Tactical Analysis: Η ώρα των αποδείξεων

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός λοιπόν για τη 12η αγωνιστική της Volleyleague σε ένα ντέρμπι που θα δείξει πολλά.
Κουβανός Κουβανός
Tactical Analysis: Η ώρα των αποδείξεων

Μπορεί να μην επηρεάσει σε καμία περίπτωση βαθμολογικά και τις 2 ομάδες, αλλά ο νικητής θα έχει ένα σημαντικό ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει της τελικής ευθείας. Ένα παιχνίδι αποδείξεων και για τις 2 ομάδες, καθώς οι 2 βασικοί διεκδικητές συγκρούονται και η ισορροπία των δυνάμεων μπαίνει σε δοκιμασία.

Ο Παναθηναϊκός αναμένεται να παραταχθεί με όλους τους παίκτες και έτοιμος να αξιοποιήσει τα καλά του χαρτιά. Ποια είναι αυτά; Το σερβίς, η επίθεση και το μπλοκ. Στη γραμμή του σερβίς διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες όπως ο Πρωτοψάλτης, ο Ράπτης, ο Ανδρεόπουλος, ο Γιάκομπσεν και ο Βαν Ντε Ντρις που μπορούν να "σκοτώσουν" την αντίπαλη υποδοχή και να οδηγήσουν την αντίπαλη επίθεση εύκολα στο πολύ καλό τους μπλοκ όπου ξεχωρίζει η παρουσία των Ρανγκέλ και Ντε Ντρις, ενώ τόσο ο Πρωτοψάλτης όσο και ο Ανδρεόπουλος συμβάλλουν καθοριστικά.

Επιπλέον ο Παναθηναϊκός διαθέτει έναν εξαιρετικό πασαδόρο στο πρόσωπο του Γιάκομπσεν με το Δανό να μοιράζει εξαιρετικά το παιχνίδι και να διαχειρίζεται σωστά τις επιλογές του όταν η υποδοχή "χαλάει". Επίσης η παρουσία Πρωτοψάλτη στην ομάδα δίνει άλλη ώθηση, καθώς είναι ο ηγέτης της συμμετέχοντας υποδειγματικά σε κάθε τομέα. Μπλοκ, υποδοχή, σερβίς, επίθεση, άμυνες, είναι παντού.

Μπροστά όμως σε αυτά όμως υπάρχουν και μειονεκτήματα. Όπως αυτά της υποδοχής και του Ντε Ντρις. Η υποδοχή του Παναθηναϊκού είναι πολύ ευάλωτη σε δυνατά σερβίς (κάτι που φάνηκε και στο παιχνίδι με την Τερουέλ και στο πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στο Παλατάκι), καθώς ο Πρωτοψάλτης είναι ο καταλυτικός παράγοντας σε αυτή. Ο Γκαράς είναι μεν έμπειρος αλλά δεν μπορεί να κρατήσει την υποδοχή συνεχώς υπό πίεση, όπως μπορούν να κάνουν οι Κοκκινάκης και Ζήσης με μεγάλη επιτυχία, ενώ ο Ανδρεόπουλος είναι ένας παίκτης ψυχολογίας.

Αν αρχίσουν τα πράγματα να στραβώνουν, θα αρχίσει να πέφτει και ο ίδιος. Παράλληλα δεν υπάρχει λύση στον πάγκο, καθώς ο Ράπτης είναι καλός μόνο στο επιθετικό κομμάτι. Ο Ντε Ντρις από την άλλη μεριά είναι μακριά από τον καλό εαυτό του, παρά το γεγονός ότι δεν παίρνει πολλές επιθέσεις και σε καμία περίπωση τις επιθέσεις που έπαιρνε όταν αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ.

Είναι πολύ βαρύς και έχει εξελιχθεί και σε παίκτη ψυχολογίας, κάτι που φάνηκε και στο πρώτο παιχνίδι των 2 ομάδων όπου μετά από 2 μπλοκ "κατέρρευσε" ψυχολογικά και ήταν απών σε όλο το παιχνίδι. Τέλος ένα στοιχείο που πρέπει να υπολογιστεί είναι ο παράγοντας κούραση, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε μεσοβδόμαδα παιχνίδι και παρά την εύκολή του επικράτηση, δεν ξεκούρασε κανέναν βασικό ακόμα και όταν τα σετ είχαν ξεφύγει πληρώνοντας την έλλειψη επιλογών από τον πάγκο.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πλευρά προέρχεται από ένα φοβερό σερί και από μία μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού που τον έχει ανεβάσει στην 1η θέση της βαθμολογίας και έχει ανοίξει τη διαφορά από έναν διεκδικητή του τίτλου. Έχει τη ψυχολογία στα ύψη και ένα πολύ καλό μομέντουμ ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης. Διαθέτει ένα από τα καλύτερα μπλοκ της κατηγορίας, όπου οι Πετρέας, Μπράουν, Ούντρις, Κουμεντάκης και Κουκλίνσκι συμμετέχουν εμφατικά στο μπλοκ-άμυνα και στα kill μπλοκ.

Επίσης έχει έναν εξαιρετικό Ουολς που μοιράζει φανταστικά το παιχνίδι και έναν επίσης εξαιρετικό Ούντρις που παίρνει "σκοτωμένες" επιθέσεις και φωνάζει παρών στα κρίσιμα. Υποδοχή και άμυνα είναι τα επόμενα καλά μας χαρτιά όπου ο Κοκκινάκης είναι μια κομβική παρουσία με τις φοβερές άμυνες και υποδοχές, ενώ στο ίδιο μοτίβο συμμετέχουν τόσο ο Κουμεντάκης όσο και ο Κουκλίνσκι, επιτρέποντας στον Ουολς να ξεδιπλώνει το παιχνίδι επιθετικά.

Αυτό όμως που πρέπει να προσέξει πάρα πολύ ο ΠΑΟΚ είναι 2 πράγματα, την επιθετική αποτελεσματικότητα των ακραίων και το σερβίς του. Οι Κουμεντάκης και Κουκλίνσκι πρέπει να παρουσιαστούν σταθεροί στην επίθεση προκειμένου να είναι το επιθετικό του παιχνίδι πολύπλευρο και αφετέρου να πάρουν και οι 2 επιθέσεις που θα κρίνουν σετ. Επιπλέον το σερβίς θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην αναμέτρηση.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να πιέσει με κάθε τρόπο την υποδοχή του Παναθηναϊκού, καθώς έτσι θα απομακρύνει τον αντίπαλο από το φιλέ όπου είναι ένα από τα καλά του χαρτιά, ενώ παράλληλα θα κουράσει τον Γιάκομπσεν ακόμα περισσότερο οδηγώντας τον σε λάθη. Το σερβίς που είχε ο ΠΑΟΚ στο 3ο σετ απέναντι στον Ολυμπιακό πρέπει να είναι ο οδηγός μας. Πρέπει άπαντες να τα δώσουν όλα από τη γραμμή του σερβίς. Είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητές μας για μια μεγάλη νίκη.

Επίσης ακούγεται ότι ο Μπαρνς έχει πολλές πιθανότητες να κάνει ντεμπούτο στο ντέρμπι. Ο Καναδός στο 100% του έχει δείξει ότι είναι ένας παίκτης κλάσης που κάνει τη διαφορά σε όλους τους τομείς. Επιπλέον έδειξε και στις προπονήσεις ότι είναι σε πολύ κατάσταση.

Μια ενδεχόμενη χρησιμοποίησή του θα σημαίνει ότι κάποιος ξένος θα βγει. Στο σενάριο να μείνει εκτός ο Μπράουν, κερδίζει ο ΠΑΟΚ στο σερβίς και στην επίθεση βάζοντας ακόμα πιο δύσκολα στην αντίπαλη υποδοχή. Όμως το μεγάλο ρίσκο βρίσκεται στο ότι αν δεν απομακρυνθεί ο Παναθηναϊκός από το φιλέ, τότε εύκολα έχει το πλεονέκτημα στους πρώτους χρόνους και στην επίθεση. Στο σενάριο να μείνει εκτός ο Κουκλίνσκι, ο ΠΑΟΚ πάλι κερδίζει σε επίθεση και σερβίς, ενώ μένει να δείξει ο Καναδός τις ικανότητές του και στην υποδοχή.

Παράλληλα αιφνιδιάζει τον Ανδρεόπουλο σε θέμα τακτικής, καθώς δε θα έχει εφαρμοσμένο σύστημα για τον Μπαρνς. Το ερώτημα είναι ότι ο Κουκλίνσκι βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση για να μείνει εκτός, καθώς έχει βρει τα πατήματά του, ενώ είναι και εξαιρετικός στο σερβίς. Μπορεί στο τέλος να δούμε ξανά την ίδια επτάδα που αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό. Είμαι σίγουρος όμως ότι ο Καλμαζίδης θα κάνει τη σωστή επιλογή, καθώς είναι άριστος στη διαχείριση και ξέρει να παίρνει το 100% από κάθε παίκτη.

Εν κατακλείδι οι ομάδες είναι σχεδόν ισοδύναμες, καθώς είναι τόσο φορμαρισμένες όσο και έτοιμες να τα δώσουν όλα για όλα για να αποδείξουν ότι είναι η καλύτερη ομάδα στο Πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ με μια νίκη αύριο όχι απλά παίρνει σημαντικούς βαθμούς για τη συνέχεια, αλλά ανατρέπει για τα καλά τις ισορροπίες και βάζει τον Παναθηναϊκό σε δύσκολη θέση ψυχολογικά τόσο ενόψει των δύσκολων παιχνιδιών που ακολουθούν όσο και ενόψει των επόμενων αναμετρήσεων μεταξύ τους τόσο στο Πρωτάθλημα όσο ενδεχομένως σε Λιγκ Καπ και Κύπελλο.

Ο ΠΑΟΚ με μια νίκη του αύριο αποδεικνύει ότι ήρθε για να διεκδικήσει κάθε εγχώρια διοργάνωση και ότι επέστρεψε για τα καλά στο δρόμο των επιτυχιών. Ο ΠΑΟΚ με μια νίκη του αύριο θα διώξει και κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση από πάνω του. Ο ΠΑΟΚ με μια νίκη του αύριο θα στείλει το μήνυμα σε όλες τις ομάδες ότι επέστρεψε και επέστρεψε για τα καλά!

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΗΡΘΕ! ΠΑΜΕ ΠΑΟΚ! ΜΠΟΡΕΙΣ!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...