Λήγει μια… 11άδα συμβολαίων: Οι 30+, οι τέσσερις δανεικοί κι οι δύο με οψιόν ανανέωσης
SHARE:
Ο Λούκα Ιβανούσετς αποκτήθηκε από τη Φέγενορντ, με την οποία δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2028. Ο 27χρονος Κροάτης μεσοεπιθετικός μετράει δεκαέξι παρουσίες στην ενδεκάδα (έχει ένα γκολ και μία ασίστ), οι περισσότερες όμως από αυτές είναι ως αλλαγή. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη «ψάχνει» το ρόλο του, παρά το γεγονός ότι έχει συμπληρώσει τέσσερις μήνες παρουσίας στην Τούμπα. Ο Λουτσέσκου περιμένει απ’ αυτόν ν’ ανεβάσει «στροφές» στην εξέλιξη της σεζόν, έτσι ώστε ν’ αποκτήσει μία ακόμη σταθερά στην ομάδα του.
Μετά από πέντε χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, ο Γιώργος Γιακουμάκης επαναπατρίστηκε. Το αν ο 31χρονος φορ θα… μονιμοποιηθεί στην Τούμπα είναι κάτι, που ασφαλώς τώρα δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Κρητικός επιθετικός, που έχει σκοράρει πέντε φορές σε δεκαπέντε εμφανίσεις, όντας ο βασικός φορ του Δικεφάλου, «δένεται» με συμβόλαιο συνεργασίας με την Κρουζ Αζούλ μέχρι τον Ιούνιο του 2028.
Ο Αλεσάντρο Βολιάκο αποκτήθηκε τις τελευταίες ημέρες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, έτσι ώστε ο Λουτσέσκου να έχει στα χέρια του μια επιπλέον λύση για το κέντρο της άμυνας. Ο 27χρονος Ιταλός στόπερ ανήκει στην Τζένοα, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2027. Με 42 συμμετοχές (με Τζένοα και Πάρμα) στο ενεργητικό του στο Καμπιονάτο, ο Βολιάκο προτιμάται-μέχρι τώρα τουλάχιστον- κυρίως στα ευρωπαϊκά ματς (βασικός στους αγώνες με Θέλτα και Γιανγκ Μπόις), αφού στο πρωτάθλημα έχει αγωνιστεί μόνο στο παιχνίδι με το Βόλο (και σ’ αυτό για 32 λεπτά).
Την 1η Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ο δανεισμός του Αλεσάντρο Μπιάνκο από τη Φιορεντίνα (έχει συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2027). Ο 23χρονος Ιταλός κεντρικός χαφ, με 42 συμμετοχές στην Α΄ κατηγορία της χώρας του (με Φιορεντίνα και Μόνζα), παίρνει σταδιακά όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής στον ΠΑΟΚ, μετρώντας και δύο γκολ σε επτά παρουσίες. Η περίπτωσή του δείχνει ενδιαφέρουσα, το θέμα είναι πόσο σημαντικός θα καταφέρει να αποδειχθεί στο δεύτερο μισό της σεζόν, όταν πλέον θα έχει ενταχθεί στο ρόστερ κι ο Χρήστος Ζαφείρης.
Τον ερχόμενο Ιανουάριο ο Τάισον θα κλείσει τα 38 του χρόνια, αλλά ακόμη και σ’ αυτήν την προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία δείχνει σημαντικός. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, που συμπληρώνει τρία χρόνια παρουσίας στην Τούμπα, κοντεύει τα χίλια λεπτά συμμετοχής (τώρα είναι στα 939) σε δεκαεπτά παρουσίες (ένα γκολ, τρεις ασίστ). Μπορεί, άραγε, το ερχόμενο καλοκαίρι να πείσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να τον κρατήσουν κοντά τους για μια ακόμη χρονιά; Ρητορικό το ερώτημα, στο οποίο κανείς δεν μπορεί ν’ απαντήσει με σιγουριά.
Ετσι όπως εξελίσσεται η σεζόν, είναι απίθανο για τον Γιόαν Σάστρε να «πιάσει» τις 30 συμμετοχές, που κατά μέσο όρο είχε τις τρεις προηγούμενες περιόδους στον ΠΑΟΚ. Ο 28χρονος Ισπανός, ο οποίος είχε αποκτηθεί τον Ιανουάριο του 2022-αρχικά ως δανεικός-από τη Μαγιόρκα, έχει περιοριστεί φέτος ως αναπληρωματικός δεξιός μπακ με την έλευση στην Τούμπα του Τζόντζο Κένι. Όλα δείχνουν ότι ο Σάστρε διανύει τους τελευταίους μήνες παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.
Με δεδομένο ότι φέτος ο Μαντί Καμαρά είναι «παρών-απών», ο Μαγκομέντ Οζντόεφ έχει μονιμοποιηθεί στο βασικό σχήμα. Με δεκαεπτά συμμετοχές (πέντε γκολ και τρεις ασίστ) ο 33χρονος Ρώσος κεντρικός χαφ χρειάζεται μόνο εννέα συμμετοχές επιπλέον, προκειμένου να ξεπεράσει τις 116, που είχε με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (ξεπέρασε ήδη τις 104 με τη Ρούμπιν Καζάν) και έτσι να γίνει ο ΠΑΟΚ η ομάδα, με την οποία να έχει παίξει περισσότερες φορές στην καριέρα του.
ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΑ 37…
Ο Ντέγιαν Λόβρεν έφθασε ήδη τις συμμετοχές (εννέα), που είχε καταγράψει καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν. Βέβαια, το ερχόμενο καλοκαίρι ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός θα κλείνει τα 37 του χρόνια, κατά συνέπεια το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος της περιόδου θα ολοκληρώσει τον κύκλο παρουσίας του στην Τούμπα.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
Mε δεκαέξι συμμετοχές (δύο γκολ και δύο ασίστ) ο 31 χρονος Γκανέζος Ράχμαν Μπάμπα είναι και φέτος ο βασικός αριστερός μπακ, παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη θέση αποκτήθηκε ο Γκρεγκ Τέιλορ το περασμένο καλοκαίρι. Ο Αφρικανός έχει περάσει από οχτώ ομάδες, ο ΠΑΟΚ όμως είναι εκείνη-και με διαφορά από τη δεύτερη-στην οποία έχει κάνει τις περισσότερες παρουσίες (123).
ΜΕΪΤΕ-ΚΕΝΤΖΙΟΡΑ ΜΕ ΟΨΙΟΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ
Αλλοι δύο παίκτες διανύουν τον τελευταίο χρόνο συμβολαίου τους, ωστόσο για τους Σουαλιό Μεϊτέ και Τόμας Κεντζιόρα υπάρχει οψιόν ανανέωσης για έναν επιπλέον χρόνο. Αλλωστε, πρόκειται για δύο βασικούς ποδοσφαιριστές, που κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκονται στην Τούμπα και την επόμενη σεζόν.
Ο Μεϊτέ, που τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Λουτσέσκου (20 συμμετοχές, δύο γκολ, μία ασίστ), αναμένεται στο τέλος της σεζόν να έχει ξεπεράσει τις 94 παρουσίες στην Τορίνο και έτσι ο 31χρονος Γάλλος (με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού) κεντρικός χαφ θα έχει παίξει με τον ΠΑΟΚ τα περισσότερα ματς στην καριέρα του (με το Δικέφαλο έχει αγωνιστεί προς το παρόν σε 74 ματς).
Οσο για τον Τόμας Κεντζιόρα, που έφθασε ήδη τις δεκαπέντε συμμετοχές στη φετινή σεζόν, διακρίνεται για τη… σταθερότητά του στις ομάδες. Κι αυτό γιατί ο 31χρονος διεθνής Πολωνός, πριν ενταχθεί στον ΠΑΟΚ, είχε παίξει μόνο σε άλλες δύο, τη Λεχ Πόζναν και την Ντινάμο Κιέβου.