«Νιώθω ότι χρωστάω στον ΠΑΟΚ…»

Σε μια συνέντευξη-«ποταμό» στη FORZA, ο Νέλσον Ολιβέιρα τα λέει όλα...
«Νιώθω ότι χρωστάω στον ΠΑΟΚ…»

Επρόκειτο να είναι ένας από τους κομβικούς κρίκους στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, ωστόσο ο σοβαρός τραυματισμός του πέρσι κι ένα κάταγμα στα πλευρά στη φετινή προετοιμασία, έφεραν τα πάνω κάτω.

To τελευταίο δίμηνο ο Νέλσον Ολιβέιρα επέστρεψε για τα καλά και κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του. Μετρά 4 γκολ και 1 ασίστ, στα τελευταία παιχνίδια έδειξε ότι άφησε τις ατυχίες πίσω του, είναι δυνατός και έτοιμος να ενσαρκώσει τον ρόλο, για τον οποίο ο Λουτσέσκου ζήτησε να αποκτηθεί.

Ο Πορτογάλος επιθετικός είναι σε φόρμα, όχι μόνο στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και έξω απ΄ αυτούς, όπως έδειξε στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στη FORZA!

O Nέλσον Ολιβέιρα είναι κεφάτος, είναι σε καλή κατάσταση κι αυτό φαίνεται και μέσα στο γήπεδο, μιλώντας για όλους και για όλα...

Ακόμη και για το... εμβόλιο του ΠΑΟΚ!

Ας τα πάρουμε με τη σειρά...

– Είμαστε στα μισά του δρόμου κι ο ΠΑΟΚ είναι αρκετά πίσω από τις πρώτες θέσεις. Ήταν κάτι που θα είχατε φανταστεί το καλοκαίρι;

"Όχι, δεν ήταν αυτό που είχαμε φανταστεί. Περιμέναμε να είμαστε 1οι, και σίγουροι όχι 3οι ή 4οι και βέβαια 12 βαθμούς πίσω από τον 1ο. Πρέπει, πάντως, να δούμε και τη γενική εικόνα. Δε νομίζω ότι ποδοσφαιρικά είμαστε 12 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό, δεν βλέπω μεγάλες διαφορές σε ποιότητα μ΄ αυτούς, είναι ένα ισορροπημένο πρωτάθλημα, νομίζω ότι αν συνεχίσουμε με την ενέργεια των τελευταίων αγώνων, η διαφορά θα μειωθεί. Υπάρχει ο δεύτερος γύρος, υπάρχουν τα πλέι οφ. Είμαι αρκετά έμπειρος και ξέρω ότι στο ποδόσφαιρο αλλάζουν όλα και γρήγορα. Η σεζόν είναι μεγάλη".

– Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι τόσο πίσω;

"Πολλές φορές είναι και θέμα λεπτομερειών. Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός, που είναι πρώτος... Δε θέλω να μιλήσω για τους διαιτητές, αλλά γεγονός είναι ότι έχει πάρει πολλά παιχνίδια με πέναλτι και με γκολ στα τελευταία λεπτά. Σε αντίθεση με εμάς, που χάσαμε βαθμούς στις καθυστερήσεις, με ΟΦΗ και Λεβαδειακό. Στο ποδόσφαιρο, όταν οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, είναι όλα λεπτομέρειες. Κι εδώ στην Τούμπα, στο μεταξύ μας παιχνίδι, φάνηκε ότι δεν είναι καλύτεροι από μας".

Έχοντας παίξει πρόσφατα με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, και έχοντας την απευθείας σύγκριση, τι λες; Πόσο μακριά ή κοντά είναι και τί είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στη βαθμολογία;

"Όπως είπα, δεν είμαστε χειρότεροι απ' αυτούς. Αναγνωρίζω ότι έχουν ποιότητα και οι τρεις, έχουν καλούς παίκτες, αλλά δεν βλέπω ποδοσφαιρικά και ποιοτικά να είναι καλύτεροι από μας".

– Νιώσατε κάποια στιγμή, ότι η πίεση για το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ αυτή που θα περιμένατε;

"Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, ο προπονητής, ο Ζοσέ, όλοι ξέρουν ότι έχουμε πολλούς νέους παίκτες κι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ξέραμε ότι δεν γίνονται όλα γρήγορα. Θέλει χρόνο προσαρμογής για όλους. Υπάρχουν τόσοι ποιοτικοί παίκτες από τις ακαδημίες, πρέπει να φτιάξεις μια καλή ισορροπία, το αποτέλεσμα δεν έρχεται αμέσως. Αν αγοράσεις 15 καλούς παίκτες και φέρεις και καλούς παίκτες από την ακαδημία, θα αρχίσεις να κερδίζεις αμέσως; Όχι. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερα πράγματα".

– Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με τι θα είστε ευχαριστημένοι στο τέλος της σεζόν;

"Εμείς πάντα θέλουμε να παίρνουμε τρόπαια. Ο ΠΑΟΚ είναι τέτοια ομάδα, που δεν μπορεί να στοχεύει σε κάτι άλλο. Είναι η φύση του κλαμπ τέτοια, είναι ο κόσμος, υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις κι αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Από την άλλη, το ζητούμενο είναι να δούμε την ομάδα και τους νέους παίκτες να τελειώνουν πιο δυνατά τη σεζόν απ΄ ότι ξεκίνησαν. Στο τέλος της σεζόν, ο Κουλιεράκης, ο Κωνσταντέλιας, ο Κοτάρσκι, ο Τιάγκο Ντάντας και οι άλλοι νέοι, να είναι πιο δυνατοί και καλύτεροι παίκτες, απ΄ ότι στο ξεκίνημα. Θα με κάνει χαρούμενο, να δούμε ότι είμαστε καλύτεροι, ότι εξελιχτήκαμε".

– Βλέποντας το βιογραφικό σου, βλέπει κανείς ότι στην καριέρα σου έχεις κερδίσει μόνο ένα λιγκ καπ στην Πορτογαλία...

"Πιστεύω ότι είμαι στη σωστή ομάδα για να μεγαλώσω τη συλλογή μου! Βέβαια πολλές φορές, δεν είναι το παν ο τίτλος. Μπορεί κάποιος να κάνει μια καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ, μπορεί να κάνει τοπ καριέρα στην Εβερτον και να μην πάρει τίποτα, μπορεί να πάει σε μια ομάδα της Πολωνίας και να πάρει τίτλους. Όπως και να 'χει, πιστεύω ότι είμαι στη σωστή ομάδα. Και μην ξεχνάτε ότι πέρσι έπρεπε να πάρουμε το κύπελλο, με βάση τη γενικότερη παρουσία μας. Το γιατί δεν το πήραμε, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε περισσότερο. Όλοι το είδαν".

– Στα τελευταία παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ είναι πιο κοντά στον ΠΑΟΚ που είχαμε συνηθίσει. Φαίνεται πως δημιουργεί περισσότερο. Μήπως η διακοπή σας κόψει τη φόρα;

"Παίζουμε καλύτερα, κάνουμε πιο πολλές ευκαιρίες, βγάζουμε μεγαλύτερη ένταση, αυτό φέρνει και αποτελέσματα. Εγώ δεν είμαι οπαδός αυτής της διακοπής, γενικά δεν είμαι οπαδός αυτού του Μουντιάλ..."

Γιατί;

"Το τάιμινγκ δεν είναι καλό, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση για τους ποδοσφαιριστές, και παρότι μπορεί να μην είμαι ο πλέον ειδικός, νομίζω ότι σ΄ αυτό το Μουντιάλ είναι πιο πολύ το οικονομικό σε πρώτο πλάνο, παρά το ποδόσφαιρο. Δεν είμαι υπέρ του Μουντιάλ στο Κατάρ".

– Λέγαμε για τη διακοπή...

"Προτιμούσα να συνεχίσουμε, αλλά τί μπορούμε να κάνουμε; Να δουλέψουμε, να ξεκινήσουμε καλά στο δεύτερο γύρο, να μην πετάξουμε βαθμούς, όπως στον πρώτο"

– Πολλοί λένε ότι ο ΠΑΟΚ έχει ένα πλάνο ανανέωσης, οπότε ίσως να μην μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Τι λες γι΄ αυτό; Γίνονται και τα δύο μαζί;

"Φυσικά και μπορείς να κερδίζεις ταυτόχρονα. Το θέμα είναι να καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται χρόνος να γίνεις ομάδα, να βρεις χημεία, να μάθει ο ένας τον άλλον. Όταν έχεις νεαρούς παίκτες, θα πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να γίνουν περισσότερα λάθη. Κι εγώ όταν ήμουν νέος, έχανε εύκολα μπάλες, τώρα όχι. Όσο μεγαλώνεις, κάνεις λιγότερα λάθη. Ο Κωνσταντέλιας είναι ένας φανταστικός παίκτης, αλλά στα 23 του θα είναι καλύτερος. Δεν θέλω να ακούγονται ως δικαιολογίες όλα αυτά. Η ομάδα που έχουμε, με λίγη τύχη και λίγες λεπτομέρειες υπέρ της, θα ήταν σήμερα τουλάχιστο 6 βαθμούς πιο πάνω".

– Συχνά πολλοί αναφέρονται στο μοντέλο των Πορτογάλων, που αναδεικνύουν παίκτες και κάνουν και πρωταθλητισμό. Πόσο εύκολο είναι;

"Δε θέλω να κριτικάρω την Ελλάδα, έχετε πολύ καλά ταλέντα, στην Πορτογαλία είναι λίγο πιο εξελιγμένη η διαδικασία. Εκεί όταν ένας νέος ανεβαίνει στην πρώτη ομάδα, είναι πιο έτοιμος. Η Μπενφίκα, που ήμουν εκεί, η Πόρτο, η Μπράγκα, έχουν τις καλύτερες ακαδημίες, επενδύουν πολλά λεφτά, πιο πολλά απ΄ ότι εδώ σε ακαδημίες, εγκαταστάσεις, οι νέοι μαθαίνουν πιο γρήγορα να αντιδρούν στην πίεση. Tα τελευταία 8 χρόνια η Μπενφίκα πήγε σε 4 τελικούς Youth League της ΟΥΕΦΑ. Το επίπεδο είναι υψηλό, όταν αυτοί οι παίκτες ανέβουν στην πρώτη ομάδα, είναι πιο έτοιμοι να αντέξουν την πίεση. Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα ποδοσφαιρικά, έχει πολύ ταλέντο, πρέπει να εξελίξει τις ακαδημίες της".

– Στον ΠΑΟΚ φαίνεται πως αυτό δουλεύει...

"Ο ΠΑΟΚ είναι ένα καλό παράδειγμα. Αν και δεν έχω μεγάλη εμπειρία εδώ, βλέπω ότι υπάρχει ένας Τζόλης, ένας Γιαννούλης, ένας Πέλκας. Σήμερα έχουμε τον Κουλιεράκη, τον Μιχαηλίδη που είναι ένας λαμπρός ποδοσφαιριστής, ο Ντέλιας, ο Κούτσιας, ο Λύρατζης, ο Τσαούσης. Στην Πορτογαλία το επίπεδο είναι διαφορετικό, βλέπετε τι πουλάνε οι ομάδες. Πουλάνε με 60-70 εκατομμύρια παίκτες από τις ακαδημίες τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες..."

– Απ΄ όλους αυτούς τους νέους που βλέπεις γύρω σου, ποιος σε έχει εντυπωσιάσει περισσότερο, σε ποιον θα πόνταρες ότι μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα;

"Δεν θέλω να ξεχωρίσω, μου αρέσουν όλοι, έχουν ποιότητα. Και όχι μόνο ποιότητα. Ο Λύρατζης, για παράδειγμα, μπορεί να μην έχει το ταλέντο του Ντέλια, αλλά έχει μεγάλη προσωπικότητα, μπορεί μια μέρα να είναι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ. Αν θα έπρεπε με το ζόρι να διαλέξω έναν, θα διάλεγα τον Ντέλια. Εμείς τον αποκαλούμε "ταλέντο". Βλέπεις τί κάνει, πως αγγίζει τη μπάλα, μπορεί να φτάσει ψηλά. Θέλει σταθερότητα και να δυναμώσει λίγο. Και οι υπόλοιποι που ανέφερα είναι πολύ καλοί, έχουν σπουδαίες προοπτικές. Μεγάλες προοπτικές βλέπω επίσης στον Κούτσια, πρέπει απλά να βελτιώσει κάποια πράγματα στο παιχνίδι του".

– Αυτή είναι η 2η σεζόν σου στον ΠΑΟΚ, έχεις μια άποψη πια. Τι σου αρέσει στον ΠΑΟΚ και θα ήθελες να είναι καλύτερο;

"Μ΄ αρέσει πολύ, το ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια πραγματική οικογένεια. Είναι σα να σου κάνουν ένα εμβόλιο μόλις έρχεσαι και κολλάς! Αρχίζεις να σκέφτεσαι πόσο σημαντικός είναι ο ΠΑΟΚ για τον κόσμο, τι σχέση υπάρχει, βλέπεις πως αντιδρούν όταν χάνεις, είναι μια ομάδα που επηρεάζει τη ζωή σου. Είναι μια ομάδα, που βγάζει πολύ συναίσθημα.

Τι θα ήθελα να είναι καλύτερο... Αυτά είναι δουλειά της διοίκησης. Όχι πως έχω παράπονα, άλλοι δεν έχουν ούτε γήπεδα να παίξουν, αλλά εγώ θα ήθελα ένα καλύτερο προπονητικό κέντρο. Το ποδόσφαιρο αλλάζει, πριν δέκα χρόνια μπορεί να έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο το ταλέντο, τώρα έχουμε πάει στο "φυσικό παιχνίδι". Αν αποφάσιζα εγώ, θα έκανα ένα πιο μεγάλο και ακόμη πιο σύγχρονο προπονητικό κέντρο, ένα μεγαλύτερο γυμναστήριο. Θα είναι ένα βήμα για το κλαμπ".

– Ήρθες ως επιλογή του Λουτσέσκου. Τι άποψη έχεις γι΄ αυτόν;

"Μόνο καλά έχω να πω για τον κόουτς. Πέρα από το ποδοσφαιρικό, είναι σημαντικό για όλους να είμαστε καλοί άνθρωποι, δίκαιοι, να φτιάχνουμε την ατμόσφαιρα, κι ο κόουτς είναι πρώτος σ΄ αυτό. Είναι πολύ καλός προπονητής, υποστηρίζει όλους τους παίκτες, είναι και πραγματικά καλός άνθρωπος. Τώρα ποδοσφαιρικά... Τι να πω; Κέρδισε τα πάντα με τον ΠΑΟΚ, πήρε πρωτάθλημα χωρίς ήττα, έφτασε στους 8 της Ευρώπης. Πότε το έκανε αυτό τελευταία ελληνική ομάδα;"

– Στον ΠΑΟΚ έχεις 5 γκολ σε 22 αγώνες, κάτω από το μέσο όρο σου, στην καριέρα σου έχεις, 88 γκολ σε 350 αγώνες. Νιώθεις ότι περιμένουν περισσότερα από σένα;

"Πρώτα απ΄ όλα, δεν είμαι οπαδός της στατιστικής. Εντάξει, έχω κάνει 22 αγώνες, αλλά μόνο τους 9 ως βασικός, λόγω των τραυματισμών. Δε νομίζω ότι η στατιστική ορίζει έναν ποδοσφαιριστή. Στην καριέρα μου ποτέ δεν ήμουν ένας απλός γκολτζής, δεν παίζω μόνο για να βάζω γκολ. Παίζω για να κερδίζει η ομάδα μου. O Mπερνάρντο Σίλβα δεν έχει στατιστικά, άλλοι στη θέση του βάζουν 50 γκολ. Για μένα, όμως, είναι ο καλύτερος παίκτης. O Γκαμπριέλ Ζέσους στην Άρσεναλ έχει φέτος 5 γκολ, αλλά για μένα είναι ο καλύτερος. Το θέμα είναι τί κάνει ένας παίκτης για την ομάδα του, χωρίς να κοιτάει τον εαυτό του και τα στατιστικά του. Εμένα πάντα με ενδιέφερε να κάνω όσα πρέπει για να κερδίσει η ομάδα μου. Ναι, ο επιθετικός πρέπει να σκοράρει, αλλά δεν συμφωνώ να κρίνουμε έναν επιθετικό μόνο από το γκολ. Η Πόρτο κέρδισε τα πάντα με τον Μαρέγκα, που έβαζε 10 γκολ, αλλά ο άνθρωπος είναι μηχανή, που να του πάρουν τη μπάλα; Η δουλειά μας είναι να καταλαβαίνουμε το ποδόσφαιρο, οι άλλοι να βλέπουν. Δεν θα πάω ποτέ στον σεφ να του πω πως να μαγειρέψει!".

– Όταν δεν έρχονται τα γκολ, δε σε στρεσάρει;

"Θα μπορούσα να έχω τα διπλάσια γκολ φέτος, αν εκτελούσα όλα τα πέναλτι, όπως συμβαίνει με άλλους επιθετικούς, αλλού... Μ' αρέσει να βάζω γκολ, αν έχω 10 σε 10 ματς, ναι θα είναι ωραίο, αυτό δε θα κρίνει αν παίζω καλά ή όχι. Τώρα νιώθω καλά, νιώθω πάλι δυνατός".

– Είσαι τέταρτη χρονιά στην Ελλάδα. Πως σου φαίνεται το ελληνικό πρωτάθλημα;

"Είναι καλύτερο απ΄ ότι πιστεύει ο κόσμος. Όταν έπαιζα αλλού, κι εγώ το ίδιο πίστευα, αλλά βλέπω ότι εδώ υπάρχει ποιότητα, οι μικρές ομάδες πολεμάνε, δεν βλέπεις μεγάλα σκορ όπως στην Ολλανδία, τα παιχνίδια είναι κλειστά. Το πρωτάθλημα δεν είναι κακό, πρέπει να δουλέψει το μάρκετινγκ, τα γήπεδα να είναι καλύτερα, να φτιάξουν ένα καλύτερο "μπραντ", αυτό δίνει αξία στις ομάδες, στους παίκτες, θα έχουν καλύτερες πωλήσεις...Στην Πορτογαλία όλα γύρω από το παιχνίδι είναι καλά. Εδώ έπαιξα σε κάποια γήπεδα, τα οποία δεν είναι αποδεκτά ούτε σε ερασιτεχνικές κατηγορίες στην Πορτογαλία. Δεν θα τα αδειοδοτούσε ποτέ η Λίγκα της Πορτογαλίας. Στη Λιβαδειά παίξαμε στις 3 το μεσημέρι σε ένα γήπεδο απαράδεκτο, σκληρό, όχι και τόσο επίπεδο. Τι θέαμα να δώσεις στον κόσμο σ΄ αυτό;"

– Έχεις κάποια εξήγηση για το πέναλτι που δεν σου δόθηκε κόντρα στον Ολυμπιακό; Με την ΑΕΚ έφαγες πολύ ξύλο και δεν έπαιρνες ούτε φάουλ... Πως σου φαίνεται η διαιτησία στην Ελλάδα;

"Συμβαίνουν και παράξενα πράγματα με διαιτητές, αλλά δε θέλω να μιλήσω γι΄ αυτά. Αυτά δεν κάνουν καλό στο πρωτάθλημα και στην εικόνα του, πως θα το πουλήσεις αυτό το πρωτάθλημα έξω, πως θα σε πάρουν στα σοβαρά;"

– Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με έξι Πορτογάλους. Πως σου φαίνεται;

"Για μένα είναι καλό, γιατί μιλάνε τη γλώσσα μου, είναι πολύ καλοί παίκτες, ποιοτικοί, είναι καλά παιδιά, μόνο καλά έχω να πω..."

– Τους Πορτογάλους τους ξέρεις καλύτερα, κάποιοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν στο επίπεδο που όλοι περιμένουν. Αυτό ισχύει ίσως για τον Ράφα, ίσως για τον Φελίπε... Τι έχεις να πεις γι΄ αυτούς;

"Είναι καλοί παίκτες, γι΄ αυτό τους πήρε ο ΠΑΟΚ. Ο Φελίπε είναι για πρώτη φορά εκτός Πορτογαλίας. Και για μένα αυτό δεν ήταν εύκολο τότε, που έφυγα από την Πορτογαλία. Στο ποδόσφαιρο, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θέλεις υποστήριξη, θέλεις την οικογένειά σου, τους φίλους σου, όλοι είναι μακριά και μερικές φορές αυτό είναι δύσκολο. Ο Φελίπε ίσως έχει τώρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και για τον Ράφα ισχύει το ίδιο, ήθελε κι αυτός προσαρμογή στο νέο του περιβάλλον. Εύχομαι να έχουν καλή τύχη, να μπορέσουν να δείξουν τις ικανότητές τους"

– Αν ήσουν ο ΠΑΟΚ, θα αγόραζες τον Ντάντας;

"Πραγματικά είναι καλός και ποιοτικός παίκτης, νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει τη σωστή απόφαση. Είναι πολύ καλό παιδί, πάει καλά, το ότι είναι στην Κ21 της Πορτογαλίας δείχνει ότι δεν τυχαίος ποδοσφαιριστής. Δεν είναι εύκολο να είσαι εκεί!"

– Το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιο σου και ο χρόνος περνάει γρήγορα. Έχεις σκεφτεί τί θέλεις να κάνεις;

"Για να είμαι τίμιος, δεν το σκέφτομαι, προσπαθώ μετά από μια δύσκολη περίοδο, να επιστρέψω στο 100%. Θέλω να δείξω ότι είμαι ο ποδοσφαιριστής που περίμεναν, όταν αποφάσισαν να με φέρουν στον ΠΑΟΚ. Είχαν προσδοκίες από μένα, και θέλω να ξεπληρώσω ότι έκαναν για μένα, δείχνοντας ότι είμαι αυτό που πήραν. Έχω χρόνο να σκεφτώ για το συμβόλαιό μου, τώρα το μόνο που θέλω, είναι να παίζω, να ανεβαίνω να κερδίζουμε, να προχωράμε, να είμαι ο Ολιβέιρα".

– Μιλάς σα να νιώθεις ότι χρωστάς!

"Ναι, νιώθω ότι χρωστάω στο κλαμπ. Δεν ήταν από κάποιο λάθος μου, ήταν ατυχία πραγματικά, αλλά θέλω να ξεπληρώσω αυτά που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ για μένα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αποτελέσματα, λεφτά, είναι και συναισθήματα. Οταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, απογοητευόμαστε κι όταν είσαι στεναχωρημένος, τα λεφτά δεν σε κάνουν χαρούμενο. Κι εμείς έχουμε καρδιά, κι εμείς έχουμε συναισθήματα...».

Διαβάστε ακόμη...