Ο ΠΑΟΚ τελείωσε τη χρονιά όπως ακριβώς την ξεκίνησε: Τα «must win» δεν… χάνονται! (video)

Είναι δεδομένο πλέον πως το φετινό πρωτάθλημα θα μνημονεύεται για χρόνια. Η Stoiximan Super League ολοκληρώθηκε και ο ΠΑΟΚ με έναν «μυθικό» τρόπο, έφτασε στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Βέβαια ο Λουτσέσκου είχε αποδείξει εξ αρχής, πως όταν η ομάδα του βρίσκεται στα… σχοινιά, αντιδράει και μάλιστα πολύ εμφατικά.
Πηγή: bnsports.gr
Ο ΠΑΟΚ τελείωσε τη χρονιά όπως ακριβώς την ξεκίνησε: Τα «must win» δεν… χάνονται! (video)
Photo Credits: @bnsports.gr

Ίσως και το σπουδαιότερο ελληνικό πρωτάθλημα όλων των εποχών, κρίθηκε με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο, που κανείς, ούτε καν και οι πιο σπουδαίοι συγγραφείς του κόσμου, δεν θα μπορούσαν να έχουν γράψει. Ο ΠΑΟΚ είναι ο πρωταθλητής για τη σεζόν 2023/24 και η «ασπρόμαυρη» μεριά της Θεσσαλονίκης θα κάνει, όχι απλά μέρες, αλλά βδομάδες να κοιμηθεί.

Σε μία σεζόν, που κατά την διάρκεια της είδαμε πραγματικά τα πάντα, μας επιφύλασσε το καλύτερο, για το φινάλε. Γιατί όπως και στον κινηματογράφο, αν το τέλος μίας ταινίας δεν είναι καλό, τότε «χαλάει» και ολόκληρη την εμπειρία του θεατή. Όμως η φετινή Stoiximan Super League, δεν ήταν έτσι. Το πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου, είχε καθηλωμένους εκατομμύρια οπαδούς. Από τη Νέα Φιλαδέλφεια και την OPAP Arena, μέχρι τη Θεσσαλονίκη και έξω από την Τούμπα, όπου είχε στηθεί μία γιγαντοοθόνη για το ΠΑΟΚ – Άρης.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έκανε το απίθανο. Με το απόλυτο 4/4 απέναντι σε όλες τις μεγάλες ομάδες της χώρας, πήρε ένα πρωτάθλημα που για χρόνια ολόκληρα θα χαρακτηρίζεται ως το κορυφαίο, των κορυφαίων και δικαίως. Δύσκολα κάποιος μπορεί να καταθέσει διαφορετική άποψη.

Μπορεί στο ποδόσφαιρο η τύχη να έχει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε μία επιτυχία, όμως ποτέ δεν έρχεται μόνη της. Πάντα η ικανότητα, το πείσμα και η επιμονή, έρχονται από πάνω και ο ΠΑΟΚ τα είχε όλα αυτά, σε μία πορεία που ούτε οι δικοί του οι οπαδοί, θεωρούσαν πιθανό ότι πρόκειται να ζήσουν.

Βέβαια όπως ολοκληρώθηκε η χρονιά, έτσι ακριβώς είχε ξεκινήσει. Για να καταφέρει η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, να μπει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έπρεπε να περάσει από τρεις προκριματικούς γύρους, χωρίς δεύτερη ευκαιρία. Τα περιθώρια λάθους ήταν μηδενικά. Ένας αποκλεισμός σήμαινε πως η Ευρώπη τελείωνε ακαριαία, πριν ακόμη η σεζόν καλά καλά ξεκινήσει.


Μπεϊτάρ Ιερουσαλίμ, Χάιντουκ και Χαρτς. Αυτά ήταν τα «εμπόδια» του ΠΑΟΚ για να μπορέσει να συμμετάσχει στους ομίλους του Europa Conference League. Μία ομάδα γεμάτη αλλαγές, με βασικούς παίκτες να έχουν αποχαιρετήσει και τις μεταγραφικές κινήσεις να αργούν «εκνευριστικά» για τους φίλους της ομάδας. Ο Ρουμάνος όμως που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου, ουδέποτε έψαξε δικαιολογίες. Παρέταξε ένα σύνολο έτοιμο για «πόλεμο» και τα κατάφερε. Χωρίς να νιώσει τη «πικρή» γεύση της ήττας, πέρασε από Ισραηλινούς, Κροάτες και Σκοτσέζους, έφυγε αλώβητος και συνέχισε το ευρωπαϊκό του ταξίδι.



Κάπως έτσι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, στα παιχνίδια «must win» που αναγκάστηκε να ανταποκριθεί, για να έχει ελπίδες για το πρωτάθλημα, έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνει. Ίσως και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, καθώς στα προκριματικά έκανε και δύο ισοπαλίες, πέρα από τις τέσσερις νίκες. Για να πάρει τον τίτλο όμως, ο ένας βαθμός δεν του ήταν αρκετός, αντιθέτως ήταν καταδικαστικός.

Με περίσσιο θάρρος επέστρεψε από την «απόγνωση» και το 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια (07/04). Μπάμπα και Οζντόεφ ισοφάρισαν σε 2-2 και έδωσαν ξανά… παλμό στις ελπίδες για το πρωτάθλημα. Τις ελπίδες αυτές όμως, κατακρεούργησε ο Ολυμπιακός (21/04, 2-1) την επόμενη ακριβώς αγωνιστική και κυρίως η Λαμία (24/04, 1-1).

Απέναντι στην ομάδα που απαγορευόταν να χάσει βαθμούς, κατάφερε απλώς να την ισοφαρίσει στο 90+10’, με τον Σβαμπ.

 

Η συζήτηση για τίτλο ξαφνικά έγινε... σενάριο επιστημονικής φαντασίας, με τις στοιχηματικές εταιρίες να δίνουν μέχρι και απόδοση 16.00 για την κατάκτηση του τροπαίου.

Μαθηματικά ήταν ακόμη «ζωντανός», αλλά έπρεπε να κερδίσει ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη, συνεχόμενα, για να μπορέσει να φτάσει και πάλι στην κορυφή, μετά το 2019.

Κι όμως, παιχνίδι με παιχνίδι, τελικό με τελικό, ολοκλήρωσε μία «μυθική» πορεία, η οποία τον οδήγησε εν τέλει, μέσα στην κατάμεστη Τούμπα και την απόλυτη αποθέωση στον αρχηγό, Αντελίνο Βιεϊρίνια, που σήκωνε ψηλά στον αέρα της Θεσσαλονίκης, την κούπα του πρωταθλήματος.


Αν κάτι όμως θα μείνει στο μυαλό κάθε Παοκτζή από φέτος, θα είναι σίγουρα αυτό το 90λεπτο μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης. Στην έδρα του πιο «μισητού» εχθρού, απέναντι σε έναν αντίπαλο που θα έδινε και την… ψυχή του για να «κόψει» αυτό το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ μπόρεσε μέχρι και εκεί να μην «λυγίσει». Και ενώ οι καρδιές όλων σταμάτησαν στην κεφαλιά του Ανσαριφάρντ στο 90+5’, μερικά δευτερόλεπτα μετά ήρθε η στιγμή της λύτρωσης, το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.



Με έναν σχεδόν «μαγικό» τρόπο ο Λουτσέσκου έκανε την ομάδα του πρωταθλήτρια. «Καλλιέργησε» στους ποδοσφαιριστές του το αίσθημα της επιβίωσης και όπως ακριβώς συνέβη στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο ΠΑΟΚ ξέφυγε από τον… τοίχο στον οποίο ήταν κολλημένος. Με απανωτά χτυπήματα έβγαλε «knock - out» όποιον αντίπαλο «τόλμησε» να τον εμποδίσει από τον στόχο του και βρέθηκε στη «γη της επαγγελίας».
 

Διαβάστε ακόμη...