Μάγεψε ο Γιώργος Κούδας στο 3-0 (1970)

Για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1969-1970, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε σαν σήμερα 19/4/1970, στην Τούμπα το Αιγάλεω...
Μάγεψε ο Γιώργος Κούδας στο 3-0 (1970)

Στο παιχνίδι του α' γύρου που είχε γίνει στις 14/12/1969, οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες 2-2. Οι φιλοξενούμενοι όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είχαν μια ελαφρά πρωτοβουλία των κινήσεων στο ματς, όμως ο ΠΑΟΚ ήταν μεσοεπιθετικά πραγματικά άπιαστος! Το Αιγάλεω κέρδισε 15 κόρνερ στο παιχνίδι (!), καθώς οι παίκτες μας έστελναν χωρίς πολύ σκέψη την μπάλα πίσω από την εστία του Χριστοδούλου, ενώ αντίθετα εμείς κερδίσαμε μόλις 3 (!). Πιθανότατα τέτοιο σκηνικό δεν έχει προκύψει άλλη φορά στην Τούμπα, ακόμη και σε παιχνίδια με πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες!

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 3-0 και αυτό λόγω κυρίως της εκπληκτικής εμφάνισης του Γιώργου Κούδα, που και εκείνη τη μέρα έκανε πολύ μεγάλο ματς, καθώς ήταν ο δημιουργός δύο τερμάτων του Δικεφάλου και εκτελεστής του ενός!

Αρχικά στο 10ο λεπτό, μπήκε στην περιοχή αλλά ανατράπηκε από τον Μακρή με αποτέλεσμα ο διαιτητής Βουγιουκλάκης να δώσει το πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Σαράφης!  Πέντε λεπτά αργότερα, ο Κούδας πήρε την μπάλα από τον Λαρίδη και με ευθύβολο σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή νίκησε για δεύτερη φορά τον Ντουντούμη γράφοντας το 2-0, ενώ στο 87' μπήκε στην περιοχή του Αιγάλεω, έστρωσε την μπάλα στον Παρίδη και αυτός από κοντά είχε εύκολη δουλειά να κάνει το τελικό 3-0. 

Ξεχώρισαν από τον ΠΑΟΚ οι Κούδας (κορυφαίος του γηπέδου), Χριστοδούλου, Σαράφης, Τερζανίδης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου, Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Μακρής, Θεοφανίδης, Δράμαλης, Παρίδης, Σαράφης, Κούδας, Τερζανίδης, Λαρίδης.

Αιγάλεω: Ντουντούμης, Λυκουρίνος, Γκιόγκεζας, Γιαννακόπουλος, Μακρής, Εξωμανίδης, Τσιαμπουρής, Γρίμμας (54' Σταυρόπουλος), Λάρδας, Μαρκόπουλος, Χρυσοστόμου.

* Η αρχική εικόνα είναι από το συγκεκριμένο παιχνίδι με το Αιγάλεω και διακρίνεται ο Γιώργος Κούδας σε μια προσπάθειά του μπροστά στον τερματοφύλακα Ντουντούμη...

* Την περίοδο 1969-1970 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση με 75 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας), έχοντας 12 νίκες - 17 ισοπαλίες (!) - 5 ήττες, με τέρματα 52-25. Μια θέση που του έδωσε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) της επόμενης σεζόν. Πρώτος σκόρερ του Δικεφάλου ήταν ο Σταύρος Σαράφης με 17 γκολ!

* Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γιέννε Τσάκναντι, ήταν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς είχε ήδη σηκώσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας με την ΑΕΚ. Φημιζόταν για την εργατικότητα και την πειθαρχία του. Ο ερχομός του στην Τούμπα ήταν προσωπική επιλογή του τότε Γενικού Γραμματέα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη!

* Εκείνη την εποχή διοργανωνόταν εκτός από το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, κάθε καλοκαίρι, με τις ομάδες να είναι σε φάση προετοιμασίας. Οι αγώνες γινόταν σε δύο ομίλους (Βορράς - Νότος) και οι νικητές έπαιζαν σε ουδέτερο γήπεδο για τον τίτλο.

* Ο ΠΑΟΚ εκείνη λοιπόν τη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ (κέρδισε στον τελικό τον γάβρο 2-0 χάρη σε γκολ του Αφεντουλίδη στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα που έγινε στη Λαμία) και αυτή ουσιαστικά ήταν η πρώτη κατάκτηση πανελλήνιου τίτλου από την ομάδα μας! Παράλληλα μπήκαν στα ταμεία της και 450.000 δρχ, με τον Τσάκναντι να κάνει με το καλημέρα απόσβεση του ποσού που δαπανήθηκε από τη διοίκηση για τον ερχομό του στον ΠΑΟΚ!!!

* Πριν τον τελικό, στον όμιλο του Βορρά, ο Δικέφαλος είχε κερδίσει σε μονά ματς που έγιναν τον Αύγουστο του 1969, τον Αρη, τον Ηρακλή, την Καβάλα και τον Πανσερραϊκό!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...