«Το χαστούκι μας ξύπνησε…»

Είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις σταθερές του νέου ΠΑΟΚ, ένας από τους ελάχιστους παραμένοντες της ομάδας των τίτλων και ένας εκ των αρχηγών, όχι μόνο επειδή φορά και το περιβραχιόνιο!
«Το χαστούκι μας ξύπνησε…»

Μετά από κάποια χρόνια στην Τούμπα, ο Ίνγκι Ίνγκασον ανήκει πια στον μικρό κύκλο των ηγετών του ΠΑΟΚ και η άποψή του είναι ενδιαφέρουσα.

Ο Ισλανδός αμυντικός μίλησε στη FORZA, έχει εξηγήσεις για ότι έγινε, αναλύει το παρόν, βλέπει που μπορεί να εξελιχτεί η διαδικασία που έχει ξεκινήσει στον ΠΑΟΚ και φυσικά, μιλά και για το δικό του μέλλον, το οποίο βλέπει ξεκάθαρα στην Τούμπα...

– Nα ξεκινήσουμε από τα... παλιά; Η περσινή σεζόν ήταν πετυχημένη με όλα αυτά που έγραψε το... κοντέρ στο τέλος;

«Εγώ πέρσι δεν έπαιξα μεγάλο ρόλο στη σεζόν. Από τον Γενάρη και έπειτα είχα συμμετοχή. Ξεκινήσαμε και είχαμε τα πάνω μας και τα κάτω μας. Χάσαμε βαθμούς και αυτό μας έφερε σε δύσκολη θέση στο πρωτάθλημα. Όταν φτάσαμε στα πλέι οφ είχαμε σημαντικά ευρωπαϊκά ματς, αλλά και το Κύπελλο. Ήταν τρελή εκείνη η περίοδος είχαμε συνέχεια ντέρμπι. Εγώ θα πω ότι ήταν καλή σεζόν. Γράψαμε ιστορία στην Ευρώπη. Τώρα το πως χάσαμε στον τελικό θα πως ότι ήταν απλά απογοητευτικό. Αν παίρναμε το Κύπελλο θα ήταν μια μια 100% πετυχημένη χρονιά».

– Πολλοί από τους παίκτες που παίζατε μαζί χρόνια, έχουν φύγει. Είναι λίγο περίεργη η αίσθηση;

«Είναι κομμάτι του ποδοσφαίρου και δεν μπορείς να το αλλάξεις. Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι ένα νέο πρότζεκτ. Παίκτες που κατέκτησαν τα πάντα έφυγαν από το κλαμπ και η ομάδα αποφάσισε να φέρει νεαρούς και να αλλάξει πλάνο. Είναι μια ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να δείξει πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και έτσι. Ξέραμε πως θα είναι δύσκολα στην αρχή μέχρι να βρούμε τη χημεία μας. Είχαμε κάποια καλά παιχνίδια, αλλά και κάποια άσχημα. Το ξέραμε πως θα γίνει αυτό. Είναι μέρος της όλης διαδικασίας. Πρέπει να βρούμε ισορροπία μέσα από τις νίκες. Δηλαδή αυτό που κάναμε στα τρία τελευταία παιχνίδια πριν τη διακοπή».

– Πλέον μείνατε λίγοι από εκείνη τη φουρνιά...

«Ναι έφυγαν σχεδόν όλοι. Αυτό πλέον μας βάζει σε μια νέα θέση μέσα στο γκρουπ. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να τα διδάξουμε και να τους δώσουμε να καταλάβουν τι σημαίνει το να αγωνίζεσαι στον ΠΑΟΚ»

– Πώς σου φαίνεται αυτό το πρότζεκτ μέχρι στιγμής;

«Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας. Είχαμε παιχνίδια που ήμασταν καλοί και άλλα που δεν είχαμε την απόδοση που έπρεπε. Πλέον βλέπω και πιστεύω πως είμαστε σε καλό σημείο και η αλήθεια είναι πως πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Όταν μπήκαμε στη λογική ενός τέτοιου είδους πρότζεκτ γνωρίζαμε πως χρειάζεται υπομονή και πίστη. Πραγματικά πιστεύω σε αυτό που γίνεται εδώ».

– Η διαφορά από το πρώτο Παναθηναϊκό δείχνει και την διαφορά των ομάδων;

«Όλοι είδαν πως στο μεταξύ μας παιχνίδι ήμασταν καλύτεροι. Χάσαμε από κάποια λάθη που είναι να λογικό να γίνουν, επειδή είμαστε μια ομάδα με αρκετούς νεαρούς. Μπορούμε να φτάσουμε ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα γιατί θα ωριμάσουμε και άλλο, θα δυναμώσουμε και θα είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι στο τι πρέπει να κάνουμε στο γήπεδο. Πάντως, πρέπει να σου πω ότι δεν κοιτάμε ιδιαίτερα τις άλλες ομάδες, παρά μόνο τη δική μας απόδοση».

– Πως είναι η σχέση σου με τους νέους;

«Προσπαθώ να τους συμβουλεύω, να τους εξηγήσω πως ο ΠΑΟΚ είναι ένα ιδιαίτερο κλαμπ. Πρέπει να καταλάβουν που βρίσκονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τους εξηγώ πως πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι μόνο στο ποδόσφαιρο και σε τίποτα άλλο».

– Με τον Κουλιεράκη έχετε μια ξεχωριστή σχέση. Έχετε χημεία...

«Ο Κουλιεράκης είναι φανταστικός. Είναι ώριμος, χάρηκα πραγματικά με την κλήση του στην Εθνική Ελλάδος. Αυτό το παιδί αξίζει όλα όσα ζει. Έχει δίψα για μάθηση. Κάνει λάθη και δεν απογοητεύεται από αυτά, αλλά μαθαίνει! Μου αρέσει πολύ ως παίκτης, έχει όλο το υπόβαθρο για μια μεγάλη καριέρα. Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Είναι ο Λύρατζης, ο Κωνσταντέλιας, ο Τσαούσης. Όλα αυτά είναι παιδιά που βγήκαν από τις ακαδημίες μας. Είμαστε η μόνη ομάδα που παίζει με τόσα δικά της παιδιά. Με κάνει περήφανο που ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που δίνει την ευκαιρία σε αυτά τα παιδία. Δίνει κίνητρο έτσι και στα παιδιά που αγωνίζονται ήδη στις ακαδημίες, αλλά κάνει και εμάς να θέλουμε να τα βοηθήσουμε! Ο ΠΑΟΚ αξίζει ένα μπράβο για αυτό».

– Μπορεί μια ομάδα με τόσους νεαρούς μέσα να διεκδικήσει και τρόπαια;

«Ναι, 100%. Γιατί να μη μπορεί; Έχουμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Είδες τι έγινε στα τελευταία τρία παιχνίδια και τι ποδόσφαιρο παίξαμε. Για εμένα δεν μετράει η ηλικία. Έχουμε μια καλή ομάδα με παίκτες που έχουν πολύ ταλέντο. Πλέον έχουμε και τη σωστή νοοτροπία και έχουμε αποκτήσει την απαραίτητη χημεία. Αν συνεχίσουμε έτσι τίποτα δεν μας σταματά. Το μέλλον είναι δικό μας».

– Η πίεση που υπάρχει στον ΠΑΟΚ, θα μπορούσε να λυγίσει μια νέα ομάδα, όπως η φετινή;

«Μέχρι στιγμή δεν μας λύγισε. Η αλήθεια είναι πως μετά από την ήττα με την ΑΕΚ θα μπορούσε να μας λυγίσει. Ωστόσο, εκεί κοιτάξαμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη και είπαμε τι είναι αυτό που κάνουμε; Είμαστε καλύτεροι από αυτό που παρουσιάσαμε. Όλοι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος στην ομάδα. Όλοι έχουν καταλάβει τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Η πίεση πάντα θα υπάρχει, αλλά είναι απολύτως λογικό. Είμαστε στον ΠΑΟΚ! Ωστόσο, ποτέ δεν ένιωσα ότι η πίεση μας λύγισε. Είχαμε δύσκολες στιγμές, αλλά δεν λυγίσαμε».

– Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι τόσο μακριά από την κορυφή;

«Είναι αυτό που είπα και πριν. Είμαστε μια νέα ομάδα. Κάναμε καλές εμφανίσεις, αλλά είχαμε και κάποιες που δεν ήταν στο απαραίτητο επίπεδο. Όλο αυτό είναι μέρος τη διαδικασίας της εξέλιξης μας. Αν δεις προσεκτικά θα παρατηρήσεις πως δεν έχουμε μεγάλες διαφορές από τους αντιπάλους μας, που έχουν πιο έμπειρες ομάδες. Αν συνεχίσουμε έτσι, πιστεύω θα έχουμε ωραία πράγματα στο μέλλον».

– Στα τελευταία τρία παιχνίδια είδαμε έναν ΠΑΟΚ διαφορετικό, μια απολαυστική ομάδα. Πώς έγινε αυτό;

«Νομίζω πως μετά από την ήττα κόντρα στην ΑΕΚ γίναμε επιτέλους σκληροί με τους εαυτούς μας. Κατηγορήσαμε ξεκάθαρα εμάς. Μετά από αυτή την αυτοκριτική υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή θα σε πάρει από κάτω ή θα δείξεις χαρακτήρα. Εμείς λοιπόν κάναμε το δεύτερο. Καμιά φορά χρειάζεσαι μια αποτυχία για να ξυπνήσεις. Θες ένα χαστούκι. Αν νικάς συνέχεια όλοι σου λένε μπράβο και είναι εύκολο. Μετά την ήττα κόντρα στην ΑΕΚ ξυπνήσαμε και δείξαμε τι είμαστε ικανοί να κάνουμε μέσα στο γήπεδο. Δείξαμε σε όλους το αληθινό μας επίπεδο. Το πρωτάθλημα ακόμα δεν τελείωσε. Έχουμε να παίξουμε έναν δεύτερο γύρο και τα πλέι οφ. Θα πρέπει να παίζουμε κόντρα σε όλους με το ίδιο κίνητρο»

– Τι να περιμένουμε από τον ΠΑΟΚ μετά τη χειμερινή διακοπή;

«Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Θέλουμε να διευρύνουμε το νικηφόρο σερί μας και να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στον δεύτερο γύρο»

– Πώς είναι για εσάς τους ποδοσφαιριστές αυτή η διακοπή;

«Θα προτιμούσα να μην υπάρχει. Είναι πρώτη φορά που ζούμε κάτι τέτοιο, είναι περίεργο να έχουμε δεύτερη προετοιμασία μέσα σε μια σεζόν. Είμαστε στην Κύπρο, δουλεύουμε, προπονούμαστε, παίζουμε φιλικά για να είμαστε έτοιμοι με την επανέναρξη»

– Στο Μουντιάλ ποια ομάδα υποστηρίζεις;

«Από την αρχή η Σερβία μπήκε στην καρδιά μου γιατί σε αυτή αγωνίζεται ο συμπαίκτης μου, Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ήθελα να πάει μακριά η Σερβία λόγω του Ζίλε, αλλά είναι και μια ωραία ιστορία το να κατακτήσει το Μουντιάλ ένας εκ των Μέσι και Ρονάλντο».

– Βλέπεις το μέλλον σου στον ΠΑΟΚ; Θες να μείνεις περισσότερο στην Τούμπα;

«Ναι, θέλω. Είμαι χαρούμενος, είμαι ευτυχισμένος εδώ. Έχω ακόμα 2.5 χρόνια συμβόλαιο και η επιθυμία μου είναι να τα εξαντλήσω. Η πόλη, η ζωή ο ΠΑΟΚ με κάνουν χαρούμενο. Πραγματικά το εννοώ αυτό που λέω».

– Πόσο διαφορετικός είναι ο Ίνγκι της πρώτης σεζόν με τον Ίνγκι του σήμερα;

«Άλλαξαν πολλά. Ήρθα 25 χρονών και τώρα είμαι 29. Είμαι στα καλύτερα μου ποδοσφαιρικά χρόνια. Έχω εμπειρία. Έχω παίξει σε EURO και σε διεθνής διοργανώσεις με την εθνική Ισλανδίας. Έχω παίξει προκριματικά Champions League, πέρσι έπαιξα στους 8 της Ευρώπης. Όλο αυτό με έχει κάνει καλύτερο. Όταν τελειώσω την καριέρα μου θέλω να βλέπω τα τρόπαια που κέρδισα με τον ΠΑΟΚ και να χαμογελάω. Είμαι χαρούμενος εδώ και πιστεύω πως έρχονται ωραίες μέρες για μένα και το κλαμπ».

– Πώς δέθηκες τόσο με τον ΠΑΟΚ;

«Ο ΠΑΟΚ είναι μοναδικός, είναι μια ομάδα με τεράστια ιστορία και μεγάλη οπαδική βάση. Κόλλησα με τον ΠΑΟΚ γιατί έχουμε ίδια ιδεολογία. Προέρχομαι από μια σκληρή χώρα. Ο ΠΑΟΚ εναι σκληρό κλαμπ, που θέλει θυσίες. Έχω έντονα συναισθήματα για τον ΠΑΟΚ. Νιώθω βρήκα το κατάλληλο κλαμπ για εμένα».

– Για το ελληνικό ποδόσφαιρο τί άποψη έχεις;

«Όσο πάει γίνει όλο και πιο ανταγωνιστικό. Οταν ήρθα, μόνο ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός πάλευαν για το πρωτάθλημα. Τώρα παλεύουν και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Ακόμα και... οι μικροί έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικοί. Φέτος είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο, όλοι μπορούν να σε εκπλήξουν. Εμεις δείξαμε πέρσι τι μπορεί να κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη να είναι περισσότερες».

Διαβάστε ακόμη...