Η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος… χωρίς φορ!

Η θέση του βασικού σέντερ φορ έχει «ταλαιπωρήσει» αρκετά τον «ασπρόμαυρο» οργανισμό.
Πηγή: forzaonline.gr
Η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος… χωρίς φορ!
Photo Credits: @PAOKFC

Η φετινή σεζόν (2024–25) βρίσκει τον ΠΑΟΚ να διαθέτει μία από τις πιο παραγωγικές επιθέσεις στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα δεδομένα του συλλόγου. Παρότι οι καθαρόαιμοι φορ (Τσάλοφ, Σαμάτα, Τόμας, Τισουντάλι) έχουν συνεισφέρει μόλις περίπου το 20% των συνολικών γκολ, η ομάδα έχει καταφέρει να διατηρεί υψηλό σκοράρισμα χάρη στη συμμετοχή των μέσων και των πλάγιων επιθετικών.

Η πολυδιάστατη επιθετική τακτική του Ραζβάν Λουτσέσκου, που δεν βασίζεται αποκλειστικά στους φορ, αλλά αξιοποιεί όλο το εύρος των επιθετικών επιλογών, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, τόσο στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, όσο και στην περσινή, όπου ο «Δικέφαλος» σημειώνοντας 135 γκολ στα 58 παιχνίδια που έδωσε (κέρδισε τα 40 εξ αυτών, ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου) και φτάνοντας στην κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος.

Και το ερώτημα παραμένει: Θα συνεχίσει και του χρόνου δίχως την παρουσία ενός σέντερ φορ που θα αποτελεί σημείο αναφοράς; Η επιθετική ανανέωση δεν είναι μόνο θέμα προσθηκών, αλλά και σωστής αξιολόγησης του πώς θέλει να παίζει η ομάδα.

ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

Η ομάδα του Λουτσέσκου στηρίζεται και φέτος, όπου με 61 γκολ διαθέτει την καλύτερη επίθεση του ελληνικού πρωταθλήματος, στο ότι τα περισσότερα τέρματα έρχονται απ’ όλους: μέσους, μπακ, πλάγιους επιθετικούς, όχι μόνο από φορ.

Οι επιθετικοί του ΠΑΟΚ δεν είναι το κλασικό «9άρι» που θα κουβαλήσει την ομάδα στο σκοράρισμα. Η ανάλυση των δεδομένων μας δείχνει το προφανές: Ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει γκολ από όλους τους χώρους — και αυτό τον καθιστά απρόβλεπτο, αλλά ταυτόχρονα δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη καθαρού killer στην επίθεση.

Ο Λουτσέσκου έχτισε μια ομάδα που δεν εξαρτάται από έναν «killer» μπροστά. Προτιμά οι χαφ να ανεβαίνουν, οι πλάγιοι να συγκλίνουν και οι φορ να λειτουργούν ως σύνδεσμοι. Το αποτέλεσμα; Πολλά γκολ από δεύτερη γραμμή, αλλά συχνά χαμένες ευκαιρίες από τους καθαρούς επιθετικούς. Αυτό εξηγεί γιατί, αν και η επίθεση του ΠΑΟΚ είναι πρώτη στο πρωτάθλημα, οι φορ έχουν μόλις το 20% των συνολικών τερμάτων.

ΠΟΙΟΙ ΜΕΣΟΙ ΚΑΙ ΕΞΤΡΕΜ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ

Ο ΠΑΟΚ έχει μια επίθεση που τρομάζει — αλλά όχι λόγω των επιθετικών του. Αντί να βασίζεται στους φορ, ο φετινός ΠΑΟΚ «ζει» επιθετικά από τους χαφ, τους εξτρέμ, αλλά και τον αριστερό ακραίο μπακ του.

Παρά την περιορισμένη συνεισφορά των καθαρόαιμων επιθετικών, ο ΠΑΟΚ και φέτος παρουσιάζει την κορυφαία επίθεση του πρωταθλήματος. Αυτό οφείλεται στη σημαντική επιθετική συνεισφορά των μέσων και των πλάγιων επιθετικών, όπως ο Μαντί Καμαρά, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Η φετινή επιθετική παρουσία του ΠΑΟΚ δεν είναι απλώς αποτέλεσμα ικανών επιθετικών ή ενός χαρισματικού σέντερ φορ. Είναι προϊόν ενός καλά χτισμένου μοντέλου παιχνιδιού, όπου οι ευθύνες μοιράζονται σε όλους τους χώρους: χαφ, πλάγια μπακ, εξτρέμ, φορ. Όμως αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση αποκαλύπτει και αδυναμίες — κυρίως στον τομέα της αποτελεσματικότητας από τις καθαρές επιθετικές γραμμές. Έχουμε και λέμε:

Αντρίγια Ζίβκοβιτς: 12 γκολ, σημαντικός στα κρίσιμα παιχνίδια.

Μαντί Καμαρά: 10 γκολ, box-to-box χαφ με έφεση στο γκολ.

Γιάννης Κωνσταντέλιας: 10 γκολ, κρίσιμος στο τελευταίο τρίτο.

Αμπντούλ Μπάμπα Ραχμάν: 8 γκολ, με συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι.

Κίριλ Ντεσπόντοφ: 8 γκολ, με καθοριστικές στιγμές.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ 20%

Αν ο ΠΑΟΚ συνεχίσει να είναι τόσο απρόβλεπτος, με την απόκτηση ενός φορ που δίνει 10–15 γκολ στη σεζόν, μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδό του. Γιατί και φέτος οι τέσσερις επιθετικοί έμειναν στα «ρηχά νερά», με απολογισμό 18 γκολ.

Φεντόρ Τσάλοφ: Ο Ρώσος δεν κατάφερε να γίνει το σημείο αναφοράς στην κορυφή της επίθεσης. Ξέρει να κινείται, να συνεργάζεται, να παίζει πλάτη, αλλά το τελείωμα είναι το αδύναμο σημείο του. Τα 5 γκολ του είναι λίγα για την παραγωγικότητα που δείχνει ως παρουσία.

Αλί Σαμάτα: Κάποια στιγμή έκανε το ξεπέταγμά του, μπήκε δυναμικά στο rotationκαι έμοιαζε πως ο τρόπος παιχνιδιού του (που βασίζεται κυρίως στη φυσική δύναμη και λιγότερο στην τεχνική) ταίριαζε απόλυτα στις απαιτήσεις του Λουτσέσκου. Εμεινε στα 5 γκολ.

Μπράντον Τόμας: Ελάχιστες εμφανίσεις, 2 γκολ, σχεδόν εκτός rotation. Ουσιαστικά, μια χαμένη σεζόν για τον Ισπανό, μετά την εντυπωσιακή (12 γκολ, 7 ασίστ) περσινή σεζόν του.

Ταρίκ Τισουντάλι: Αν και ήρθε με ελπίδες για φρεσκάρισμα στην επίθεση, ο Μαροκινός δεν κατάφερε να βρει θέση ούτε ρυθμό. Μόλις 6 γκολ πριν φύγει, και μια εικόνα παίκτη που δεν ταίριαξε ποτέ στο μοντέλο του ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη...