάλα στο Γιαννούλη, ο νεαρός με παράλληλη συρτή σέντρα ακριβείας βρίσκει τον Τσούμπα και η Τούμπα στο πόδι!

Εξαιρετική ανάπτυξη εξαιρετικό τελείωμα από τον Άκπομ στο 31ο λεπτό. Ο ΠΑΟΚ μετουσιώνει το ανέβασμα της απόδοσής του με ένα γκολ δουλεμένο, το οποίο δείχνει την ποιότητα της ομάδας. Οι ολλανδοί δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την κόντρα του Δικεφάλου, η ομάδα μας βρήκε το χώρο και τους σκότωσε. Ο ΠΑΟΚ ξεσηκώνει τον κόσμο που λυσσάει στις εξέδρες και ο αντίπαλος τα έχει χαμένα.

Στην ακριβώς επόμενη φάση ο διαιτητής προστατεύει τον Αίαντα από καθαρή κάρτα, η κίτρινη θα ήταν λίγη, σε απαράδεκτο μαρκάρισμα πολύ κοντά στην περιοχή στον Άκπομ. Είναι μπροστά στη φάση ο Τσέχος διαιτητής αλλά κλείνει τα μάτια καθώς εκτός από το πολύ επικίνδυνο φάουλ που θα έφερνε κόσμο μέσα στην περιοχή, θα έπρεπε και το λιγότερο να κιτρινίσει τον παίκτη του Άγιαξ. Βλέπουμε ότι πουθενά δεν είναι όλα ιδανικά.

Η ομάδα μας δεν πτοείται, τα επιθετικά μας χαφ παίζουν σαν ταύροι και ο Άκπομ μοιάζει θηρίο στο κλουβί απέναντι στους αντίπαλους μπακ. Ο Εσίτι κόβει κάθε προσπάθεια των πολύ δυνατών χαφ των Ολλανδών δίνοντας τη δυνατότητα να τρέξουμε στην κόντρα επίθεση. Το ημίχρονο κοντεύει στο τέλος του αλλά ο ΠΑΟΚ δε θέλει να αφήσει το μομέντουμ του αγώνα. Ο Ζαμπά βγαίνει στα πλάγια και κερδίζει φάουλ, ο Μπίσεσβαρ δείχνει την κομπίνα και όλοι είναι ανεβασμένοι στην μικρή περιοχή των Ολλανδών. Σφυρίζει ο διαιτητής και εκτελείται υποδειγματικά το σενάριο που είχαν σχεδιάσει Μπίσεσβαρ και Μάτος!! Η μπάλα στα δίχτυα και η απόλυτη ανατροπή! Ο μάστερ των κεφαλιών ξαναχτυπά και καρφώνει τους Ολλανδούς!

Παραλήρημα στην Τούμπα!! Ο Φερέιρα προσπαθεί να κρατήσει την μπάλα χαμηλά, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει λυσσάξει. Μένουν 5 λεπτά για τη λήξη και η ομάδα μας πατάει άλλες δυο φορές με εξαιρετικές συνθήκες τη μικρή περιοχή στων Ολλανδών. Σε πρώτη φάση έχουμε μια κάθετη διείσδυση του Πέλκα, οποίος βγαίνοντας λίγο πλάγια σερβίρει εξαιρετικά προς τον Άκπομ αλλά το πόδι του αντιπάλου κόβει την μπάλα και ο επερχόμενος Καντουρί δεν καταφέρνει να ακουμπήσει για χιλιοστά την μπάλα με τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο. Σε δεύτερο χρόνο ο Ζαμπά κάνει μια απίστευτη ενέργεια πάνω στην τελική γραμμή και χορεύοντας τον αντίπαλό του γυρνάει στην μικρή περιοχή στον αμαρκάριστο Πέλκα, που κάνει ένα σουτ λίγο δίπλα από το δοκάρι.

Η ομάδα μας είχε τεράστια ευκαιρία να κάνει το 3-1 και να στείλει αλλού το παιχνίδι, με τους Ολλανδούς να τα έχουν χαμένα για 20-25 λεπτά. Χάθηκαν 2 κλασικές ευκαιρίες οι οποίες θα μπορούσαν να διαμορφώσουν αλλιώς το σκορ, αλλά και την ψυχολογία των 2 ομάδων. Αυτό που κρατάμε όμως είναι ότι ο ΠΑΟΚ δε μάσησε από το κρύο και γρήγορο γκολ, αντιθέτως έβγαλε αντίδραση και έπαιξε το ποδόσφαιρο που ξέρει τρομάζοντας πλήρως τον αντίπαλο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε κατά τον ίδιο τρόπο, με τους Ολλανδούς να έχουν μια ευκαιρία μέσα από την περιοχή αλλά και τον ΠΑΟΚ να βγάζει 1-2 κόντρα επιθέσεις, με τον Ζαμπά όμως να μην κάνει σωστή μπαλιά και να χάνεται πάλι ευκαιρία. Το ματς πήγε να ανοίξει και η εντολή του Φερέιρα ήταν χαρακτηριστική για συντήρηση στον τομέα ταχύτητα καθώς οι Ολλανδοί μπορούν να σε κάνουν άνω κάτω εφόσον τους δώσεις χώρους. Με το πέρασμα του χρόνου, οι δυνάμεις μας στερεύανε και ειδικά παίκτες κλειδιά όπως οι Μπίσεσβαρ-Καντουρί φάνηκαν να ξεμένουν από ενέργεια, με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να έχει συνέχεια την μπάλα στα πόδια του.

Αναπόφευκτο ήταν να δεχθούμε πίεση κυρίως από τα πλάγια με τους παίκτες του Άγιαξ να βρίσκονται με μαγικό τρόπο ανά διαστήματα και την ομάδα μας να μην μπορεί να ακολουθήσει. Σε μια επίθεση η οποία φαινόταν ότι θα κοβόταν εύκολα η μπάλα, η τύχη χαμογέλασε για μια ακόμα φορά στους Ολλανδούς, με το Βαρέλα να διώχνει αλλά η μπάλα να βρίσκει πάνω στο Χούντελαρ και να καταλήγει βασανιστικά στα δίχτυα του Πασχαλάκη. Ένα ακόμα γκολ που χαντάκωσε την ψυχολογία της ομάδας και σε συνδυασμό με την κούραση βασικών γραναζιών, έριξε κατακόρυφα την απόδοσή μας.

Οι αλλαγές του Φερέιρα είχαν ως στόχο να κρατήσουν πιο σωστά τις γραμμές με τον Λημνιό να μπαίνει στη θέση του Πέλκα και τον Μπίσεσβαρ να μετατίθεται δίπλα στον Άκπομ. Στη συνέχεια ο Αουγκούστο πήρε τη θέση του Ολλανδού ώστε να ενισχυθεί κι άλλο ο χώρος του κέντρου ώστε και να κοπούν οι επιθέσεις των αντιπάλων, αλλά και να ανέβει πιο ορθολογικά η μπάλα στην επίθεση. Δυστυχώς, δε βοήθησαν οι αλλαγές όσο περιμέναμε, καθώς και ο Στοχ που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο δεν κατάφερε να φανεί. Η ομάδα μας ξέμεινε από δυνάμεις, είναι απόλυτα λογικό να συμβεί μιας και μιλάμε για το πρώτο επίσημο ματς σε φουλ ρυθμούς απέναντι σε πολύ δυνατό αντίπαλο, αλλά κατάφερε να κρατήσει μακριά τον Άγιαξ από την εστία μας.

Κατά αυτόν τον τρόπο διατηρήθηκε το 2-2, ένα σκορ πολύ δύσκολο για τον επαναληπτικό αλλά όχι απαγορευτικό για αυτόν τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα μας θα τα δώσει όλα μέσα στην Ολλανδία για να καταφέρει μια τεράστια πρόκριση. Έχει τα φόντα και τις δυνατότητες, να πάρει την πρόκριση όχι κλέβοντας το αποτέλεσμα, αλλά παίζοντας το ποδόσφαιρο που ξέρει αξιοποιώντας όμως στο έπακρο τις ευκαιρίες που θα τις δοθούν. Οι παίκτες το πιστεύουν, ο προπονητής είναι έτοιμος για τη μεγάλη πρόκληση...

Εμείς στη θέση μας και να τους κάνουμε κόλαση το γήπεδο με τη μοναδική οπαδική μας τρέλα!!!

ΠΑΜΕ ΠΑΟΚΑΡΑ!!!!!

Διαβάστε ακόμη...